Connect with us

Slider

Έγγραφη αναφορά προς τον Εισαγγελέα Μεσολογγίου από τον γιατρό Παναγιώτη Κούστα σχετικά με την εφημέρευση του ΚΥ Αστακού

ASTAKOS+KENTRO+YGEIAS+XIROMERONEWS
Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενημέρωσε με έγγραφη αναφορά του ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Αστακού (επιμελητής Β’) Παναγιώτης Κούστας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την δραματική έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αστακού που έχει ως αποτέλεσμα  την μη ασφαλή εφημέρευση αυτού, και κατά συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή των συμπολιτών μας.
Κατά την γνώμη μας πολύ καλά έκανε ο γιατρός γατί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της υγείας σε όλη την περιοχή μας δεν πάει άλλο. Και  το κυριότερο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι. Υποσχέσεις, υποσχέσεις αλλά μόνο υποσχέσεις.
Θα διαβάσετε στην επιστολή κάτω από ποιες συνθήκες αναγκάζονται να δουλεύουν οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό (όσοι έχουν απομείνει δηλαδή ) που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς για να μπορέσουν να  βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.
Για την ιστορία όπως μας έγραψε ο γιατρός Παναγιώτης Κούστας συνέβη το εξής περιστατικό: κατά τις 22:35 χθες (προχθές) το βράδυ προσήλθε γιαγιά με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα την οποία χρειάστηκε να διακομίσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου εφημέρευε καρδιολόγος. Για κάποιες ώρες το Ξηρόμερο έμεινε χωρίς εφημερεύοντα γιατρό……
ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αστακός 2/5/2015
Έγγραφη αναφορά-ενημέρωση
του Κούστα Παναγιώτη ειδικού
Γενικής Ιατρικής, επιμελητή Β’
Κέντρου Υγείας Αστακού
                                      Προς:
                                       Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου
                           (διαμέσου του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού)
                                        Κοιν.:
                                        6η Υ.Π.Ε.
                                        ΕΚΑΒ Πάτρας
                                        Δήμαρχο Ξηρομέρου
ΘΕΜΑ: “Μη ασφαλής εφημέρευση του Κέντρου Υγείας Αστακού”
κ. Εισαγγελέα,
το Κέντρο Υγείας Αστακού (ΚΥ Αστακού) καλύπτει υγειονομικά μια σχετικά απομονωμένη και δυσπρόσιτη περιοχή – την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου – η οποία συνδέεται με τα πλησιέστερα Νοσοκομεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου μέσω ενός άθλιου οδικού δικτύου απόστασης περίπου μίας ώρας. Είναι δε υποχρεωμένο, σύμφωνα με τον τρέχοντα υγειονομικό σχεδιασμό, να λειτουργεί και να εφημερεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με σκοπό την αντιμετώπιση επειγόντων και υπερεπειγόντων περιστατικών στην περιοχή ευθύνης του. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας εκτελεί χρέη ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β..
Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό το Κέντρο Υγείας Αστακού υποφέρει από δραματική έλλειψη προσωπικού τόσο σε ιατρικό όσο σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η εύρυθμη 24ωρη λειτουργία του. Πολλές φορές μένει σε ολόκληρο κέντρο υγείας ένας γιατρός μόνος του (χωρίς κανέναν άλλον!) για ώρες, ενώ σε κάποιες βάρδιες το ασθενοφόρο δεν κινείται γιατί δεν υπάρχει οδηγός σε υπηρεσία. Οι δε νοσηλεύτριες έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (και κάποιες ημέρες τον προηγούμενο καιρό) το Κέντρο Υγείας Αστακού εφημερεύει με έναν μόνο γιατρό και χωρίς να έχει αποσταλλεί επίσημα υπογεγραμμένο πρόγραμμα εφημεριών όπως επιβάλλεται (και για νομικούς λόγους ιατρικής ευθύνης). Όλα αυτά καθιστούν μη ασφαλή την εφημέρευση του κέντρου υγείας και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα προστρέξουν σε αυτό για βοήθεια.
Εξηγούμαι αναλυτικά:
Τα κέντρα υγείας υπάγονται πλέον διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες είναι υπεύθυνες τόσο για τη σωστή λειτουργία τους όσο και για την προμήθειά τους με υγειονομικό υλικό και τη συντήρησή τους. Το ΚΥ Αστακού υπάγεται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (6ηΥ.Π.Ε.) με έδρα την Πάτρα. Ο Διευθυντής του ΚΥ Αστακού έχει ενημερώσει εγκαίρως, εδώ κι αρκετό καιρό, γραπτά και προφορικά την Υ.Π.Ε. για τα προβλήματα του ΚΥ και για την αδυναμία κατάρτισης ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Εφημερία ενός υγειονομικού σχηματισμού όπως είναι ένα κέντρο υγείας, δε σημαίνει μόνο απλή παρουσία ενός γιατρού για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως άλλωστε θα έπραττε κάθε γιατρός που θα καλούνταν ν’αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό, αλλά την δυνατότητα  έγκαιρης και σωστής – σύμφωνα με τις διεθνείς ισχύουσες οδηγίες – αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού και την ασφαλή μεταφορά του σε νοσοκομείο αν χρειάζεται. Απλή παροχή πρώτων βοηθειών θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που υπήρχε η δυνατότητα για τη γρήγορη άφιξη περαιτέρω βοήθειας και όχι βέβαια στην περίπτωση του Ξηρομέρου όπου το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου ή Αγρινίου κάνει τουλάχιστον μία ώρα να φτάσει κι άλλη τόση για να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο.
Στην πράξη: Σήμερα το πρωί εφημερεύω χωρίς οδηγό ασθενοφόρου. Αν συμβεί κάτι π.χ. ένα σοβαρό τροχαίο, ακόμα κι αν είναι κοντά στο ΚΥ, θα πρέπει να περιμένω να έρθει ασθενοφόρο από το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο για να μπορέσει να μεταφερθεί με ασφάλεια ο τραυματίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο. Το απόγευμα το Κέντρο Υγείας θα καλύπτεται μόνο από εμένα και από έναν οδηγό. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε π.χ. ένα έμφραγμα στο Νοσοκομείο ή δεχτούμε καμιά κλήση για βοήθεια από κανένα χωριό, θα πρέπει να κλειδώσουμε άρον-άρον το ΚΥ και να φύγουμε λείποντας για ώρες. Αν κατά (κακή) τύχη συμβεί κάτι ενδιάμεσα; Δε θα υπάρχει ούτε ένας ν’ανοίξει έστω την πόρτα του κέντρου υγείας. Χώρια που θ’αφήσουμε εκτεθειμένα μηχανήματα και υγειονομικό υλικό. Και αν κρατήσω για προσωρινή νοσηλεία με ορό π.χ. ένα παιδάκι με εμέτους και συμβεί κάτι και χρειαστεί να φύγω, τι πρέπει να κάνω; Να αφήσω τον ασθενή μόνο του ή να τον πετάξω στα γρήγορα έξω για να κλειδώσω το ΚΥ; Αρκετές φορές επίσης ο οδηγός διατάζεται από το ΕΚΑΒ Αγρινίου να μεταβεί για περιστατικά στην περιοχή της Παλαίρου που και μακριά από τον Αστακό είναι και ανήκει υγειονομικά σε άλλο κέντρο υγείας κι αυτό γιατί τα ΕΚΑΒ Λευκάδας και Πρέβεζας που είναι πιο κοντά σε απόσταση αρνούνται να μεταβούν γιατί είναι άλλος Νομός! Κατ’αυτό τον τρόπο μένει πίσω μόνος του ένας γιατρός και μια ολόκληρη περιοχή ακάλυπτη. Αν – πάλι για παράδειγμα – ω μη γένοιτο, λιποθυμήσει κάποιος για οποιαδήποτε αιτία έξω από το κέντρο υγείας, θα πρέπει ο γιατρός να προσπαθήσει μόνος του να τον βάλει μέσα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τον εξετάσει, να του περάσει ορό, να του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα κλπ. Έτσι χάνεται χρόνος πολύτιμος που μπορεί ν’αποβεί μοιραίος για τον άρρωστο. Ακόμα και μια απλή συρραφή τραύματος καθίσταται δυσχερής όταν μένει ένα άτομο μόνο του, χώρια που δε τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας.
Από τη στιγμή που αποφασίζεται να λειτουργεί μια δομή υγείας ως κέντρο εφημέρευσης θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους γιατρούς (που εκτός των άλλων εφημερεύουν απλήρωτοι) να εκτελούν την εργασία τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καμιά περικοπή κονδυλίων δε μπορεί να δικαιολογήσει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής ή τις σωματικές βλάβες από αμέλεια.
                                                           Με τιμή
                                                        Παναγιώτης Κούστας
                                                   Ειδικός Γενικής Ιατρικής
                                         Επιμελητής Β’ Κέντρου Υγείας Αστακού
ksiromeritikimatia.blogspot.gr
Advertisement

AgrinioTimes ©2014