Slider
Έντονη αντίδραση Παπαναστασίου για τα πανεπιστημιακά τμήματα: «Ανοίχτηκαν οι ασκοί του Αιόλου»
Είχαμε γράψει παλιότερα ότι αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει ο καθηγητής του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος, για την ακύρωση των εκλογών για την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, και κατά την περίπτωση κατά την οποία αυτό δεν θα συμβεί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κ. Κυριαζοπούλου θα θέσει ζήτημα χωροταξίας των Πανεπιστημιακών σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών που στεγάζονται στο Αγρίνιο, γεγονός που όπως πρώτοι είχαμε αναφέρει από τις 6 Μαρτίου του 2015 αποτελούσε μεθοδευμένη στόχευση της αχαϊκής συγκλήτου.
Γράφει ο Λευτέρης Τηλιγάδας
Από κείνη τη μέρα οι φορείς της πόλης, αφού συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα της κατάστασης, έσπευσαν, με δηλώσεις και συλλογικές αποφάσεις να συμπαρασταθούν στον αγώνα των φοιτητών και να αντιστρέψουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των πιέσεων που ασκήθηκε κυρίως από την πλευρά της φοιτητικής κοινότητας, ήταν σε αυτό το μεσοδιάστημα να λυθεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα της σίτισης και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αχαϊκής μεθόδευσης.
Τελικά όμως, όπως αρχίζει να διαφαίνεται εκ του αποτελέσματος, ούτε οι δηλώσεις Τριανταφύλλου, Βαρεμένου, Σαλμά και Κωσταντόπουλου, των ημερών εκείνων, ούτε και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μειοψήφησαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης του Ανυπότακτου Αγρινίου) για αίτημα ίδρυσης αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου, στάθηκαν ικανές να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αφού όπως αποδείχθηκε, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Πάτρας ετοιμάζεται για άλλη μια φορά, όπως αρκετά χρόνια πριν με την οικονομική σχολή της πόλης, να γράψει το δικό της επίλογο σε αυτή την ιστορία.
Όπως έγινε γνωστό χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στις 9:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου για να αποφασίσει πάνω στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης της εξηκοστής πρώτης (61ης) συνεδρίασης της: «Χωροθέτηση Τμημάτων του Αγρινίου. Συνεργασία Πανεπιστημίου Πατρών με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επικαιροποίηση Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας του Ιδρύματος. Τροποποίηση της απόφασης της υπ΄αριθ. 52/5.3.2015 συνεδρίασης της Συγκλήτου περί κατακύρωσης του αποτελέσματος του “δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρικού υποσταθμού μέσης τάσης για την ηλεκτροδότηση του Νέου Κτιρίου του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών – Έργο ΚΤΙΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (Α΄ ΦΑΣΗ) – ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ – ΕΣΠΑ” (αρ. διακ. 8/14) Συγκρότηση Επιτροπής Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Αντικατάσταση του Διευθυντή και του Συντονιστή ενεργειών Κατάρτισης του Κ.Δ.Β.Μ. 2 (ΚΕΚ) του Ιδρύματος. Έγγραφα-Αιτήσεις-Προτάσεις. Ανακοινώσεις”.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, ούτε για τις προθέσεις, ούτε για τις στοχεύσεις της συγκλήτου των Πατρών. Αρκεί μόνο η «υποψιασμένη» ανάγνωση του άρθρου που δημοσιεύτηκε φέτος τον Απρίλιο στην περιοδική έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών «@up» (2η περίοδος – τεύχος #14).
Πριν περάσουμε όμως να δούμε κάποιες ενδεικτικές παραγράφους αυτού του κειμένου καλό είναι να δούμε τους υπεύθυνους της έκδοσης του συγκεκριμένου περιοδικού, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ποιους εκφράζει το παρακάτω ανυπόγραφο κείμενο. Αυτοί είναι οι: «Χ. Γαβράς, Πρόεδρος Συμβουλίου Ιδρύματος, Β. Κυριαζοπούλου, Πρύτανις (Υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο), Ν. Αβούρης, Ι. Βαν-Ντερ-Βέϊλε, Α. Δημητρακόπουλος, Δ. Καρδαμάκης, Σ. Ράγκος, Κ. Συριόπουλος», όπως αναφέρει στην 2η σελίδα του.
Αναφέρει μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο άρθρο: «[…] Να σημειωθεί ότι στο Αγρίνιο δεν υπάρχει φοιτητική εστία για τη στέγαση των φοιτητών, ενώ η σίτιση παρουσιάζει συνεχώς δυσλειτουργίες. Και από την πλευρά των καθηγητών, συνεχής είναι η προσπάθεια για τη διατήρηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων των Τμημάτων, σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ελλείψεις ουσιαστικών υποδομών. Όπως χαρακτηριστικά μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ), Παναγιώτης Δημόπουλος, οι υποδομές του Τμήματος σε φοιτητικά εργαστήρια και αίθουσες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την αύξηση του αριθμού των εισακτέων από 50 το 2000 σε 220 φοιτητές το 2015.
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται το Ίδρυμα, τη δυσκολία εξεύρεσης του απαιτούμενου ποσού για τη συντήρηση των Τμημάτων του Αγρινίου και την αδυναμία περαιτέρω ενίσχυσής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για τη χωροταξική μεταφορά των Τμημάτων του Αγρινίου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου επανέρχεται. Η επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης του τμήματος ΔΠΦΠ, στην έκθεσή της είχε, επίσης, προτείνει αυτή τη λύση. Οι καθηγητές των δύο τουλάχιστον Τμημάτων προτείνουν ως λύση τη μεταφορά στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί προσεχώς και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Οι φοιτητές στις γενικές τους συνελεύσεις φαίνεται να αποφάσισαν και εκείνοι θετικά υπό προϋποθέσεις, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Τμημάτων του Αγρινίου που θα κατατεθεί στην Σύγκλητο. Προϋπόθεση που θέτουν όλες οι πλευρές είναι η διατήρηση της αυτονομίας των Τμημάτων και η διάθεση απαραίτητων υποδομών για την απρόσκοπτη, ακαδημαϊκή τους λειτουργία στην Πανεπιστημιούπολη, όρος που, βεβαίως, δεν είναι προφανές πώς θα επιτευχθεί. Τα κριτήρια της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι καθαρά ακαδημαϊκά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε στο @UP η κ. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΤΔΠΠΝΤ): «Παρά τις επανειλημμένες θεσμικές αλλαγές Πανεπιστημιακού φορέα και τις συνεπαγόμενες επανεκκινήσεις ή και αρρυθμίες στην ως τώρα πορεία του Τμήματός μας, τα μέλη ΔΕΠ έχουν έργω στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Ο Δήμος Αγρινίου και οι τοπικοί φορείς (Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Θεστιέων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου κ.ά.) στήριξαν το Τμήμα μας και τους ευχαριστούμε θερμά. Όμως, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η χωροθέτηση της έδρας του Τμήματος σε απόσταση από την έδρα του Πανεπιστημίου αυξάνει το οικονομικό κόστος, προκαλεί δυσλειτουργίες, δεν επιτρέπει την επιστημονική συνέργεια με χορεία άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, και, κυρίως, εμποδίζει την ίση μεταχείριση των φοιτητών μας σε επίπεδο αξιοποίησης υποδομών, μέσων, υπηρεσιών και ακαδημαϊκών βιωμάτων με τους υπόλοιπους φοιτητές της Πάτρας».
Το άρθρο στη συνέχεια του αφού αναφερθεί στην οικονομική και πολιτιστική διάσταση που έχει για την τοπική κοινωνία η λειτουργία των τμημάτων στο Αγρίνιο (αφού πριν, όπως διαπιστώσατε και σεις παραπάνω αναφέρει ότι τα «κριτήρια της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι καθαρά ακαδημαϊκά») καταλήγει με την διατύπωση ότι τον «γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».
Είναι σημαντική αυτή η τελευταία πρόταση και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανοικτό: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό». Μόνο που, ως γνωστόν, ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται… ΚΟΒΕΤΑΙ.
Γιώργος Παπαναστασίου: «Ανοίχτηκαν οι ασκοί του Αιόλου»
Έθεσε θέμα χωροταξίας της Περιφέρειας
Αμέσως μόλις μάθαμε αυτή την εξέλιξη επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Αγρινίου, ο οποίος με δυσκολία συγκρατούσε την οργή του και που εκτός του άλλον έθεσε από τη μεριά του θέμα χωροταξικής αλλαγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
«Ανοίχτηκαν οι ασκοί του Αιόλου», μας είπε. Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση την εποχή που ψηφιζόταν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ήταν αντίθετη στην εφαρμογή Καλλικράτη στα Πανεπιστήμια, οφείλει σήμερα να ξαναλειτουργήσει το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.
»Ας κοπούν επιτέλους αυτά τα παραμύθια. Να σταματήσουν να παίζουν με τον τόπο και με το Αγρίνιο. Ήρθε η ώρα η κεντρική εξουσία να μας διαχωρίσει διοικητικά από την Αχαΐα. Η περιφέρεια αυτή είναι η “ταφόπλακά” μας. Έλεος πια. Κάθε λίγο και λιγάκι τα ίδια και τα ίδια.
»Από την δημιουργία αυτής της “τεχνικής περιφέρειας” της Δυτικής Ελλάδας από τον Μένιο Κουτσόγιωργα, μέχρι και σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή, μας έχουν καταδίκασει σε θάνατο.
»Αυτή τη στιγμή λειτουργούν Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τμήματα στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο, στο Άργος και στην Καλαμάτα, που δεν υπήρχαν πριν το σχέδιο Αθηνά».
Σε ερώτηση μας πως σχεδιάζεται η αντίδραση σε αυτή τη μεθόδευση ο Δήμαρχος Αγρινίου μας είπε:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους βουλευτές του νομού. Ήδη έχω επικοινωνήσει με τους κυβερνητικούς βουλευτές, επικοινωνώ τώρα με τους υπόλοιπους, για να σχεδιάσουμε την αντίδραση μας. Δεν μπορούν άλλο, να παίζουν με εμάς», κατέληξε.
Γιώργος Βαρεμένος: «Άλλο ζήτημα η διαπίστωση αδυναμιών και άλλο η εγκατάλειψη».
Επείγουσα επικοινωνία επίσης με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου είχε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος. Ο βουλευτής ρώτησε την πρύτανη, που ανακινεί και πάλι θέμα χωροθέτησης των τμημάτων του Αγρινίου, πώς τοποθετείται απέναντι στην εκπεφρασμένη βούληση του υπουργείου Παιδείας για τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Ο Γιώργος Βαρεμένος τόνισε ότι είναι άλλο ζήτημα η διαπίστωση των όποιων αδυναμιών σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των συγκεκριμένων τμημάτων, και άλλο η εγκατάλειψη και υποβάθμισή τους, ώστε να οδηγηθούν μοιραία στη μετακίνηση σε άλλη πόλη ή και στην ενδεχόμενη κατάργηση.
Εξασφάλισε δε, σύμφωνα με δηλώσεις του τη διαβεβαίωση της κ. Κυριαζοπούλου, ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει τη βούληση του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα αυτό.
Η επόμενη εβδομάδα όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι έντονη και γεμάτη με αυτό το ζήτημα, το οποίο «έσκασε» στην αρχή του καλοκαιριού και το οποίο αναμένεται να θερμάνει το κλίμα ακόμα πιο πολύ τις επόμενες μέρες.
Όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε θα επανέλθουμε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ