Άλλες Ειδήσεις
Ένωση Αγρινίου: Αποτελεσματική λύση για το κόκκινο σκαθάρι
Υστέρα από έρευνες και σειρά πειραματικών εφαρμογών, το εξειδικευμένο προσωπικό του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κατάφερε να αντιμετωπίσει το σκαθάρι και προτείνει την πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους φοίνικες, έχει έντονα απασχολήσει πολίτες και φορείς τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Ως τώρα! Διότι, ύστερα από έρευνες και σειρά πειραματικών εφαρμογών, το εξειδικευμένο προσωπικό του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κατάφερε να βρει τη λύση!
Η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού-εντόμου “Κόκκινο Ρυγχωτό Σκαθάρι των Φοινικοδένδρων” (Rhynhophorus ferrugineus) έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία. Η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου είναι μη αναστρέψιμη. Καταστρέφεται η νέα βλάστηση, τα φύλλα κάμπτονται και δίνουν στο φυτό όψη ανοικτής ομπρέλας με τελική έκβαση τη νέκρωση των φυτών.
Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση εντομοκτόνα. Τα δε προσβεβλημένα δένδρα κόβονται, τυλίγονται με πυκνό δίχτυ ή πλαστικό και καίγονται ή θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απ’ τη σχετική νομοθεσία, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τους πολίτες, αν πρόκειται για φοινικόδεντρα σε ιδιωτικές εκτάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι δέντρα τα οποία προσβάλλονται αποτελούν εστίες μόλυνσης, διότι το παράσιτο τρέφεται και πολλαπλασιάζεται εντός αυτών, προσβάλλοντας στη συνέχεια γειτονικά δέντρα.
Έτσι, οι πολίτες καλούνται: Να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες σχολαστικά τους φοίνικές τους αν παρουσιάζουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη εικόνα ή ύποπτο σύμπτωμα (ειδικά στα ψηλά μέρη-κορυφή και γύρω από τη στεφάνη των φύλλων) και εφόσον παρατηρήσουν αλλαγές να επικοινωνήσουν μαζί μας στα 2641.0.69009, 2641.0.95012 και 2641.0.69046.
Για να δούμε ύποπτα συμπτώματα σε φοινικόδενδρό μας παρατηρούμε ψηλά τη στεφάνη (κεντρικό κύκλο του ακτινωτού φυλλώματος) προσέχοντας μη τυχόν δούμε κάποιο ξαφνικό «σπάσιμο ή τσάκισμα» ενός φύλλου προς τα κάτω (κρεμάμενο) χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή κάποια φαγώματα και ανώμαλη ανάπτυξη της περιφέρειας νεαρών φύλλων –κοντά στην καρδιά της ανάπτυξης των νεαρών φύλλων (κέντρο της κορυφής).
Επίσης να ερευνώνται σχολαστικά οι βάσεις των φύλλων για την παρουσία οπών καθώς και το έδαφος κάτω από το δένδρο για τον εντοπισμό κουκουλιών, ακμαίων ή προνυμφών.
Οι ζημιές που προκαλούνται από τον ρυγχοφόρο στο πάνω μέρος της στεφάνης, σε προχωρημένη προσβολή, κάμπτουν (λόγω κοιλοτήτων και στοών στην ‘καρδιά’ του φοίνικα) και τα υπόλοιπα/ώριμα φύλλα τα οποία πλέον δεν εκτείνονται και το δέντρο παίρνει την όψη “ομπρέλας”.
e-ea.gr