Uncategorized
Έτοιμος ο Τσίπρας για κυβέρνηση εθνικού σκοπού; – » Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης» λένε εταίροι-δανειστές
«Μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει να γίνουν εκλογές» – «Δεν συζητά συμμετοχή σε κυβέρνηση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» – Οι δανειστές φαίνεται να προκρίνουν μία λύση κυβερνητικού σχήματος που θα συμπεριλαμβάνει και τη ΝΔ – Κυβέρνηση: Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Το πρόβλημα των «εγγυήσεων» ότι οι προτάσεις που έφερε στο τραπέζι του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μείνουν μόνο σχέδια επί χάρτου, αλλά και θα υλοποιηθούν, προβάλλει ως το σημαντικότερο «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.
Φίλοι και εχθροί της Ελλάδας, οι πρώτοι λιγότερο και οι δεύτεροι περισσότερο, θέτουν ανοιχτά το πρόβλημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα από τα βασικά προβλήματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.
Γι” αυτό και η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στον Γιάννη Μακρυγιάννη, απεσταλμένο του protothema.gr στις Βρυξέλλες, εξηγούσε: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες κινήσεις για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους».
Άλλες κυβερνητικές πηγές τονίζουν: «Ο πρωθυπουργός θα συμμετείχε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά δεν συζητά συμμετοχή σε κυβέρνηση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μήνυμα αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου απαντά μάλλον στις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, από τις οποίες ζητείται να μην πάει η χώρα σύντομα σε εκλογές.
Οι δανειστές θεωρούν αδόκιμο να εγκρίνουν ένα νέο τεράστιο δάνειο, χωρίς να υπάρχει εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας για ένα μεγάλο διάστημα στη χώρα. Επιπλέον, φαίνεται να προκρίνουν μία λύση κυβερνητικού σχήματος και με τη ΝΔ σε αυτό.
Το γεγονός είναι ότι, μέχρι να δείξει εμπράκτως η κυβέρνηση ότι εννοεί αυτά που λέει, η προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα βρίσκει τείχος στην άκρως επιφυλακτική στάση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών για την πολιτική βούληση, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα θα περιλαμβάνονται σε μία νέα συμφωνία των δύο μερών.
Το Eurogroup ξεκίνησε στις 16:30, ενώ στις 20:00 οι υπουργοί Οικονομικών ξεκίνησαν δείπνο εργασίας.
Έτσι, αυτή τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στους εταίρους. Άλλωστε οι Θεσμοί και οι τεχνοκράτες που εξέτασαν το σχετικό πακέτο, που θα αποτελέσει το συνοδευτικό του νέου δανείου από τον ESM, βρήκαν το πρόγραμμα (μνημόνιο το λένε πολλοί) θετικό και το αποδέχθηκαν ως βάση συζήτησης.
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και κάποιες από αυτές αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται να εχει βαλτώσει, καθώς ο κ. Τσακαλώτος δεν μπορεί φυσικά να απαντήσει σε όλο το εύρος των επιφυλάξεων και των ενστάσεων αυτών, αφού το όλο θέμα εμπίπτει τελικά στην αρμοδιότητα και τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Υπό αυτή την έννοια και εφόσον δεν ολοκληρωθεί σήμερα με θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση, το έργο του κ. Τσίπρα στην αυριανή σύνοδο κορυφής θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
«Θέλουμε κι άλλες διευκρινίσεις. Έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα τηρούνται». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε υπουργό Οικονομικών κάποιας από τις πλούσιες χώρες του Βορρά αλλά στον Γάλλο Μισέλ Σαπέν, ίσως τον πιο πιστό και… συστηματικό φίλο της Ελλάδας στο σχεδόν «ναρκοθετημένο» Eurogroup.
Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται από τα μέλη του Eurogroup είναι να τεθούν κάποιου είδους προαπαιτούμενα υπό τύπον Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Η κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε επί πέντε μήνες» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος των Βρυξελλών και προσθέτει ότι για να αρθεί η καχυποψία και η αμφιβολία των δανειστών πρέπει η Αθήνα να δώσει απτά δείγματα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα βασικά σενάρια που μπορεί να τέθουν σαν sine qua non προϋπόθεση στην ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι δύο:
1. Το λεγόμενο ήπιο σενάριο. Το Eurogroup θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της βδομάδας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν. Δηλαδή νομοθετήματα για τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και άλλα. Δεν αρκούνται όμως στην ψήφιση από τη Βουλή, αλλά ζητούν να ολοκληρωθεί και το παράγωγο δίκαιο, που θα θέτει τους νόμους σε άμεση εφαρμογή. Ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των δράσεων θα εκταμιεύονται και οι δόσεις του νέου δανείου.
2. Το σκληρό πολιτικό σενάριο. Η φημολογία για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις κουίντες των Βρυξελλών θέλει τους Ευρωπαίους να ζητούν, να παροτρύνουν και ουσιαστικά να εργάζονται με στόχο να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ει δυνατόν στηριζόμενη σε όλο το μπλοκ των δυνάμεων που ψήφισαν χθες στη Βουλή υπέρ της συμφωνία. Έχουν μόνο επιφυλακτικότητα έναντι των ΑΝΕΛ, με τους οποίους δεν θα ήθελαν πάντως να συνεργαστούν κόμματα οπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ίσως και η ΝΔ.
protothema.gr