Connect with us

Uncategorized

«Έφυγε» στα 63 του ο Παναγιωτακόπουλος – Ποιος ήταν ο «συγκεντρωσιάρχης» του ΠΑΣΟΚ

«Έφυγε» στα 63 του ο Παναγιωτακόπουλος - Ποιος ήταν ο «συγκεντρωσιάρχης» του ΠΑΣΟΚ

Ήταν για σαράντα χρόνια ολοκληρωτικά αφιερωμένος στο ΠΑΣΟΚ και τις ιδρυτικές του διακηρύξεις, στον Ανδρέα Παπανδρέου και την παρακαταθήκη του

Σοκ και απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της παράταξης ο αιφνίδιος θάνατος του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 63 ετών.

Το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και από τους πλέον στενούς και διαχρονικούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, άφησε την τελευταία του πνοή στο Αττικό νοσοκομείο και ενώ ακολουθούσε μια επώδυνη αγωγή για το χρόνιο και εξαιρετικά σπάνιο αιματολογικό νόσημα, που τον ταλαιπωρούσε. Κατά τη δύσκολη θεραπεία προέκυψε επιπλοκή, που προκάλεσε καρδιακή ανακοπή.

Ο θάνατος του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ήταν ξαφνικός και “αθόρυβος”, ακριβώς αντίθετα δηλαδή από τη μακρά πολιτική διαδρομή του, που είχε έντονη δράση, διαρκή αγωνιστικότητα, ένθερμη προσήλωση στα πιστεύω του, και αεικίνητη παρουσία στις εξελίξεις. Ήταν για σαράντα χρόνια ολοκληρωτικά αφιερωμένος στο ΠΑΣΟΚ και τις ιδρυτικές του διακηρύξεις, στον Ανδρέα Παπανδρέου και την παρακαταθήκη του.

Η είδηση του θανάτου του είναι συνταρακτική για μία ολόκληρη γενιά στελεχών, μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, για την οποία αποτελούσε πρόσωπο σύμβολο της πρώτης κινηματικής φάσης, αλλά κρίκος για τη σύνδεση του ανδρεοπαπανδρεϊκού κόμματος με την κοινωνία: Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ήταν ο επίσημος “συγκεντρωσιάρχης”, αφού είχε την ευθύνη για την οργάνωση των μεγάλων συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και μέχρι το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, που άφησαν εποχή, γράφοντας τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη πολιτική ζωή.

Παρέμεινε δε πιστός στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ακόμη και μετά το 1996, όταν και απεβίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έκανε μάλιστα και ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο, δίδοντας το ανάλογο πολιτικό περιεχόμενο και επικαλούμενος πάντοτε την ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη που εκείνος άφησε.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μάλιστα δεν δίστασε αμέσως μετά το θάνατο του Ανδρέα και τη μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ προς το κέντρο ή ακόμα και τα κεντροδεξιά να διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την πολιτική του Κώστα Σημίτη και των εκσυγχρονιστών, ενώ αργότερα τήρησε σαφείς αποστάσεις και από την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, συγκρουόμενος μετωπικά με τις πολιτικές του μνημονίου, όταν η χώρα μπήκε στο συγκεκριμένο δρόμο μετά το 2010. Ίδρυσε την Αριστερή Πρωτοβουλία, μία πανελλαδική κίνηση σοσιαλιστικής φυσιογνωμίας και έδινε μέχρι και την τελευταία στιγμή μάχη κατά των μνημονιακών πολιτικών και της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης και του καθεστώτος απώλειας της εθνικής κυαριαρχίας, που θεωρούσε ότι είχε επιβληθεί στη χώρα.

Η λαϊκή καταγωγή και η γνωριμία με τον Ανδρέα


Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είχε καταγωγή από την Ηλεία και σπούδαζε στην Ανωτάτη Βιομηχανική, όταν ξέσπασε το κύμα του αντιδικτατορικού αγώνα και η μεταπολίτευση. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ αμέσως με την ίδρυσή του, το 1974 στην τοπική οργάνωση της Κυψέλης. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΣΠ ΑΒΣΠ. Το 1978 ήταν μέλος της Επιτροπής Νεολαίας. Είναι τα χρόνια που γνωρίζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου, προς τον οποίο έχει λατρεία. Ο ιστορικός ηγέτης του Κινήματος τον παίρνει αμέσως κοντά του και του αναθέτει σημαντικές αποστολές. Το 1981 γίνεται αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Κινητοποιήσεων και από το 1982 μέχρι το 1996 προάγεται σε γραμματέα της Επιτροπής, την οποία στελεχώνει με επίλεκτους και απόλυτα πιστούς στον Ανδρέα νεολαίους του Κινήματος. Η επιτροπή υπό την καθοδήγησή του αφήνει εποχή με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το 1984 και για 21 χρόνια (μέχρι το 2005), ενώ για ένα μεγάλο διάστημα ήταν και στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ όσο θεωρούσε ότι μπορούσε αυτό να επιστρέψει στις σοσιαλιστικές του ρίζες – μάλιστα εκλέχθηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου το 2013 – αλλά λίγο αργότερα αποχώρησε από το κόμμα.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ήταν παντρεμένος με τη καθηγήτρια Σοφία Ζαφειρίου, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά, τον Θανάση και την Αλεξάνδρα.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014