Connect with us

Slider

Αγρίνιο:H Ομιλία του Θ.Γαλατά,Προέδρου του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ στο σημερινό συλλαλητήριο

unnamed (16)

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι ,συνταξιούχοι ,φίλες και φίλοι

Βιώνουμε σήμερα τις δραματικές επιπτώσεις της εφαρμογής του 3ου μνημονίου και της ψήφισης των προαπαιτούμενων,που έρχονται να προστεθούν σε μια λεηλατημένη κοινωνία ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του 1ου και 2ου μνημονίου.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα εφιαλτικότερα σενάρια για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας αφού και η αναιμική προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα απαλύνει τα σκληρά μέτρα των μνημονίων με κοινωνικά ισοδύναμα καταρρέει.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνεχίζει τις ακραίες πολιτικές λιτότητας και μάλιστα στο όνομα της αριστεράς,που οδηγούν στη βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων εις βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων,σαρώνοντας ότι απέμεινε από τα κοινωνικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υιοθετεί στην ουσία η κυβέρνηση τη Θατσερική λογική της ΤΙΝΑ ,που πρεσβέβουν αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης, ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Γίνεται ορατό και στους πλέον δύσπιστους ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές μας και το ΔΝΤ είναι υπηρέτες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Στο όνομα αυτών των συμφερόντων εντάσσεται και η διατλαντική συνθήκη εμπορίου γνωστή ως ΤΤΙΡ το υπερόπλο ΗΠΑ-ΕΕ που ισχυροποιεί τις πολυεθνικές και εισάγει τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.

Αυτά εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας και έχουν αποτέλεσμα το Αιγαίο να ξεβράζει νεκρά παιδιά.

Τα συμφέροντα αυτά είναι πίσω και από το ζήτημα της κρίσης του Ελληνικού δημόσιου χρέους,που μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας μετατράπηκε σε ανθρωπιστική κρίση διαρκείας για τη χώρα μας.

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Όλοι γνωρίζουμε πως κύριος στόχος των δανειστών δεν είναι η επιστροφή των δανεικών,η εξυπηρέτηση του χρέους,αλλά με μοχλό το χρέος επιδιώκουν τη μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη,αφαιρώντας κατακτήσεις όλου του προηγούμενου αιώνα.

Την ίδια ώρα οι αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας θέτουν ζητήματα δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι υποδείξεις της Μέρκελ για το πως θα γίνεται η περιφρούρηση του Αιγαίου με τους Τούρκους,καθώς και η ακύρωση ουσιαστικά του Ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου κατ’ επιταγή των Αμερικανών,αλλά και οι απαιτήσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσα από τις πωλήσεις αεροδρομίων, λιμανιών,ορυκτού πλούτου, της ΔΕΗ.

Η χώρα μας μετατρέπεται βήμα -βήμα σε Ευρωπαικό ποροτεκτοράτο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις, που μας επιβάλλουν οι δανειστές και υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερες, έχουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σαφή ταξικά χαρακτηριστικά.

*Η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους που έχει ως θύματα τα κοινωνικά αγαθά την υγεία ,την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα εμπορευματοποίησή τους.

*Η φοροεπιδρομή με την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης,η διατήρηση του δημευτικού φόρου του ΕΝΦΙΑ,η προφορολόγηση των αγροτών,των ελεύθερων επαγγελματιών,των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση και περιθωριοποίηση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

*Την ίδια ώρα όμως που φτωχοποιείται όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας αφού το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και 350 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν κανένα εργαζόμενο,τα στοιχεία λένε πως οι Έλληνες με πάνω από 30 εκ.Ευρώ περιουσία έχουν αυξηθεί στα χρόνια των μνημονίων κατά 18%.

*Οι ανατροπές σε ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό που συντελούνται βρίσκονται στην κορυφή των αρνητικών μεταρρυθμίσεων και οδηγούν στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανατρέπουν τον προγραμματισμό ζωής πολλών μελλοντικών συνταξιούχων.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων,η συγχώνευσή τους με τις επικουρικές,η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ,θα οδηγήσουν σε δραματική μείωσή τους,σε συντάξεις-φιλοδωρήματα.Πολύ σύντομα θα μιλάμε για μέγιστες συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 400 ευρώ.Το νέο αρνητικό ευρωπαικό πρότυπο θα είναι οι συντάξεις και μισθοί Ελλάδας και όχι Βουλγαρίας.

Η κοινωνική συνοχή βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο.

Οι αλλαγές όμως πέρα από κάθε φαντασία,αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους αφού εκτός από τις αυξημένες κρατήσεις θα υπάρξει νέος τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων .

Είναι σαφές πως κυβέρνηση και οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του ασφαλιστικού, ούτε για τη νέα γενιά.

Με τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης εξοικονομούν πάνω από 2,5 δισ.μέχρι το 2016 για την αποπληρωμή του παράνομου και επαχθούς δημόσιου χρέους.

Επίσης η αλλαγή του δημόσιου ,κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό μεταφέρει όλη την ευθύνη στον ασφαλισμένο και οδηγεί σε κοινωνικό δαρβινισμό.

Το σημαντικότερο όμως αυτών των αλλαγών είναι πως αυτές δεν δίνουν προοπτική επιβίωσης στα ταμεία δεδομένου ότι πέρα από την καταλήστευση των αποθεματικών τους διαχρονικά,δεν αυξάνονται οι πόροι τους,αφού η ανεργία,η μαύρη εργασία,η μισθολογική καθήλωση και η εισφοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζονται.

* Τα κόκκινα δάνεια οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας θα αποτελέσουν τον εφιάλτη για πάνω από 1εκ. Έλληνες πολίτες αφού οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του δημοσίου περνάνε στους ιδιώτες χωρίς καμμιά δυνατότητα παρέμβασης του Ελληνικού δημοσίου.

Και ενώ το άθλιο παζάρι με τους δανειστές για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη οι πληροφορίες λένε πως κινδυνεύει το σπίτι 150 χιλιάδων νοικοκυριών.

Μιλάμε για κοινωνική τραγωδία .

Φίλες και φίλοι

Η σημερινή πανεργατική απεργία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σημαντικών και πολύμορφων αγώνων που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Οι ενστάσεις για κυβερνητικό συνδικαλισμό και για συμβιβασμένες ηγεσίες της προηγούμενης περιόδου,έχουν βάση αλλά είναι στο χέρι μας και η συγκυρία το επιβάλλει να τις επαναφέρουμε στην τάξη τους ,με τη συμμετοχή μας στις συλλογικές διαδικασίες,αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι όλες οι αντιλήψεις ίδιες.

Η οξύτητα όμως των προβλημάτων επιβάλλει να οργανώσουμε την αντίστασή μας ταξικά,συλλογικά, δημοκρατικά, ενωτικά.

Απέναντι σ’αυτόν τον κοινωνικό αρμαγεδώνα οφείλουμε να αντιδράσουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα, ως κοινωνία.Να εμπνεύσουμε την ελπίδα, να πολεμήσουμε την απογοήτευση,την ηττοπάθεια,την κόπωση.Θέλουμε μαζί στον αγώνα τους εργαζόμενους, τους άνεργους,τους αγρότες, τους συνταξιούχους,τους νέους.

Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων σε μια αγωνιστική πορεία ανατροπής των αντιλαικών-νεοφιλελεύθερων πολιτικών,που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά τη ραγδαία πολιτική μετάλλαξή της.

Η αντίσταση σ’αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές η αποτροπή εφαρμογής τους και η τελική ανατροπή τους αποτελούν όρο επιβίωσης για την Ελληνική κοινωνία.

Το εργατικό κίνημα,τα κοινωνικά κινήματα οφείλουν το επόμενο διάστημα να ενισχύσουν την παρέμβασή τους,να πρωτοστατήσουμε,να συγκρουστούμε να διεκδικήσουμε:

*Τη διαγραφή του χρέους το οποίο φυσικά δεν είναι βιώσιμο και αποτελεί θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού.

*Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη,κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

*Κατάργηση των μνημονίων παλιών και νέων

*Ανάπτυξη σε όφελος των ανθρώπων της δουλειάς και όχι των δυνάμεων του κέρδους,ώστε να μην εξοστρακίζονται τα παιδιά μας μετανάστες,στερώντας από τη χώρα το καλύτερο έμψυχο υλικό,το μέλλον της.

*Την αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου ώστε να υπάρχει προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

*Το σταμάτημα της λεηλασίας των συντάξεων ,της κοινωνικής ασφάλισης και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και παιδείας.

*Την κατάργηση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου.

*Να μπει τέλος στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

*Να ανασάνουμε ως κοινωνία να νιώσουμε πως υπάρχει προοπτική.

Είναι βέβαιο πως ανοίγονται μπροστά μας σκληροί αλλά και ελπιδοφόροι αγώνες οι οποίοι φυσικά θα συναντήσουν τη λυσσαλέα αντίσταση του ντόπιου κατεστημένου και των δανειστών.Αυτό που φοβούνται είναι η δύναμη ενός αποφασισμένου λαού να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Γι’αυτό σας καλούμε

-να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που μας ανήκουν

-να ορθώσουμε το ανάστημά μας σ’αυτούς που μας συνθλίβουν

-να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε την καταστροφή

Για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας

 

Τελευταία νέα →