Slider
Αιτωλοακαρνανία:Mείωση έως 25% στο εισόδημα των κτηνοτρόφων
Μεγάλο το πλήγμα στους κτηνοτρόφους της Αιτωλ/νιας, που διαθέτουν συνολικά 1.200.000 αιγοπρόβατα. Η τιμή πώλησης του γάλακτος θα μειωθεί κατά 20% με 25%. Ποιος είναι ο λόγος της μείωσης αυτής, ποια είναι σήμερα η τιμή του γάλακτος και τι δηλώνει ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του νομού και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Ελλάδα, στο σύλλογο των οποίων αντιπρόεδρος είναι ο Αιτωλ/νανας κ. Τάκης Μολώνης. Από τις απαντήσεις που θα λάβουν στο φλέγον ζήτημα του γάλακτος, θα κριθεί αν θα πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν σχεδιάσει ή όχι.
Το νέο και τρίτο κατά σειρά μνημόνιο προβλέπει ότι: «η διάρκεια συντήρησης του γάλακτος θα καθορίζεται πλέον από τον παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι το γάλα θα διατηρείται στο ράφι μέχρι και έντεκα ημέρες, αφού αυτό προβλέπει η νέα σύμβαση και το αναφέρει ξεκάθαρα, κάτι που «ανοίγει περισσότερο την πόρτα» για την εισαγωγή και την ελληνοποίηση γάλακτος από τις μεγάλες βιομηχανίες.
Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γαλακτοπαραγωγούς είναι πολλαπλάσιο απ αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα, αφού μόνο οι Αιτωλ/νάνες κτηνοτρόφοι θα υποστούν ζημία στο εισόδημά τους της τάξης του 20% με 25%, ενώ θα αυξηθεί με στον μέγιστο βαθμό η μείωση της απορροφητικότητας του ελληνικού γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Οι Αιτωλ/νάνες κτηνοτρόφοι, αλλά και οι αγρότες θα συναντήσουν τις περισσότερες δυσκολίες με την εφαρμογή της απαίτησης του τρίτου μνημονίου για το γάλα, αφού διαθέτει τα περισσότερα αιγοπρόβατα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο αριθμός των οποίων αγγίζει το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες.
Η εν λόγω πολιτική για το γάλα αποτελεί «δυνατότητα» της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και είχε επιχειρήσει κατά το παρελθόν να νομοθετήσει ως υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντώντας σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών από όλους τους πολιτικούς χώρους.«Δεν αντέχει το γάλα έντεκα μέρες, ότι πρέπει να γίνει θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε δύο το πολύ τρις μέρες, ώστε το γάλα να μην αλλοιωθεί, να μην χάσει τα συστατικά του και να παραδοθεί ακριβώς έτσι όπως αρμέχτηκε. Θα ανοίξει ο δρόμος στην εισαγωγή γάλακτος, αλλά και πάλι θα ξεπερνιέται το όριο των τριών ημερών, συνεπώς το γάλα θα έρχεται σε παγοκολόνες» δήλωσε ο κ. Μολώνης, ο οποίος σχετικά με την τιμή είπε: «Σήμερα η τιμή για μας κυμαίνεται μεταξύ του 0,93 λεπτά και του 1,10, αναλόγως με την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδει ο παραγωγός».
Η Ένωση Κτηνοτρόφων Ελλάδος αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το θέμα: «Η ζημιά που θα πάθει ο έλληνας κτηνοτρόφος είναι ανυπολόγιστη. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εισαγωγές και ο κόσμος πλέον δεν θα ξέρει τι γάλα θα πίνει και τι θα δίνει στα παιδιά του. Θα έρχεται πλέον γάλα από κάθε γωνιά του πλανήτη και θα πλασάρεται ως φρέσκο. Το γάλα από διατροφικό αγαθό θα γίνει διατροφική βόμβα για εμάς και τα παιδιά μας. Το γάλα του Έλληνα παραγωγού θα πάει πια στα αζήτητα, ή θα αναγκαστεί να το πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω της πίεσης που θα δέχεται από τις εισαγωγές.
Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία αναφέρει: «Είχε δίκιο τελικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου όταν σε ανακοίνωσή του στις 30.06.2015 χαρακτήριζε τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές και συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ταφόπλακα του αγροτικού τομέα». Αλήθεια, δεν ανησυχεί κανείς τί επιπτώσεις θα έχει η απελευθέρωση αγοράς γάλακτος στις 1.300 εναπομείνασες κτηνοτροφικές-γαλακτοκομικές μονάδες στη χώρα μας, όταν μάλιστα μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 0,20 ευρώ το λίτρο;»
Κων/νος Χονδρός ,Eφημερίδα<<ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ>>