Ανακοίνωση σε σχέση με τις καταγγελίες για την καταγγελλόμενη σύγκρουση μεταξύ πυρήνων κεμαλικών και ισλαμιστών αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού του τουρκικού στρατού εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Με την ανακοίνωση επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις καταγγελίες κεμαλικών κύκλων, αλλά και του ίδιου του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, για τον τρόπο χειρισμού από τον υπουργό Άμυνας του γεγονότος της άρνησης τριών σπουδαστών να βάλουν στο πέτο της στολής του κονκάρδα με τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης για την επέτειο του θανάτου του, και την σκληρή αντίδραση σε αυτό τεσσάρων κεμαλικών συμφοιτητών τους.
Στην απάντησή του το υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται στην πειθαρχική διάσταση του επεισοδίου και όχι στον λόγο που προέκυψε η διένεξη ή στις καταγγελίες περί διείσδυσης πυρήνων ισλαμικών αδελφοτήτων στη Σχολή Πεζικού.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το θεμέλιο του τουρκικού στρατού και της στρατιωτικής υπηρεσίας βασίζεται στην πειθαρχία: «Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του νόμου εσωτερικής λειτουργίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, “πειθαρχία σημαίνει απόλυτη υπακοή στους νόμους, τις διαταγές και τους προϊσταμένους και σεβασμό στο δίκαιο των υφισταμένων και των προϊσταμένων. Η βάση της στρατιωτικής θητείας είναι η πειθαρχία”».
Σημειώνεται επίσης ότι στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προτεραιότητα είναι η διατήρηση της καθιερωμένης πειθαρχίας και «δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κανένα πρόσωπο, γεγονός ή κατάσταση που μπορεί να κλονίσει τις βασικές αξίες, να παραβιάσει την πειθαρχία και να διαταράξει ή να διαταράξει τη στρατιωτική ιεραρχία δεν θα γίνει ανεκτό».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, εκτός από τη δικαστική έρευνα, ξεκίνησε αμέσως και διοικητική έρευνα σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Διοίκηση της Σχολής Πεζικού κατά την 85η επέτειο του θανάτου Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού, αποτελεί στοιχείο πειθαρχίας, κατά τις ημέρες εθνικής μνήμης και εορτασμού, τις τελετές και τις αργίες, η συμπεριφορά σύμφωνα με το περιεχόμενο και τη σημασία των ημερών αυτών. Όπως αποτελεί παράβαση της πειθαρχίας η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, έτσι αποτελεί και παράβαση της πειθαρχίας η παρέμβαση ή η συμπεριφορά που συνιστά έγκλημα η παράβαση καθήκοντος ή η υπέρβαση των ορίων αρμοδιότητας και εξουσίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται τη σχετική νομοθεσία για να αιτιολογήσει την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών τους.
Σκληρές δηλώσεις για το θέμα έκανε χτες, Τρίτη, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού ΛαΊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιουρ Οζέλ, που έψεξε τον υπουργό Αμυνας επειδή δεν ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η φωτογραφία που αρνήθηκε να φορέσουν στο πέτο τους οι ανθυπολοχαγοί σπουδαστές ήταν του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε βίντεο ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, και αναφερόμενος στον ίδιο υπουργό Άμυνας το κατηγόρησε ότι επιχείρησε να δικαιολογήσει τους ισλαμιστές αξιωματικούς, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε κάποιον που σεβόμαστε να κάνει κάτι τέτοιο. Ή θα συνέλθει ή θα τον συνετίσουμε εμείς».
Υπενθυμίζεται ότι χτες η εφημερίδα Yeni Safak, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της έκανε λόγο για «χούντα ανθυπολοχαγών» και δημοσίευσε συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp ομάδας νεαρών σκληροπυρηνικών κεμαλιστών αξιωματικών στη Σχολή, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούσαν συντεταγμένα, ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας απειλές κατά θρησκευόμενων αξιωματικών. Ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος από την πλευρά του κάνει λόγο για ύπαρξη πυρήνων ισλαμιστών στη Σχολή, που ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες.
Πηγή: ertnews.gr