Εξοπλιστικά: Τα πάνω κάτω φέρνουν τα… στενά δημοσιονομικά με αποτέλεσμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποφασίζει αλλαγή πλεύσης.
Οι αποφάσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η προμήθεια των μαχητικών F-35 ή των φρεγατών Belharra, με την πρώτη να βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της κατασκευής. Ωστόσο, φαίνεται ότι η χώρα μας δεν θα αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα, όπως σχεδιαζόταν.
Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», δεν θα πραγματοποιηθεί επί της παρούσης, η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS M270 αλλά και η αγορά νέων κορβετών.
Δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης η επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, τουλάχιστον με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό. Παγώνει επίσης το στρατιωτικό λιμάνι στον Παγασητικό, για τη μεταφορά αρματαγωγών, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έμφαση του ΥΠΕΘΑ δίνεται πλέον στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά και τα συστήματα αντι-drones.
Εξοπλιστικά-Δένδιας: Να γίνει επαναξιολόγηση
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό περιέγραψε τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την Άμυνα ως συνθήκη εθνικής επιβίωσης. Περιλαμβάνει σύστημα μάχης, αλλά περιλαμβάνει και σύστημα υποστήριξης, το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης, όμως, να επιτελέσει κοινωνικό έργο και πέραν αυτού, να λειτουργήσει επιτέλους ως μοχλός καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης».
Και συνέχισε: «Η διαφαινόμενη κατανόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των αμυντικών δαπανών είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη, αλλά, ξαναλέω, πρέπει να επαναξιολογήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση με σύγχρονα μέσα κοστίζει και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Και είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και μόνον εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης».
«Κατά την άποψή μου, η πολιτική αυτή διαμορφώνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η επικαιροποίηση και η διεύρυνση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Έχουμε και πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μπροστά μας νέες προκλήσεις. Πολλά από τα μέσα, από τις μεθόδους που ακολουθούνται, εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Παρατηρείται ευρεία χρήση νέων συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, νέων οπλικών συστημάτων μικρού κόστους μέγιστου αποτελέσματος. Αυτά πρέπει να τα μελετήσουμε, να αντλήσουμε διδάγματα, να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Κι έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες για την κατάρτιση 12ετούς, μακροπρόθεσμου δηλαδή, προγράμματος. Και η ολοκλήρωση της κατάρτισης αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί απλώς διευθέτηση εκκρεμότητας από το 2010 που μπήκαμε στην κρίση. Είναι ουσιαστική ενέργεια στρατηγικής προτεραιοποίησης».
Εξοπλιστικά – Black Hawk: Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για πώληση 35 ελικοπτέρων
Παράλληλα ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ελλάδας 35 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος τα 1,95 δισ. δολάρια.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση.
Το κόστος περιλαμβάνει πλήρη εξοπλισμό, βασικό οπλισμό και πακέτο μετέπειτα υποστήριξης (FOS).
Η επιστολή των ΗΠΑ για τα ελικόπτερα UH-60M Black HawkState Department:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πώληση αμερικανικών ελικοπτέρων στην Ελλάδα «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της σχετικής υποστήριξης του δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».