Επιστήμες
«Ανδρικό» το χαμόγελο της Μόνα Λίζα;
Ο Ιταλός Σιλβάνο Βιντσέτι, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Προώθηση της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας ανακοίνωσε πρόσφατα, μετά από έρευνες που διεξήγαγε, ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε έναν άνδρα και μια γυναίκα, ως μοντέλα για να φτιάξει την μορφή της Μόνα Λίζα, του διασημότερου έργου του, που βρίσκεται στο Λούβρο.
Η γυναίκα ήταν η Λίζα Γκεραρντίνι και ο άνδρας ήταν ο Τζιαν Τζιάκομο Καπρότι, που έμεινε γνωστός ως Σαλάι. Αυτή ήταν σύζυγος ενός πλούσιου εμπόρου της Φλωρεντίας και αυτός μαθητευόμενος στο εργαστήριό του.
«Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο, που μπορούμε να το δούμε, με την βοήθεια υπέρυθρης ακτινοβολίας, στο πρώτο στρώμα του πίνακα της Μόνα Λίζα. Σ’ αυτό, μπορούμε να δούμε ότι ήταν μελαγχολική και λυπημένη» υποστηρίζει ο Σιλβάνο Βιντσέτι.
Ο Βιντσέτι και η ομάδα του συνέλεγαν εδώ και πολύ καιρό στοιχεία, και ενδείξεις όσον αφορά τα δύο μοντέλα.
Η Λίζα Γκεραρντίνι ήταν πραγματικά λυπημένη από το σύζυγό της, γι’ αυτό και τίποτε δεν την έκανε να χαμογελάσει.
Για τον περίφημο πίνακα που ήταν παραγγελία του άνδρα της, ο Ντα Βίντσι χρειάστηκε να βρει ένα δεύτερο μοντέλο για να βγάλει το περίφημο αινιγματικό χαμόγελο του έργου και να ικανοποιήσει τον σύζυγο. Ποια ήταν η μέθοδος που ακολούθησε ο Βιντσέτι;«Χρησιμοποιήσαμε όλα τα ζωγραφικά έργα στα οποία ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε τον Σαλάι ως μοντέλο του και τα συγκρίναμε με την Μόνα Λίζα.
Μερικές λεπτομέρειες ταιριάζουν απόλυτα. Άρα χρησιμοποίησε δύο μοντέλα και μετά προσέθεσε δημιουργικές λεπτομέρειες, που ήταν από το μυαλό του. Νομίζω ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με μια εμμονή του Λεονάρντο, που είναι το θέμα του ανδρόγυνου.
Με άλλα λόγια, για τον ζωγράφο, το τέλειο πρόσωπο ήταν ένας συνδυασμός άνδρα και γυναίκας».
Η ερευνητική ομάδα έκανε συστηματικές ανασκαφές τα τελευταία 4 χρόνια, κάτω από ένα πολύ παλιό μοναστήρι στη Φλωρεντία, όπου βρήκε οστά, που θεωρεί ότι ανήκουν στην Λίζα Γκεραρντίνι.
Η χρονολόγηση που έγινε ταιριάζει απόλυτα με την εποχή που έζησε η γυναίκα.
Η Γκεραρντίνι πέθανε τον Ιούλιο του 1542, σε ηλικία 63 ετών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ