Connect with us

Uncategorized

Αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό

550 334 463566

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την συνάντησή τους στην Αγκυρα.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να επιτελέσουν πρωτίστως την ανθρωπιστική τους υποχρέωση και να σταματήσουν το δράμα στο Αιγαίο, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για συνολική, ανθρωπιστική κρίση, τη στιγμή που ο θρησκευτικός φανατισμός δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

«Εχουμε κάθε λόγο για να συνεργαστούμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι δυσβάσταχτο το βάρος της Τουρκίας, λόγω του σκηνικού στη Συρία.  «Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας. Εχουμε δεχτεί τεράστιες ροές προσφύγων. Η Τουρκία έχει σηκώσει το βάρος 2,5 εκατ. ανθρώπων, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει περίπου 600.000 πρόσφυγες.».

Σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα συντονισμού, συνεννόησης, ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών, που διατελούν ύβρι καθώς δεν διατάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η συζήτηση ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των ροών έχει καίρια σημασία για όλους μας. Πρέπει, τόνισε να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία. Ομως καμία συμφωνία δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν και η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλάβει μέρος του βάρους.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες να αποφεύγουν τη διαδικασία μετάβασης μέσα από παράνομα κανάλια και διόδους, να δώσουμε ελπίδα ότι θα έχουν τη δυνατότητα μιας νόμιμης οδού μετάβασης στις χώρες προορισμού.

Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων, δημιουργώντας επιτροπές που θα συνεργαστούν άμεσα. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δυο λιμενικών σωμάτων για ενίσχυση του συντονισμού των δυο πλευρών.Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που θα επιτρέπει στην επανενωμένη Κύπρο να διασφαλίζει την ασφάλεια του λαού με σύγχρονους όρους. Μια λύση που θα πρέπει να είναι χωρίς τρίτους εγγυητές, αλλά σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.

Υπογράμμισε δε ότι στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και τη μη τήρηση κανόνων ασφαλούς διέλευσης από τουρκικά πλοία. Ακουσα τις απόψεις, υποσχέθηκα να τα ξανασυζητήσουμε όταν θα έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Στόχος είναι να βρούμε λύσεις, υπογράμμισε.

Η Θράκη είναι δείγμα ειρηνικής συνύπαρξης απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τεμένη. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι για τους Ελληνες πολίτες μουσουλμάνους αλλά και τους επισκέπτες προγραμματίζεται η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών και την έναρξη των κεφαλαίων αλλά δεν θέλουν να κλείσουν άμεσα και στο πόδι. Να ανοίξουν αλλά να εκπληρωθούν οι όροι προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος.

Νταβούτογλου: Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα το προσφυγικό

Ο Α. Νταβούτογλου ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστούν οι δύο χώρες σε τεχνικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, τόσο σε επίπεδο ακτοφυλακών όσο και από πλευράς σύστασης κοινών επιτροπών από τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους ώμους Ελλάδας και Τουρκίας την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα και δεν θα το επωμιστούμε. Είμαστε και εμείς θύματα όπως και οι πρόσφυγες,

«Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας, δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών. «Θα πρέπει να επανενώσουμε τις βασικές και θεμελιακές σχέσεις μας.», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί και ένα τρένο που θα ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις.

Σε σχέση με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μας υποστηρίξει στην ενταξιακή πολιτική μας στην Ε.Ε.

«Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί τη στήριξη. Η ένταξή μας θα συνεισφέρει τα μάλλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Φεβρουάριο θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των δυο χωρών, εκφράζοντας και την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα.http://www.real.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014