Connect with us

Slider

Απ. Κατσιφάρας: «Το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί πράξεις και όχι λόγια» – Στο Παλέρμο ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας για την έναρξη της καμπάνιας της CPMR «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι!»

Εμφάνιση 1.jpgΕμφάνιση 2.jpg

«Είναι αναγκαία μια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνου όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ θα πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ε.Ε. με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά (εθνικό εγχώριο ΑΕΠ), καθώς και βάσει των δεικτών ανεργίας. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες πολιτικές οι οποίες θα σώζουν ζωές, θα υποστηρίζουν τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και θα διασφαλίζουν την ηρεμία και την ασφάλεια των περιοχών μας. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη».

Αυτό επεσήμανε σήμερα κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εκκίνησης της καμπάνιας της CPMR “Είμαστε όλοι Μεσόγειοι! (We are all Mediterranean)” στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Πρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας “Αδριατική-Ιόνιο” της Επιτροπής των Περιφερειών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή ατζέντα, που κατατέθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν είναι ένα βήμα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολιτική βούληση από την Ευρώπη, ώστε και να βελτιωθεί, αλλά και να εγκριθεί γρήγορα από τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών)».

Επιπρόσθετα ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως δεν είναι επαρκή τα υπάρχοντα εργαλεία ώστε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα: «Απαιτείται ένα νέο πλαίσιο που θα είναι αποτελεσματικό, ευέλικτο, θα αποφεύγει τις γενικές προσεγγίσεις και θα λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και η κάθε περιοχή, ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται και από την οικονομική κρίση» και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στη θάλασσα, να ενταθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και να υποστηριχθούν τα κράτη που είναι και σύνορα της ΕΕ για να ενισχύσουν την επιτήρηση και την ασφάλεια των συνόρων τους και να αυξήσουν την ικανότητά τους για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες για ουσιαστική συνεργασία και υποστήριξη επί του θέματος με τις τρίτες χώρες της Μεσογείου που αποτελούν χώρες προέλευσης ή/και διέλευσης μεταναστών. Ιδίως με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και χώρες του Αφρικανικού Βορρά».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τόνισε πως «απαιτείται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ, με πρόβλεψη για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των προσπαθειών των «συνοριακών» χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και των χωρών του Βορρά στις οποίες θέλουν να κατευθυνθούν οι περισσότεροι από τους αιτούντες. Πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν γενναία οι «ακριτικές» Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν άμεσα τις μεταναστευτικές εισροές, για τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, που θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στα ζητήματα ασύλου και διεθνούς προστασίας».

Συνάντηση την Τετάρτη με τον Μάρτιν Σουλτς για το θέμα

Οι πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες μεταναστών στη Μεσόγειο, και οι συνεπακόλουθοι θάνατοι εκατοντάδων ανθρώπων, ξύπνησαν τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων, παρά το γεγονός πως για χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε απαθής στο ξέσπασμα της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλείτο από τις συνεχώς αυξανόμενες παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Η απόφαση της ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στις 23 Απριλίου 2015 για το θέμα, απέτυχε στο να δώσει επαρκή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Οι κάτοικοι της Μεσογείου πλήττονται ιδιαιτέρως από αυτή τη τραγική κατάσταση. Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει καταστεί ένα τεράστιο κοιμητήριο. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την τραγωδία, δεσμεύοντας τους απαραίτητους πόρους, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά πάνω από όλα για μια ηθικά ορθή πρόληψη των μεταναστευτικών ροών αυτών.

Από ηθικής απόψεως, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνο από την προοπτική της ασφάλειας. Δεν μπορεί να στρέψει την πλάτη της στις απέναντι ακτές της Μεσογείου με τις οποίες μοιράζεται ένα κοινό πεπρωμένο.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να ξεκινήσει την καμπάνια “Είμαστε όλοι Μεσόγειοι! (We are all Mediterranean!)” και έτσι κλήθηκαν οι Περιφερειάρχες των Περιφερειών που είναι μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR να παρευρεθούν στο ξεκίνημα της καμπάνιας που γίνεται σήμερα και αύριο 18-19 Μαρτίου 2015 στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Μισέλ Βοζέλ, Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής, Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Ιοάνα Ορτέγκα, Αντιπεριφερειάρχης Καταλονίας, Αντιπρόεδρος Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Ροζάριο Κροτσέτα, Περιφερειάρχης Σικελίας, Συντονιστής της Ομάδας Δράσης για το Μεταναστευτικό της CPMR, ενώ η συνάντηση αυτή είναι ανοικτή σε κάθε μη-Μεσογειακή Περιφέρεια που θέλει να δείξει αλληλεγγύη.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε κέντρο υποδοχής μεταναστών που διασώζονται από τη θάλασσα, ενώ στόχος του Συνεδρίου είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθεί η υποστήριξη στις περιφερειακές αρχές, ιδίως αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, οι οποίες αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή μόνες τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου βασίζονται στις κοινές μας αξίες για καλοπροαίρετη συνεργασία και τη δέσμευση για καταπολέμηση του ρατσισμού, της τρομοκρατίας και της εμπορίας των ανθρώπων.

Το Συνέδριο θα καταλήξει σε συμφωνία μιας Κοινής Θέσης των Μεσογειακών Περιφερειών για αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, η οποία στη συνέχεια θα παρουσιαστεί από αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών – μεταξύ αυτών και ο Απ. Κατσιφάρας – μεθαύριο Τετάρτη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014