Διεθνή
Αυτό είναι το μωρό που γεννήθηκε 2 φορές
Η Μάργκαρετ Μπόμερ πήγε για έναν υπέρηχο ρουτίνας στη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της στο τρίτο της παιδί. Γρήγορα όμως ανακάλυψε ότι τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά.
«Είδαν κάτι στη σάρωση και ο γιατρός τότε ήρθε και μας είπε ότι υπήρχε κάτι σοβαρό με το μωρό μας και πως είχε τεράτωμα sacrococcygeal» δήλωσε η μαμά σε συνέντευξη από το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας. «Ήταν πολύ σοκαριστικό και τρομακτικό γιατί δεν ξέραμε τι σήμαινε η λέξη αυτή και ποια θα ήταν η διάγνωση».
Το τεράτωμα sacrococcygeal είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται πριν από την γέννηση και μεγαλώνει από μια κόκκυγα του μωρού.
«Είναι η πιο κοινή μορφή όγκου που βλέπουμε σε ένα νεογέννητο» δήλωσε ο δρ. Ντάρελ Κας, συν-διευθυντής του Κέντρου Εμβρύου στο Τέξας και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής, παιδιατρικής και μαιευτικής στο Baylor College Medicine. «Ακόμη κι αν είναι η πιο κοινή μορφή όγκου, είναι αρκετά σπάνια».
Ο όγκος αυτός που βρίσκεται συχνότερα σε κορίτσια παρά σε αγόρια, εμφανίζεται μία φορά στις 35.000 γεννήσεις.
Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη κακή είδηση για την μητέρα. Αρχικά, κυοφορούσε δίδυμα, αλλά έχασε το ένα από τα μωρά πριν μπει στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ήταν ένα σοκ γι’ αυτήν να μάθει ότι το έμβρυό έπασχε από μια σπάνια γενετική ανωμαλία.
«Κάποιοι από αυτούς τους όγκους μπορούν να παραμείνουν, και να αφαιρεθούν μετά τη γέννηση του μωρού» δήλωσε ο Κας. Αλλά περίπου στο 50% των περιπτώσεων, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο κυρίως εξαιτίας του προβλήματος στη ροή του αίματος».
Ο Κας εξήγησε ότι ο όγκος προσπαθεί να μεγαλώσει απορροφώντας αίμα από την ροή του αίματος του μωρού ενώ αυτό προσπαθεί με τη σειρά του να μεγαλώσει και τελικά καταλήγει σε έναν διαγωνισμό μεταξύ του όγκου και του μωρού. «Σε κάποιες περιπτώσεις, ο όγκος κερδίζει και η καρδιά απλά δεν μπορεί να συμβαδίσει και το μωρό τελικά πεθαίνει» δήλωσε ο Κας.
Με τον όγκο να μεγαλώνει καθημερινά και να κλέβει την παροχή αίματος, το έμβρυο της οικογένειας Μπόμερ, γινόταν καθημερινά όλο και πιο άρρωστο, όπως εξήγησαν οι γιατροί στη μέλλουσα μητέρα. Κάτι έπρεπε να γίνει.
Αν και άλλοι γιατροί είχαν συμβουλεύσει στη μητέρα να τερματίσει την εγκυμοσύνη, ο Κας και η ομάδα του, της έδωσαν μια άλλη δυνατότητα: την εμβρυική χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή αυτή, όμως, δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος. Ακόμα χειρότερα, οι πιθανότητας να ζήσει το μωρό ήταν ζοφερές.
«Η Λινλι δεν είχε πολλές ελπίδες» δήλωσε η μαμά. «Στις 23 εβδομάδες, ο όγκος πίεζε την καρδιά και ήταν θέμα ημερών η καρδιακή ανεπάρκεια, επομένως έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα αφήναμε τον όγκο να την κυριεύσει ή θα της δίναμε μια ευκαιρία για ζωή. Ήταν μια εύκολη απόφαση για εμάς» δήλωσε η μητέρα.
Ένα θαύμα
Ήταν 23 εβδομάδων και 5 ημερών έγκυος, όταν ο Κας πραγματοποίησε την εμβρυική χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης. Εκείνη την στιγμή, ο όγκος ήταν μεγαλύτερος από το έμβρυο.
Ο Κας και ο Δρ. Oluyinka Olutoye, πραγματοποίησαν την επέμβαση διάρκειας 5 ωρών. «Όσον αφορά στο έμβρυο, κάναμε πάρα πολύ γρήγορα.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το δαπανήσαμε στο άνοιγμα της μήτρας. Δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας» δήλωσε ο Κας, που εξήγησε πως εργάστηκαν πολύ προσεκτικά τόσο στην τομή όσο και στην ραφή, ώστε «να σφραγιστεί η μήτρα».
Επίσης, πρόσθεσε πως ο όγκος σε αυτή την περίπτωση ήταν τόσο μεγάλος, που έπρεπε να κάνουν μια «τεράστια» τομή, με αποτέλεσμα να βγάλουν το έμβρυο έξω και να βγει όλο το αμνιακό υγρό, κάτι πολύ δραματικό, όπως πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η καρδιά της Λινλι επιβραδύνθηκε πάρα πολύ.
«Ουσιαστικά είχε σχεδόν σταματήσει» δήλωσε ο Κας. Τότε κλήθηκε ένας καρδιολόγος, βασικό μέλος της ομάδας, για να δώσει το σωστό φάρμακο και να μεταγγίσει τη σωστή ποσότητα υγρού, επιτρέποντας έτσι στους χειρουργούς να συνεχίσουν το έργο τους.
Η χειρουργική ομάδα αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Όταν ολοκληρώθηκε η επέμβαση, τοποθέτησαν την Λινλι πίσω μέσα στη μήτρα και έραψαν ξανά την μητέρα.
«Είναι ένα είδος θαύματος, να ανοίξεις τη μήτρα και να την σφραγίσεις ξανά» δήλωσε ο Κας.
Η Μπόμερ έμεινε στο κρεβάτι για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της. Παρά τον πόνο, άντεξε άλλες 12 εβδομάδες, μέχρι να φτάσει στην 36η, όταν γεννήθηκε η Λινλι Χόουπ (Ελπίδα) για δεύτερη φορά με καισαρική τομή στις 6 Ιουνίου.
Αμέσως μετά, η μικρή μαχήτρια μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για αξιολόγηση, ωστόσο κρίθηκε υγιής.
Αμέσως μετά τη γέννηση, η Λινλι, αντιμετώπισε ακόμη μία δοκιμασία: την αφαίρεση του όγκου που δεν είχαν κατάφέρει να προσεγγίσουν οι χειρουργοί, ο οποίος είχε αρχίσει να μεγαλώνει.
«Σε ηλικία 8 ημερών, υποβλήθηκε σε άλλη μία χειρουργική επέμβαση, για την αφαίρεση του υπόλοιπου όγκου» εξήγησε η Μπόμερ.
Μετά από μερικές εβδομάδες στην εντατική, η μικρή Λινλι επέστρεψε στο σπίτι της στην αγκαλιά των αδερφών της.
ethnos.gr