Slider
«Βροχή» τα λουκέτα στις επιχειρήσεις – μικρός ο αριθμός των νέων καταστημάτων
Η οικονομική κρίση συνεχώς βαθαίνει και εκτός από τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, παρουσιάζεται ακόμη και στους αριθμούς, μέσω των οποίων οι επαγγελματικοί κλάδοι μπορούν να έχουν εικόνα για το που βαδίζουν. Τα φετινά στοιχεία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, μόνο δυσοίωνα μπορεί να χαρακτηριστούν. Το πρώτο επτάμηνο του 2014 οι εγγραφές στο Επιμελητήριο ήταν 627, ενώ φέτος έφτασαν μόλις τις 275, μείον δηλαδή 352 επιχειρήσεις. Επίσης, το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων από τους καταλόγους του Επιμελητηρίου άγγιξαν τις 615, ενώ φέτος οι διαγραφές φτάνουν τις 647. Μόνο και μόνο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν την κατάσταση της αγοράς.
Πέρσι η κυβέρνηση, με νόμο προωθούσε την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα Επιμελητήρια, κάτι που απετράπη χάριν τροπολογίας που κατέθεσαν στην βουλή βουλευτές απ όλα τα κόμματα. Βέβαια, υπήρξαν πολλές αλλαγές, τα χρήματα της συνδρομής μειώθηκαν και από τα πενήντα ευρώ που ήταν σε ετήσια βάση έφτασαν στα είκοσι, αλλά και πάλι, πότε τα χρήματα δεν ήταν πολλά, σε σύγκριση με τις υπηρεσίες που προσφέρει το επιμελητήριο. Τα χειρότερα όμως αποφεύχθηκαν, καθώς αν εφαρμόζονταν ο νόμος αυτός τα Επιμελητήρια θα έκλειναν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, αφού βάση της καταγραφής του 2014 οι κλειστές επιχειρήσεις στο Αγρίνιο ανέρχονταν στις 558, ενώ οι 468 ήταν κλειστές από το 2013, συνεπώς, σε ένα χρόνο έκλεισαν 90 επιχειρήσεις, ενώ και φέτος η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής δήλωσε: «Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα, δείχνουν την κατάσταση της οικονομίας. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα χρόνια της λιτότητας επιτάθηκαν τον τελευταίο χρόνο».
O μέσος όρος στην Ελλάδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων με τον πληθυσμό είναι περίπου 1/11. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 1/17, κάτι σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσουν ακόμα 200.000 επιχειρήσεις, αλλά αν η πολιτική εξακολουθεί να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Αν κλείσουν οι επιχειρήσεις τότε, αφού πολλές από αυτές είναι οικογενειακές, θα μείνουν 4 άτομα άνεργα, κατά μέσο όρο.
Μέχρι πρότινος, το 85% της εισφοράς του ΑΕΠ προέρχονταν από το εμπόριο, κάτι που δεν είναι καλός οιωνός, αφού όταν μειώνεται η παραγωγή και αυξάνεται το εμπόριο, χάνεται η υγιή ισορροπία και δημιουργούνται προβλήματα.
Κων/νος Χονδρός ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ<<ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ>>