Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας στην εκπομπή Update και τον Θάνο Σιαφάκα. Εξήγησε ότι «είναι το λεγόμενο επίδομα προϋπηρεσίας, το επίδομα τριετίας ή το επίδομα πολυετίας, όπως συνηθίζεται να λέμε. Αυτό το επίδομα, μετά από νομοθετική μας πρωτοβουλία, “ξεπαγώνει” νωρίτερα από τον χρόνο που ήταν να “ξεπαγώσει”. Δηλαδή είχε δεσμευτεί η χώρα μας ότι θα “ξεπαγώσει” όταν η ανεργία για ένα ολόκληρο χρόνο πέσει κάτω από το 10%. Και το “ξεπαγώσαμε” τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, με αποτέλεσμα από χθες να μπορούν οι νέοι εργαζόμενοι να “χτίζουν” την τριετία και οι δε παλαιοί εργαζόμενοι, όπου στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν λιγότερα από τρία χρόνια, τώρα, από 1/1 συνεχίζουν να “χτίζουν” την τριετία».
Για το σημαίνει στην πράξη αυτό ο κ. Σπανάκης σημείωσε ότι «αν για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος τη 14η Φεβρουαρίου του 2012 στον ιδιωτικό τομέα είχε ήδη κλείσει 2,5 χρόνια και “πάγωσε” εκεί ο υπολογισμός της τριετίας από σήμερα σε ένα εξάμηνο θα πάρει την αύξηση γιατί θα κλείσει την τριετία. Άρα λοιπόν έχουμε δύο κομβικές σημαντικές ημερομηνίες.
Είναι η 14η Φεβρουαρίου του 2012 και είναι η 1η Ιανουαρίου του 2024 που για τους παλαιούς εργαζόμενους συνεχίζεται να υπολογίζεται η τριετία και για τους νέους εργαζόμενους αρχίζουν να χτίζουν την τριετία από χθες».
«Η εφαρμογή των τριετιών είναι υποχρεωτική»
«Μιλάμε για ένα συν 10% και αυτό υπολογίζεται και υπάρχει συγκεκριμένη υπουργική απόφαση με κάποια συγκεκριμένη ξεκάθαρη διαδικασία. Και οι οικονομικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων και οι λογιστές με πολύ ευκολία μπορούν να τα υπολογίσουν. Είναι ξεκάθαρη η υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία και να κρατήσουμε είναι ότι πλέον οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν σε μία άλλη τροχιά. Διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε έναν βασικό στόχο: Να αυξήσουμε το μέσο μισθό και να φτάσει τα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όπως επίσης βασικός κυβερνητικός μας στόχος είναι η ανεργία να φτάσει στο 8%. Γιατί όπως γνωρίζουμε, μετά από δύο δεκαετίες η ανεργία ήδη έπεσε στο 9,6%».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι « η εφαρμογή των τριετιών είναι υποχρεωτική από διάταξη νόμου. Δεν είναι προαιρετική» ενώ σε άλλο σημείο ερωτηθείς αν ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεργίας σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν μπορεί να ανταποκριθεί είπε ότι «σήμερα έχουμε την τύχη και εγώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης να βρισκόμαστε στο υπουργείο Εργασίας και να μας ζητούν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δε νομίζω ότι θα υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλά και αν υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη του νόμου».
Πηγή: ertnews.gr