Επιστήμες
Γιγάντιος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο-μωρό
Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι μεγάλοι πλανήτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποκτήσουν το μέγεθός τους, Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο τεράστιο εξωπλανήτη γύρω από ένα νεογέννητο άστρο.
Ο πλανήτης CI Tau b είναι τουλάχιστον οκταπλάσιος σε σχέση με τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος, ενώ το μητρικό άστρο του, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 450 ετών φωτός από τη Γη, έχει ηλικία μόνο δύο εκατομμυρίων ετών.
Οι ερευνητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Ράις, Τέξας και Β.Αριζόνα), καθώς και των αμερικανικών αστεροσκοπείων Λόουελ και ΜακΝτόναλντ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Τζονς-Κραλ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal”, χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας πλανήτης σαν τον Δία χρειάζεται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια για να γίνει τόσο μεγάλος, οπότε ένας πολύ μεγαλύτερος εξωπλανήτης όπως ο CI Tau b, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο.
Όμως το γεγονός ότι το άστρο CI Tau είναι τόσο νέο, που γύρω υπάρχει ακόμη ένας δίσκος αερίων και σκόνης, ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση.
Ο εν λόγω εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες (το έτος του).