Connect with us

Slider

Γιώργος Παπαναστασίου: “Τώρα βρίσκουμε τον βηματισμό μας”. Συνέντευξη στην εφ.ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ και στη Ρούλα Φλώρου

papanastasiou

Έτοιμος να κοιτάξει κατάματα τα προβλήματα που κληρονόμησε αλλά και να ξεπεράσει τα άγχη που του δημιούργησαν οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα “Αναγγελία” ο Δήμαρχος Αγρινίου. Ο Γιώργος Παπαναστασίου προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις του και παράλληλα ορίζει τις κόκκινες γραμμές στη διοίκησή του. Τέλος, παίρνει μέρος στην συζήτηση που αφορά στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και προσυπογράφει την πρόταση για επιστροφή του Κώστα Καραμανλή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

Βρέθηκε στο τιμόνι του Δήμου Αγρινίου με αποδοχή που ξάφνιασε τους αντιπάλους του και δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στους πολίτες. Προσγειώθηκε στο γραφείο του Δημάρχου λαμβάνοντας ως προίκα διαχειριστικές αβλεψίες, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, και ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να εκτελεστεί εξαιτίας «του δημοσιονομικού πανικού». Ο Γιώργος Παπαναστασίου, 8 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εξηγεί γιατί, στην Ελλάδα του 2015, οι δημοτικοί άρχοντες αισθάνονται κάπως σαν μαθητευόμενοι μάγοι.

Συνάντησα τον Δήμαρχο στο γραφείο του Κυριακή βράδυ. Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης εβδομάδα, με απανωτές συσκέψεις στην ΚΕΔΕ, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για εσωτερικό δανεισμό. Η ένταση και, οπωσδήποτε, ο προβληματισμός στις τάξεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων, δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον Γιώργο Παπαναστασίου. Το ερώτημα αναπόφευκτα αφορά και το Αγρίνιο. Πώς η πόλη θα πληρώσει το τίμημα αυτής της απόφασης;

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση στις πληρωμές μας. Δεν ξέρω για πόσο διάστημα. Ευτυχώς βγήκαν έξω τα ανταποδοτικά, για τα οποία ρωτούσαμε τον κ. Μάρδα και δεν μας απαντούσε, κι αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν θα έχουμε προβλήματα όσον αφορά την καθημερινότητά μας. Αν περάσει το όριο των 3 μηνών, θα έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεση των πληρωμών μας. Ήδη πολλοί προμηθευτές μας ρωτούν αν θα μπορούν να πληρωθούν αύριο ή μεθαύριο. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η Τ.Α. περνά κρίση πολλά χρόνια. Οι περικοπές που έχουν υποστεί οι δήμοι, είναι τεράστιες. Προβληματίζομαι αν θα μπορέσουμε να κάνουμε τα έργα που απαιτούνται για την συντήρηση αυτού του μεγάλου Δήμου».

Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι το τελευταίο πρόβλημα που έχει ν΄ αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπαναστασίου. Το πρώτο που χτύπησε την πόρτα του αφορούσε στην λειτουργία του Δήμου. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, ήρθε αντιμέτωπος με μία νοοτροπία που απέχει πολύ από τον σύγχρονο τρόπο διαχείρισης ενός δήμου. Και δεν διστάζει ν’ αποδώσει ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή γι αυτό.

«Ο Δήμος Αγρινίου είναι δομημένος στην λογική ενός μικρού δήμου. Θέλει μια άλλη οργανωτική δομή που να ταιριάζει σε έναν μεγάλο δήμο. Γενικότερα, θα έλεγα, ότι δεν υπήρξε στρατηγική και έγινε μάλλον αποσπασματικός σχεδιασμός με έργα που αμφισβητώ την σκοπιμότητά τους. Όπως, πχ δεν μπορείς να κατασκευάζεις αγωγό και να μην έχεις νερό να πίνεις. Είναι τραγικό. Ένα έργο μη λειτουργικό. Να κατασκευάζουμε αγωγό από το Αγρίνιο να πηγαίνει στην Μακρυνεία και να μην έχουμε νερό να στείλουμε… Είναι πολιτική Μαυρογιαλούρου αυτή που εφαρμόστηκε. Ήδη είχαμε πρόβλημα το περασμένο καλοκαίρι με το νερό. Έχουμε πεπαλαιωμένα δίκτυα. Στην Μακρυνεία σπάνε καθημερινά οι αγωγοί. Κάθε μέρα πηγαίνουν συνεργεία ν’ αποκαταστήσουν τις ζημιές. Οι περιοχές γύρω από την λίμνη δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο. Αυτό είναι το όραμά μου, που θα σώσει τη λίμνη. Αυτό θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, την περίοδο 2014-2020».

«Στην δική μου διοίκηση υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Το «σεμνά και ταπεινά» θα είναι καθημερινότητα. Χαίρομαι που οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος έχει την ίδια συμπεριφορά. Κι εγώ αναγνωρίζω το βάρος της ευθύνης που κουβαλώ. Προσπαθώ να είμαι κοντά. Περπατώ στην πόλη και όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι συμπολίτες μου δίνουν ιδέες για πολλά θέματα. Έχω θέσει κόκκινες γραμμές στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και συμπεριφοράς Αυτά είναι μη ανεκτά. Και αυτά ισχύουν και για τους εργαζόμενους στον Δήμο. Δεν θα κάνω πίσω σε θέματα πειθαρχικών παραπτωμάτων και συμπεριφοράς. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν παράδειγμα και οφείλουν ν’ ανταποδίδουν στους πολίτες».

Έχει διατελέσει Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας και Αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ ήταν επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδος. Έμπειρος σε διοικητικά πόστα και συνηθισμένος σε συνεργασίες, εξομολογείται ότι πρόσφατα βρήκε κοινό βηματισμό με τους συνεργάτες του στον Δήμο.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας άνθρωπος μόνος του. Χρειάζεται συνεργασία στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, να συλλειτουργούν και να υπάρχει καλός συντονισμός. Αυτό είναι ζητούμενο. Είμαστε στην αρχή, τώρα ξεκινάμε να βρίσκουμε τον βηματισμό μας. Θεωρώ όμως ότι η σχέση μου με τους Αντιδημάρχους είναι πολύ καλή. Εστιάζουμε στα ζητήματα και τις εκκρεμότητες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν καλά. Το ύψος δανεισμού αγγίζει τα 12, 5 εκατ, για τα οποία μέχρι τώρα πληρώνονταν μόνο τόκοι, και από την επόμενη χρονιά και κεφάλαιο, ενώ υπάρχουν και 27 εκατομμύρια αγωγές πολιτών κατά του Δήμου».

Στην μόλις λίγων μηνών θητεία του ο Γ .Παπαναστασίου, έπρεπε να συναντηθεί με τους Υπουργούς δύο διαφορετικών Κυβερνήσεων για να προωθήσει τα ζητήματα του Δήμου. Αναμφίβολα, ίσως το πιο επιτακτικό φαίνεται να είναι το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου που ήδη βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση για μεγάλο διάστημα. Εκατοντάδες πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα νοσοκομείο φάντασμα.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ένα πραγματικό κόσμημα που, δυστυχώς, δεν έχει γιατρούς. Είναι θέμα αποκλειστικό της Κυβέρνησης. Επισκέφθηκα τον κ. Κουρουμπλή, του εξήγησα ότι πρέπει να το λύσει και ζήτησε πίστωση χρόνου. Οι καταστάσεις πιέζουν, χρειάζεται στελέχωση. Παράλληλα, έκανα την πρόταση στον Υπουργό, το παλιό νοσοκομείο ν’ αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο. Να δοθεί στον Δήμο και να το παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο».

Ξεκάθαρος εμφανίζεται και ως προς την λειτουργία του πάρκου. Οι Αγρινιώτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι για μια ακόμη χρονιά δεν θα μπορέσουν να κάνουν την βόλτα τους εκεί. Άγνωστο μέχρι πότε. Ωστόσο θετικός εμφανίζεται για το κυκλοφοριακό. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι εφικτές οι αλλαγές στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και ελεγχόμενη στάθμευση.

«Το Αγρίνιο χρειάζεται νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή γιατί έχουμε διαφοροποίηση σε βασικά δεδομένα, όπως π.χ, η αλλαγή θέσης του νοσοκομείου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πεζοδρομήσεις. Αυτός είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Όμως, αν δεν δούμε τι μπορούμε να εντάξουμε, δεν μπορούμε ν’ ανακοινώσουμε κάτι. Επίσης σημαντική είναι η λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Υπήρξαν παλινωδίες γιατί είχαμε αλλαγές σε ό,τι αφορά στην παλιά δημοτική αστυνομία. Θέλω να επανασυστήσω την δημοτική αστυνομία. Είναι το πρώτο μου μέλημα. Αν συνδυαστεί με νέα μελέτη, η κατάσταση στο κέντρο της πόλης θα είναι πολύ καλύτερη».

Η συγκυρία βρίσκει τη ΝΔ σε καθεστώς απόλυτης εσωστρέφειας με τις αναφορές στον Κώστα Καραμανλή να πληθαίνουν. Άραγε, ο Δήμαρχος Αγρινίου, μέλος της Νέας Δημοκρατίας από παιδί, πώς αντιλαμβάνεται αυτήν την τάση;

«Ρωτάτε έναν Καραμανλικό αν θέλει την επιστροφή. Η απάντηση είναι αυτονόητη και δεδομένη. Η ΝΔ έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία και για να γίνει αυτό χρειάζονται αλλαγές. Σαφώς ένα πρόσωπο σαν τον Κώστα Καραμανλή είναι η ιδανικότερη επιλογή για όποια στιγμή. Η Χώρα έχει ανάγκη από αξιολόγηση προσώπων και στελεχών. Στο παρελθόν έγιναν λάθη και από τις δύο κυβερνήσεις της ΝΔ. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις κλειστές ομάδες που για πολλά χρόνια επιλέγουν τα ίδια πρόσωπα σε κυβερνητικές θέσεις και το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν μία εσωστρέφεια και να μην δημιουργούν νέες προτάσεις».

Τα πιο συχνά παράπονα των δημοτών προς τον Δήμαρχο έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και το πράσινο. Έτσι ο Δήμαρχος φροντίζει τα βράδια να κυκλοφορεί στην πόλη για να κάνει αυτοψία στις γωνιές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Τι τον έχει δυσκολέψει περισσότερο μέχρι σήμερα στην καθημερινότητά του; Ότι πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλες τις προσκλήσεις. Και αυτό όμως το κατανοεί. Η μεγαλύτερη χαρά που του έδωσε η θέση του Δημάρχου, ήταν την περίοδο των Χριστουγέννων, που έβλεπε την λάμψη στα μάτια των παιδιών. Όσο για τα δικά του παιδιά; Ο 9χρονος Παντελής έχει καταλάβει τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς, ενώ ο μικρότερος Λάμπρος πιστεύει ότι είναι κάτι σαν «μάστορας στον Δήμο». Ο ίδιος πάντως, φαίνεται να έχει βγάλει από την εργαλειοθήκη του ό,τι χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Δήμου. Μένει να δούμε αν θα βρει και τα υλικά.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014