Uncategorized
Γράφει-σβήνει ονόματα ο Τσίπρας για τον ανασχηματισμό – «Γόρδιος δεσμός» το εγχείρημα
Η κίνηση εκτόνωσης της κρίσης με τον Πάνο Σκουρλέτη, το νέο αντάρτικο του Θοδωρή Δρίτσα, ο πόλεμος 40άρηδων με την παλαιά φρουρά, η διεύρυνση με κεντροαριστερούς και τεχνοκράτες
Στις μεγάλες αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται η μικρή καθυστέρηση του ανασχηματισμού, ο οποίος αναμενόταν εντός της εβδομάδας, ακόμη και στην αρχή της, αλλά τελικά φαίνεται να οδεύει για το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες της επόμενης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει τώρα ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο που ορισμένες από τις αλλαγές υπουργών συνοδεύονται ή επιβάλλονται και από αλλαγή πολιτικής τακτικής, κυρίως σε σχέση με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στη β’ αξιολόγηση, ιδίως στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα το κύμα συμπαράστασης που εκφράστηκε στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος φέρεται υπό απομάκρυνση με απαίτηση της τρόικας επειδή «φρενάρει» την πώληση της ΔΕΗ και γενικά διαφοροποιείται για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καλέσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτόνωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και πιθανόν και για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στο όλο θέμα. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να διαπίστωσε ότι δεν έχει την πολυτέλεια αυτή την ώρα να βρει απέναντί του μία οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε να διαμορφώνεται από τη συμμαχία του κ. Σκουρλέτη με τους «53+», οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν την παραμονή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προκύπτει κι άλλο πρόβλημα, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, μέλος και αυτός των 53+ και κομμένος από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε στην κριτική του επί των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Δρίτσας φέρεται ως ένας από τους υπουργούς που θα απομακρυνθούν στον ανασχηματισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των αλλαγών στην κυβέρνηση συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η μάχη των γενεών
Πρόθεση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η προώθηση στελεχών της νέας γενιάς στην κυβέρνηση. Είτε προερχομένων από τον κομματικό μηχανισμό, είτε βουλευτών, καθώς το Μαξίμου έχει ξεχωρίσει μία σειρά από κοινοβουλευτικούς, που ξεχώρισαν με τη δράση τους κατά τους τελευταίους μήνες και θεωρούνται έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Ωστόσο η μάχη εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την παράλληλη επιδίωξη ενός στενού κύκλου πέριξ του κ. Τσίπρα να τεθεί στο περιθώριο η παλαιά φρουρά του κόμματος.
Πέραν των κυρίων Σκουρλέτη και Δρίτσα, φαίνεται να έχουν βρεθεί ένα βήμα πίσω στην αξιολόγηση που κάνει το Μαξίμου στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν και την υποβάθμιση του ρόλου ακόμη και του Γιάννη Δραγασάκη.
Αμφίβολη είναι και η παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Οι αμφίβολοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθούν σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μετέχουν πλέον στην ίδια θέση, ακόμη και στο σχήμα συνολικά υπουργοί όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος -ο οποίος πάντως λόγω της προθυμίας του να φέρει σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται λιγότερο πιθανό να φύγει – και άλλοι. Ακόμη και για τον Νίκο Φίλη υπάρχουν σκέψεις αντικατάστασής του και μετακίνησής του σε άλλο πόστο. Αμφίβολη είναι και η Θεανώ Φωτίου. Προς μετακίνηση οδεύει ο Δ. Βίτσας λένε άλλες πληροφορίες.
Η διεύρυνση
Ο πρωθυπουργός δείχνει να σχεδιάζει ανοίγματα σε δύο κατευθύνσεις, πέρα από τη νέα γενιά του κόμματός του. Σε κεντροαριστερά στελέχη, με την αξιοποίηση πρώην Πασόκων και του Φώτη Κουβέλη, και σε τεχνοκράτες, τους οποίους θα προτιμούσε σε πόστα, όπου οι τριβές με τους δανειστές είναι μεγάλη και δεν θα ήθελε να δει Συριζαίους να υπογράφουν επώδυνες συμφωνίες.
protothema.gr