Δυτική Ελλάδα
Γ. Αγγελόπουλος: Με κοινές προσπάθειες μπορεί να αξιοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό της Αδριατικής – Ιονίου
«Το δυναμικό της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου είναι τεράστιο και μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με κοινές και συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις χώρες της περιοχής, με σημαντική συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών».
Αυτό επεσήμανε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Περιφερειάρχη, Γιώργος Αγγελόπουλος, στην 1η Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία.
«Με την έως τώρα αποκτηθείσα εμπειρία από τις υφιστάμενες μακροπεριφερειακές στρατηγικές, η CPMR, και ιδίως η Διαμεσογειακή Επιτροπή της, προωθεί την μακροπεριφερειακή προσέγγιση στη λεκάνη της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά και περιβαλλοντικά» συμπλήρωσε ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνοντας πως οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές αποτελούν μια κατάκτηση και παρ’ όλο που η ΕΕ δείχνει διστακτική στην απελευθέρωση πόρων προς τέτοιου είδους πολιτικές, πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση.
«Οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε από τη λογική της πανσπερμίας Προγραμμάτων, Διαχειριστικών Αρχών κ.λπ., και να συγκεντρώσουμε τους διαθέσιμους πόρους που θα κατευθυνθούν σε δράσεις που θα μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα με ευρύτητα. Εδώ χρειάζεται ευελιξία και ταχύτητα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι σίγουρο ότι η ίδια συνταγή, το ίδιο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους και να έχει επιτυχία. Κάθε περιοχή, σε επίπεδο μακροπεριφέρειας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το μοντέλο που την εξυπηρετεί που θα της δώσει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει να γίνει ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στον παγκόσμιο οικονομικό χώρο. Η πολιτική απόφαση πρέπει να είναι ισχυρή και οι τεχνοκράτες πρέπει να είναι εκεί για να αναπτύξουν τα εργαλεία αυτής της πολιτικής» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στην EUSAIR και στους τέσσερις θεματικούς τομείς/πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται: τη Γαλάζια ανάπτυξη, με στόχο την ενίσχυση καινοτομικής ανάπτυξης των θαλασσών και της ναυτιλίας με την προώθηση ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικών ευορκιών στη γαλάζια οικονομία, τη Σύνδεση της περιοχής, με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας όσον αφορά τις μεταφορές και την ενέργεια, την Ποιότητα του περιβάλλοντος, με έμφαση στη βιοποικιλότητα των ακτών και των θαλασσών και στη μόλυνση των θαλασσών, καθώς και στα διακρατικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και στον Βιώσιμο τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της περιοχής όσον αφορά τον καινοτομικό ποιοτικό τουρισμό με την παράλληλη ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Μίλησε επίσης, ο Γ. Αγγελόπουλος, για την έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και την Πολιτική Συνοχής που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναπτυξιακά εργαλεία, για την περιφερειακή ανάπτυξη, το PatrasIQ και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε το 2017 να διοργανωθεί η στρογγυλή τράπεζα της Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας UNIADRION, τον 5ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΔΕ με γνώμονα ένα ρεαλιστικό σχέδιο, στο πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, αλλά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σε εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές, φυσικά και με τη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου, και στόχευση την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.