Connect with us

Uncategorized

Γ. Βαρεμένος: “Πώς μπορεί να παραμείνει ενωμένη η Ε.Ε. όταν υψώνονται φράκτες;”

 

 

 

582f3316-47db-4b63-84ab-935b573941c8«Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη όταν υψώνονται φράκτες;», διερωτήθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στη 14η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου που συνήλθε στο Σπλιτ της Κροατίας. Στη Διάσκεψη, στην οποία ο Γιώργος Βαρεμένος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κυριάρχησε η συζήτηση για το Προσφυγικό, καθώς δύο τουλάχιστον χώρες της περιοχής, η Ελλάδα και η Ιταλία, αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Πρόκειται», είπε παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, «για μια πρωτοφανή μαζική μετακίνηση πληθυσμών, ως απόρροια των πολεμικών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές και παγκόσμιο, και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να προσβλέπουν στη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και, ταυτόχρονα, στη δημιουργία μιας σταθερής, νόμιμης οδού μετάβασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε, «υπήρξε εξ αρχής η ευρωπαϊκή διαχείριση των μεικτών ροών διά του επιμερισμού των βαρών, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες κρατών – μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα την Ελλάδα ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, και στη βάση της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του σεβασμού του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, «η συμπεριφορά αρκετών χωρών δεν τιμά τις ουμανιστικές αξίες της Ευρώπης, ενώ το κλείσιμο της ‘‘βαλκανικής οδού’’ έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που επιτάσσουν την ενεργό συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών στη διαχείριση της κρίσης, στην εφαρμογή της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης».      

Ο Γιώργος Βαρεμένος περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα που έχει λάβει και τις δράσεις που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες «με βάση το αξιακό μας σύστημα και τις ανθρωπιστικές αξίες», χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», αναφέρθηκε στον «αγώνα δρόμου (που) κάνουμε και δημιουργούμε καθημερινά χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές με συνθήκες αξιοπρέπειας» και τόνισε την «αξιοθαύμαστη συμμετοχή και υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνεισφέρουν τεράστιο έργο».

«Θα ήθελα», κατέληξε στην ομιλία του, «να απευθύνω έκκληση σε όλους να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το τραγικό αυτό πρόβλημα με τρόπο που αρμόζει σε χώρες που θέλουν να λέγονται πολιτισμένες και που θέλουν να υπηρετούν τις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και τις αρχές του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μια εκτυλισσόμενη ανθρώπινη τραγωδία, είναι χρέος μας να παίξουμε τον ρόλο που μας επιφύλαξε η Ιστορία, στοχεύοντας παράλληλα στην άρση των γενεσιουργών αιτίων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, στην παύση δηλαδή και την καταλαγή των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

 

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014