«Σε λίγο καιρό, δηλαδή στους επόμενους μήνες, θα μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη αποτίμηση του τι ακριβώς έγινε. Γενικά είναι καλό να υπάρχει ήρεμο κλίμα και επαφή με την τουρκική πλευρά» επισήμανε οΓιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτό που έγινε έτσι κι αλλιώς είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτούς διαύλους».
Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, σε ό, τι αφορά τον πολιτικό διάλογο, επισήμανε. «Δηλαδή, αν αναβαθμίζονται de facto με βάση αυτό οι διερευνητικές επαφές και σε ποιο πλαίσιο, για το οποίο υπάρχει μια σχετική αδιαφάνεια. Σε κάθε περίπτωση λέω ότι αν από ελληνικής πλευράς ήταν ο στόχος η διατήρηση του ήρεμου κλίματος και της επαφής, νομίζω από τουρκικής πλευράς οι στόχοι ήταν περισσότεροι και αυτό μένει να φανεί το επόμενο διάστημα και να γίνει αποτίμηση, με την έννοια ότι η Τουρκία έχει ανάγκη στην παρούσα φάση να επιδείξει ένα ορισμένο ήρεμο κλίμα προς άλλους, όχι προς την Ελλάδα» τόνισε. Όπως ανέφερε, αυτό έχει να κάνει και το ζήτημα των F16 και γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα με βάση την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, όπου ξανά η Τουρκία έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερο ρόλο.
«Άρα αυτά όλα την εξυπηρετούν. Εάν κάποια στιγμή στους επόμενους μήνες υπάρξει ξανά στροφή σε ό,τι αφορά την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις, νομίζω θα έχει κάνει τη δουλειά της, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν κερδηθεί πάρα πολλά πράγματα στο ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο» υποστήριξε.
Σχετικά με τη Διακήρυξη των Αθηνών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε αφενός ότι «δεν έχει κάποια ιδιαίτερη νομική ισχύ», αφετέρου ότι το πώς θα το χρησιμοποιήσει η κάθε πλευρά και κυρίως η ελληνική, θα φανεί στο μέλλον.
«Δηλαδή, εμείς, το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι η συστηματική αποτροπή από μέρους της Τουρκίας άσκησης των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχουμε παραμείνει στα 6 ναυτικά μίλια. Αν λοιπόν θεωρείται κίνηση που αντιβαίνει το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης, το να επεκτείνουμε τα χωρικά μας μίλια νοτίως της Κρήτης υπάρχει ένα ορισμένο πρόβλημα. Νομίζω ότι οι συντάκτες του κειμένου κάτι τέτοιο σκέφτονται και από τις δύο πλευρές. Και καλά η επέκταση των χωρικών υδάτων, το πού θα πετάνε τα πολεμικά αεροσκάφη τα δικά μας, το τι θα γίνει με τα νησιά, αυτά είναι όλα ζητήματα τα οποία θέλουν διευκρίνιση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Το ερώτημα, υπογράμμισε, είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί το κείμενο αυτό στη συνέχεια. «Δεν λέω ότι δεν είναι θετικό γενικά το κείμενο. Είναι το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και από τις δύο πλευρές. (…) Να επισημάνω επίσης, ενώ υπάρχει αυτή η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, ότι είναι ενεργό ακόμα το casus belli, το οποίο είναι εγγενώς αντιφατικό. (…) Εμείς δεν απειλούμε την Τουρκία. Δεν υπάρχουν καν φωνές στην Ελλάδα δηλαδή που να θέτουν ζητήματα είτε να ξαναπάρουμε τη Σμύρνη, είτε οτιδήποτε άλλο, ενώ από τουρκικής πλευράς υπάρχει το casus belli» τόνισε ο κ. Τσίπρας, με την σημείωση ότι δεν είναι απλά μια θέση της Τουρκίας, ότι διαφωνεί με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, αλλά υπάρχει απειλή πολέμου στην περίπτωση που το κάνει αυτό η Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι διαφορετικό που δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας» υπογράμμισε.
Σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτηθείς ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν οι ημερομηνίες του συνεδρίου, ξεκαθάρισε πως παραμένουν οι ίδιες, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο θα ληφθούν αποφάσεις «για το ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο και με ποιον δρόμο θα μέχρι εκεί.»
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι στο κοινοβούλιο συνυπάρχουν πλέον με τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, νυν βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας σχολίασε «δεν είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει, αλλά δεν είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως θα ήταν καλό να έχουν ξαναγυρίσει τις έδρες τους «και θα ήταν και απολύτως σεβαστό να ακολουθήσουν μια άλλη πορεία εφόσον γύριζαν τις έδρες που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόνισε «αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι παρά ότι ήταν πρώην σύντροφοι».
«Δεν είναι απλά ότι ανεξαρτητοποιήθηκαν, συγκροτούν μια ανταγωνιστική εκ των πραγμάτων κοινοβουλευτική ομάδα και από ό,τι φαίνεται έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν και στις Ευρωεκλογές με ανταγωνιστικό σχήμα. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλα αυτά και δείχνει και για ποιον λόγο έφυγαν τόσο νωρίς» επισήμανε.
Σχετικά με το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξή του σε νέο κόμμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε «όχι, από πουθενά δεν προκύπτει αυτό».
Πηγή: ertnews.gr