Επιστήμες
Δερματικό επίθεμα «διαβάζει» τις λοιμώξεις
Ένα δερματικό επίθεμα που αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύει κάποια λοίμωξη στον οργανισμό μπορεί αν συμβάλλει στη μείωση των αντιβιοτικών όταν αυτά δεν είναι αναγκαία, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.
Το πρωτοποριακό αυτό επίθεμα απελευθερώνει φθορίζουσα χρωστική ουσία από μικροσκοπικές κάψουλες, όταν τα βακτήρια που συνωστίζονται σε μια ανοικτή πληγή του δέρματος αρχίζουν να απελευθερώνουν τοξίνες.
Έτσι οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις βακτηριακές λοιμώξεις και να τις αντιμετωπίζουν ταχύτερα, ειδικά όταν πρόκειται για εγκαύματα σε παιδιατρικούς ασθενείς.
Επούλωση και προστασία
Τα παιδιά με εγκαύματα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε βακτηριακές λοιμώξεις επειδή του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις επιβραδύνουν την επούλωση των τραυμάτων, παρατείνοντας τη νοσηλεία και αφήνοντας μόνιμα σημάδια στο δέρμα. Σε σοβαρές μορφές μπορούν μάλιστα να στοιχίσουν και τη ζωή του ασθενή.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους γιατρούς, καθώς δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν γρήγορα και χωρίς να αφαιρεθεί το πάσχον τμήμα του δέρματος, διαδικασία επώδυνη που επίσης προκαλεί πιο εκτεταμένες ουλές.
Για να αποφύγουν τέτοιο ενδεχόμενο, συχνά οι γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά προληπτικά χωρίς να έχουν επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Αλλά η θεραπεία με αντιβιοτικά, όταν δεν υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να κάνει τα βακτήρια πιο ανθεκτικά στη θεραπεία.
«Στόχος μας είναι με το νέο αυτό δερματικό επίθεμα να οριοθετήσουμε την ανάγκη χρήση των αντιβιοτικών και να σώσουμε περισσότερες ζωές» εξηγεί ο δρ Τομπι Τζενκινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου στερλινών από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας για να δοκιμάσουν την ανταπόκριση του δερματικού επιθέματος σε δείγματα από πληγές ατόμων που έχουν υποστεί εγκαύματα.
ΠΗΓΗ: tovima.gr