Πολιτισμός
Διήμερη τελετή λήξης χορευτικών τμημάτων 2016,του Λαογραφικού Ομίλου της Γ. Ε.Αγρινίου
Ο ενθουσιασμός, ο χορός και η παραδοσιακή μουσική κυριάρχησαν για μια φορά ακόμη, στο διήμερο των εκδηλώσεων λήξης των χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο των Καπναποθηκών Παπαστράτου και στο Μουσικό Σχολείο Αγρίνιου, την Κυριακή και Δευτέρα, (12-13 Ιουνίου 2016).
Οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν του ότι σηματοδοτούν τη λήξη της τρέχουσας χορευτικής περιόδου, δίνουν τη δυνατότητα στις χορεύτριες και τους χορευτές να παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους και να αναδείξουν το πλούσιο έργο που παράγεται στα τμήματα και τα εργαστήρια του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ.
Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων ο έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κ. Δημοσθένης Καπώνης σε σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βιωματική διαδικασία εκμάθησης των παραδοσιακών χορών που ακολουθείται, τονίζοντας παράλληλα και το θετικό πρόσημο των δραστηριοτήτων του Ομίλου στο πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής.
Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 – πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων στον αύλειο χώρο των Καπνοθηκών Παπαστράτου – παρουσιάσθηκε, με μεγάλη επιτυχία από τα παιδικά τμήματα του Ομίλου, ένα πρότυπο χορευτικό δρώμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο».
Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό σε χαρακτηριστικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο την Αθήνα και τον Πειραιά.
Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 – δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου – παρουσιάστηκε από τα τμήματα ενήλικων του Ομίλου, μια ιδιαίτερη μουσικοχορευτική και με παραδοσιακό περιεχόμενο παράσταση, με τίτλο «Καβγάδες με το γιασεμί έβαλε πάλι ο κρίνος στη μυρωδιά του γιασεμιού μαραίνεται και κ΄κείνος…».
Χορευτικοί σταθμοί της παράστασης απετέλεσαν περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας της Δ. Θράκης, των Κυκλάδων της Θεσσαλίας, των Σερρών, καθώς και της Προποντίδας και Κωνσταντινούπολης.
Ο χορός, το τραγούδι και οι παραδοσιακές φορεσιές έδωσαν ένα ιδιαίτερο τόνο στην παράσταση, τους συντελεστές της οποίας καθοδηγούσε η εξαιρετική αφηγηματική διαδικασία του χορευτή του Ομίλου κου Π. Χατζηγεωργίου.
Το τέλος της εκδήλωσης, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, έκλεισε με πανηγυρικό τρόπο μέσα την παρουσίαση όλων των συντελεστών της, από τον χοροδιδάσκαλο κ. Γ. Τσελίκα και τον Έφορο του Λαογραφικού Ομίλου κ. Δ. Καπώνη.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης η παραδοσιακή ορχήστρα Επτάσημο και η Σερραϊκή ζυγιά μαζί με την αξεπέραστη Αγρινιώτισσα παραδοσιακή ερμηνεύτρια κυρία Βίκυ Γεωμπρέ, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αποσπώντας έτσι τον θαυμασμό και το ζεστό χειροκρότημα όλων.
Η Εφορία του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ, για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της και ιδιαίτερα τις χορεύτριες και χορευτές του, καθώς και τον χοροδιδάσκαλο κο Γιώργο Τσελίκα με την συνεργάτιδα του κα Ασπασία Κρικώνη.
Επίσης ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Δημοτική αρχή Αγρινίου, το Ίδρυμα Παπαστράτου, καθώς και τη Διεύθυνση του Μουσικού σχολείου Αγρινίου για την παραχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού και των χώρων που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις .
Τέλος ευχαριστεί πολύ την παραδοσιακή ερμηνεύτρια κα Βίκυ Γεωμπρέ, την χορεύτρια του Ομίλου, κα Γεωργία Χατζαρά για την επιμέλεια των σκηνικών της πρώτης παράστασης, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Αγρινίου για τη συμβολή τους στη δημοσιοποίηση και προβολή των εκδηλώσεων.