Connect with us

Πολιτισμός

Διεθνές Συνέδριο-“Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα”,με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών

52daa658-479f-4631-ba19-83f71e2834a8

cddca98f-5227-4b17-86bd-a2e4f58a2da2

0c415748-d318-4109-99e1-4f67a5902046

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: “Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”

 

 

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ 180 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 28-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

 

Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το  Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο  πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.  

Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

 

Το σχετικό αίτημα στην Α.Ε. τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο τέθηκε από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μετά την τελετή αναγόρευσής του σε  επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, την προηγούμενη Κυριακή 10 Ιουλίου και ο οποίος  απεδέχθη επισήμως το αίτημα.

 

Με υπότιτλο: «Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία», το επικείμενο συνέδριο έχει ως αφετηρία τα πρωτοποριακά συμπεράσματα  των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η ειδοποιός διαφορά με τα  τέσσερα διεθνή συνέδρια, που έχει οργανώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και  πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο  γενικό  αντικείμενο, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του, κυρίως όμως στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο,  μέσα από την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου  Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Ο εμπνευστής αυτής της μεγαλεπήβολης ιδέας και στόχου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ:”ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ “

 

Στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις  7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με αντικείμενο την παρουσίαση του  εν λόγω Διεθνούς Συνεδρίου, εξαγγέλθηκε από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

 

“Για τους συναδέλφους που μελετούν τον Ελληνικό πολιτισμό, ‘Ελληνες και ξένους, αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι  η αρχαία Ελλάδα είναι μια μοναδική πηγή γνώσης και έμπνευσης. Γνώσης που συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσο την ανακαλύπτουμε και που αξίζει να τη διερευνούμε αέναα. Και έμπνευσης που μας προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους εφαρμογής της γνώσης αυτής στη σύγχρονη κοινωνία. Τα προηγηθέντα συνέδρια  (1997, 2001, 2002 και 2006)  μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής τουτέστιν  ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας. Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο. Αν λοιπόν θέλουμε να ξανάρθει η άνοιξη, είναι πεπρωμένο μας να ξαναβρούμε τις αξίες μας”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.

 

Για το συνέδριο μίλησαν επίσης οι Καθηγ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής,ενώ το συντονισμό του πάνελ είχε η υπεύθυνη επικοινωνίας του συνεδρίου δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

 

Στη συνέχεια η κυρία Παναγοπούλου επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το συγκεκριμένο συνέδριο:”Είναι αίτημα των καιρών να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών, άρα και το υψηλότερο-ιστορικά καταγεγραμμένο- επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης. Αν λοιπόν η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Υπό την προϋπόθεση της συντεταγμένης και επιστημονικά αποδεκτής, άρα εφαρμόσιμης στην πράξη, οργάνωσης γνώσεων και επιτευγμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων ή παραγνωρίστηκαν λόγω σκοπιμοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο, που δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, που η διαδρομή τους χαρακτηρίζεται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών,  θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος”.

 

Ακολούθως  η κυρία Παναγοπούλου εξήγγειλε την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών: “Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και συμβολικά θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να  δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν. Θα έχει σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέους και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.”

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

 

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι Καθηγητές: Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P.  Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου. Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων – δημοσιογράφος).

 

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ’ όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής  κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Το Συνέδριο επιμερίζεται στις ακόλουθες τρεις κύριες θεματικές περιοχές: (α) Φιλοσοφία και τέχνη, (β) Επιστήμη και, (γ) Τεχνολογία, που αποτελούνται από 9 συνολικά συνεδρίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από τις εργασίες:

 

(1) Ομηρική αστρονομία: Αστρονομική χρονολόγηση γεγονότων αναφερομένων στα Ομηρικά Έπη, Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου  (καθηγ. Σ. Παπαμαρινόπουλος κ. ά) κλπ.

 

Ο ουρανός της Τροίας την ημέρα της έκλειψης όπως τον περιγράφει ο Όμηρος. Με την βοήθεια λογισμικού της ΝΑΣΑ αποδεικνύεται ότι η ημέρα που πέθανε ο Πάτροκλος ήταν το 1218 π.Χ. Δύο μήνες αργότερα έπεσε η Τροία.

 

2) Σχεδιασμός και δυναμική του Δουρείου Ίππου (καθηγ. Θ. Χόνδρος, Σ. Παϊπέτης κ.ά.)

Από αναφορές της Ιλιάδας επιχειρείται η ανακατασκευή του Δούρειου ίππου με υλικά από το ναυπηγείο των Ελλήνων στην Τροία.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

18.00-20.00 Eγγραφή στα ξενοδοχεία

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

08.00 Εγγραφή στο Συνέδριο

 

09.00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Προεδρείο: Σ. Α. Παϊπέτης

Προσφωνήσεις διαπρεπών επισκεπτών.

 

10.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

11.00 Συνεδρία 1: O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρία: Σ. Παπαμαρινόπουλος

 

11.00: Κοντογιώργης Κ.(GR): Το ζήτημα της επικαιρότητας του Ελληνισμού. Περιεχόμενο και αιτιολογία.

11.25 Mικρογιαννάκης E. (GR): Μαγεία και τραγωδία της ισότητος. Παραλληλισμός αθλητικής και πολιτικής ζωής.

11.50 Mαριολάκος Η., Φουντούλης I., Μπαντέκας Ι., Θεοχάρης Δ., Kαπουράνη Ε. (GR) Γεωμυθολογική προσέγγιση του Αχελώου και των Εχινάδων νήσων (Δυτ. Ελλάδα) ή η παλαιότητα της ελληνικής μυθολογίας και γλώσσας.

12.15: Tριανταφυλλίδης Κ. (GR): Η γενετική καταγωγή των Ελλήνων.

12.40 Θέμελης Π. (GR): Το φυσικό περιβάλλον και η σημασία του.

13.05: Ceccarelli, M. (I): Το αρχαιοελληνικό υπόβαθρο της σύγχρονης μηχανολογίας για την ανάπτυξη και την προαγωγή της.

  1. 13.30: Λόλας Χ. (GR): Ο πνευματικός παλμός και η ιατρική φροντίδα των αρχαίων Ολυμπιάδων (από τον 5ο ως τον 4ο αι. π.Χ.).

13.55 Tσίρος N. (GR): Η τυπολογία των πολιτευμάτων στη σκέψη του Πλάτωνος και του Μοντεσκιέ. Μια συγκριτική αποτίμηση.

14.20: Χατζής A.N. (GR): Η μη-φιλελεύθερη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας.

 

13.45   ΓΕΥΜΑ

 

15.45 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2: O ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (συν.)

Προεδρία: Mικρογιαννάκης E., Δελής Ι., Παπαμαρινόπουλος Σ.

 

15.45 Mικρογιαννάκης E. (GR): Αριστοτέλης  σε «ταλαιπωρία».

16.05 Δελής I.Γ. (GR): Από τα «άτομα» του Δημοκρίτου και τα «ομοιομερή» του Αναξαγόρα στις «μονάδες» του Leibnitz.

16.25 Μπέλτσιος K. (GR): Μια εξέταση των προσωκρατικών απόψεων για την προέλευση της χωρικής διαφοροποιήσεως του κόσμου μας.

16.45 Λενή M. (GR): Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική στις νεοκλασικές προσόψεις: Τύποι και παραδείγματα Καρυάτιδων σε κτήρια της νεώτερης Αθήνας.

17.05 Mαριολάκος Η. (GR): Είναι οι γεωγραφικές περιγραφές του Πλουτάρχου σωστές; Μια γεωμυθολογική προσέγγιση.

17.25 Tσικριτσής M. (GR): Ταξιδεύοντας από τον Καναδά στην Καρχηδόνα το 86 μ.Χ.

17.45  ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 

18.00 Συνεδρία 3: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ

Προεδρία: Δάσιος Γ., Κοτσιώλης A.

 

18.00 Βαρδουλάκης A.I.Γ (GR): Το κρυφό θεώρημα του Πλάτωνος για την κατανομή των πρώτων αριθμών.

18.20 Δάσιος Γ. (GR) Ο ρυθμός μεταβολής στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, την Νευτώνεια Μηχανική και τον κλασματικό Λογισμό.

14.40 Κοτσιώλης A., N. Λαμπρόπουλος (GR): Η συμμετρία της σφαίρας στην αρχαία Ελλάδα-Επίλυση μη γραμμικών ελλειπτικών εξισώσεων με υπερκρίσιμο εκθέτη πάνω στη σφαίρα.

19.00 Vatistas, G.H. (CA): H Φυσική του Αριστοτέλους για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων.

19.20 Kαλαχάνης Κ. (GR): Από τον αιθέρα στην σκοτεινή ύλη.

 

19.40 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

20.30 ΔΕΞΙΩΣΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

ΗΜΕΡΑ 2

ΤΡΙΤΗ 30 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 4: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Προεδρία: Θεοδοσίου E., Πρέκα-Παπαδήμα Π.

 

08.30 Θεοδοσίου E. (GR): Οι αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η συσχέτισή τους με την αρχαία ελληνική γλυπτική.

08.50 Dimitrijević, M. S. (RS), Θεοδοσίου E., Δακανάλης A., Mανταράκης Π.Z (GR): Aρχαία Ελλάδα και απαρχές της ηλιοκεντρικής θεωρία.

09.10 Mουσάς Ξ. (GR): Οι κομήτες και η γέννηση της Αστροφυσικής και της Φιλοσοφίας στην Ελλάδα.

09.30 Σπυρίδης Χ., Πρέκα-Παπαδήμα Π. (GR) Ερατοσθένους καταστερισμοί και πυθαγόρειος αρμονική.

09.50 Σπυρίδης Χ. (GR) Ψυχοφυσικός νόμος Πυθαγόρου-Αριστοξένου.

10.10 Tσικριτσής M., Moυσάς Ξ, Tσικριτσής Δ. (GR): Τηγανόσχημα: Προϊστορική αστρονομία στο Αιγαίο.

10.30 Πλιάκος (GR): Πρόβλεψη των κάθε είδους σεληνιακών εκλείψεων μέσα από τον κύκλο Σάρος και η μακρόβια «PAX MINOA».

 

10.50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

11.20 Συνεδρία 5: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Προεδρία: Moυσάς Ξ., Σπυρίδης Χ.

 

11.20 Wright M. (UK): Η σφαίρα του Αρχιμήδους: Προπομπός του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

11.40 Tσικριτσής M. (GR): Ο μηχανισμός του Παλαικάστρου: Ένας Μινωικός αναλογικός υπολογιστής εκλείψεων.

12.00 Kοτσανάς Κ. (GR) Μηχανισμός Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απολεσθέντων οδοντωτών τροχών, κλιμάκων και ενδείξεων της οπίσθιας πλάκας που συνάδουν προς το χρονολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της κατασκευής του./

12.20 Egorova O., Omelchenko V., Jakovlev R. (RU): Το μοντέλο Ferguson στις συλλογές μηχανισμών του MGTU του Ινστιτούτου Βauman και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ως επίδειξη της κίνησης των πλανητών.

 

12.40 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 6: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

Προεδρία:

 

14.00 ΓΕΥΜΑ

 

15.00 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7A: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΡΤΕΣΣΟΥΣ

Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Villarías-Robles, J.R.

 

15.00 Rodríguez-Ramírez, Antonio, Juan J. R. Villarías-Robles (ES): Παλαιογεωγραφία του κόλπου του Καντίζ στην νοτιοδυτική Ιβηρία κατά την διάρκεια της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ.

15.20 Villarías-Robles, Juan J. R., Antonio Rodríguez-Ramírez (ES): H επαναπαρουσίαση του Βασιλείου της Ταρτεσσούς από τους αρχαίους Έλληνες: Νέα μαρτυρία μιας λησμονημένης υπόθεσης.

 

15.40 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7B: ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Προεδρία: Παπαμαρινοπουλος Σ., Sotina N.

 

15.40 Sotina, Ν. (US): Ζωή και θάνατος από την άποψη της Φυσικής.

16.00 Sotina, Ν, Nadia Lvov (US): Πληροφορικές ιδιότητες του νερού.

 

16.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 7C: ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Προεδρία: Παπαμαρινόπουλος Σ., Debertolis P.

 

16.20 Debertolis, P., Daniele Gulla (I): Δονήσεις και φυσικά φαινόμενα σε αρχαιολογικούς τόπους που επηρεάζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

16.40 Debertolis, P., Nina Earl (I): Αρχαιοακουστική σε παλαιούς πολιτισμούς

 

17.00 ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 

17.20 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 8: ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Chair/Προεδρία: Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π.

 

17.20 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π.  (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα.

17.40 Παπαμαρινόπουλος Σ.,Πρέκα-Παπαδήμα Π., Aντωνόπουλος Π., Mητροπέτρου H., Mητροπέτρος Π.  (GR): Περιγραφή βροχής διαττόντων αστέρων στην Οδύσσεια.

18.00 Παπαμαρινόπουλος Σ., Πρέκα-Παπαδήμα Π., Mητροπέτρος Π.  Aντωνόπουλος Π., Mitropetrou H., Σαραντίτης Γ. (GR): Αστρονομικά φαινόμενα και χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας.

 

18.20 ΤΕΛΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

19.20 ΣΥΝΑYΛΙΑ LYRAVLOS

21.00 ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

 

ΗΜΕΡΑ 3

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

08.30 ΣΥΝΕΔΡΙΑ 9: ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Chair/Προεδρία:

 

08.30 Koetsier, T. (NL): Μηχανές και θεωρία μηχανών στην κλασική αρχαιότητα.

08.50 Βαρουφάκης Γ. (GR): Μεταλλουργική μελέτη τριών εμβόλων εκ κρατερώματος πολεμικών πλοίων της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

09.10 Α. Σ. Παϊπέτης, Σ. Α. Παϊπέτης (GR), Το τόξο του Οδυσσέα.

09.30 Χονδρός Θ. Γ., Μηλιδώνης K.Φ, Παϊπέτης Σ. Α. (GR): Σχεδιασμός και δυναμική του Δούρειου Ίππου.

09.50 Μηλιδώνης K.Φ, Χονδρός Θ. Γ. (GR): Η παράλληλη ανάπτυξη του κινεζικού και του αχαϊκού άρματος.

10.10 Kαραλή Λ. (GR): Η παραγωγή πορφύρας στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

10.30 Nishiyama, W. (J):Τι ήταν το χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσσού; Ήταν μήπως πορφύρα;

10.50 Μπαζοπούλου-Κυρκανίδου Ε. (GR): Ήφαιστος, ο τεχνίτης θεός με τα δυο χωλά πόδια.

 

11.20 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

12.50 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

 

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ

Aλεξανδρή A. (GR): Από τις απόψεις του Αριστοτέλους για την μείξιν των ειδών και την ομόρριζη λέξη (βρίς) του  έργου του «Περί τα ζώα ιστορίαι», στο υβρίδιο. Ποια είναι η πραγματική ετυμολογία του;

Χονδρός Θ. Γ. (GR): Φυσική φιλοσοφία και η εξέλιξη του σχεδιασμού από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως την ελληνιστική εποχή.

Kαλαχάνης Κ. Πρέκα-Παπαδήμα, Kωστίκας I., Θεοδοσίου Ε., Mανιμάνης Β.Ν. (GR): Tο ταξίδι επιστροφής των Αργοναυτών σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Ορφέα.

Kαραδημητρόπουλος I. (GR): Η Μεγάλη Έκρηξις ως περιγράφεται εις τον Ησίοδον.

Kοτσανάς Κ. (GR): Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων.

Mαριολάκος Η.Δ. (GR): Τα Μώλεια της Νεστάνης (Αρκαδία): Η αρχαιότερη γιορτή για το νερό και το περιβάλλον. Μια γεω-μυθολογική προσέγγιση.

Moυσάς Ξ. (GR): Η ιδεοποικιλότητα και το ελληνικό θαύμα.

Πλιάκος A. (GR): Μινωικά ηλιακά ημερολόγια σμιλευμένα πάνω σε επίπεδους κέρνους. Το αίνιγμα των κέρνων.

Σαραντίτης Γ. (GR): Ομηρικό ημερολόγιο-Αστερισμός του Ωρίωνα.

Σίδερη Μ. (GR): Η θεωρία της Ορφικής Κοσμογονίας – Διαλεκτική των πάντων.

Tσιριγώτης Δ. (GR): Η διάστιξη μεταξύ του Κράτους του Έθνους και του Έθνους του Κράτους στο πολιτικό πρόταγμα του Ι.Καποδίστρια. Μια περιπτωσιολογική ανάλυση της κοσμοθεωρητικής αντίληψης του Ι. Καποδίστρια για την συγκρότηση του ελληνικού έθνους.

Βαλιάντζα E. O. (GR): Παραδείγματα Τεχνολογιών Μηχανικής Περιβάλλοντος στην Ελληνική Αρχαιότητα.

Zησιμοπούλου K. (GR): Η αρχαία Ελλάδα στην ταινία «Ολυμπία» της Λ. Ρίφενσταλ. Mια μελέτη για τη μνήμη και την ταυτότητα με την οπτική του αρχιτέκτονα.

 

Γραφείο Τύπου: +30 2610 992172, 6932129695

E-mail: tetagiannarou@gmail.com

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014