Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: υποψήφια να γίνει Μυτιλήνη

prosfyges 29

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα καθώς η έξαρση του μεταναστευτικού και η θολή εικόνα που εκπέμπεται εκ μέρους πολλών υπουργείων στο θέμα με τους προσφυγικούς καταυλισμούς, προβληματίζει ιδιαίτερα.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου βουλευτές και τοπικά στελέχη έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι σχεδιασμός για την περιοχή τυπικά δεν υφίσταται («επικοινωνήσαμε σχεδόν με όλο το υπουργικό συμβούλιο και όλοι το διέψευσαν» δήλωσε πρόσφατα στο «Κόκκινο» ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σιδηρόπουλος), οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων ουσιαστικά έχουν σημάνει εκ νέου συναγερμό.
Τα σενάρια που έχουν ανακύψει εδώ και ένα 10ήμερο περίπου αναφέρουν ότι τόσο η Πάτρα όσο και το Αίγιο έχουν ήδη «ακτινογραφηθεί» από την ομάδα υπουργών που συντονίζει το θέμα με τα κέντρα μεταναστών, με επικεφαλής τον Αλέκο Φλαμπουράρη ως συντονιστή και τους Γ. Μουζάλα σε σχέση με την πιστοποίηση πιθανών περιοχών και Π. Καμμένο στο κατασκευαστικό σκέλος.
Εχει αναφερεί μέσω της «Π» ότι η θέση «Ρετσίνα» στις Καμάρες Αιγιάλειας και το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο, είναι στους υπο εξέταση χώρους.
Στον Τύπο αυτές τις μέρες μεταφέρθηκαν και σενάρια για τρία με τέσσερα κέντρα φιλοξενίας στην Πελοπόννησο, σε Κόρινθο, Αργολίδα και Αχαΐα.
ΝΕΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Χθες πηγές του υπουργού για το Προσφυγικό κ. Μουζαλα ξεκαθάριζαν στην «Π» ότι «αυτή τη στιγμή σχεδιασμός που να αφορά την Πελοπόννησο δεν υφίσταται καθώς η δουλειά του υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με χώρους φιλοξενίας στον άξονα Αθήνα Ειδομένη (σύνορα).
Εκ μέρους του υπουργού κ. Μουζάλα έχει ήδη τονιστεί προς την «Π» ότι «το υπουργείο δεν έχει πάρει καμία κατεύθυνση για να εξετάσει κάποια περιοχή στην Αχαΐα και να πιστοποιηθεί ως κέντρο προσφύγων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας δε θα είναι πλέον οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας αλλά ειδικοί χώροι έκτακτης ανάγκης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ.
ΟΛΙΓΟΝ… ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα πάντως με τον κυριακάτικο αθηναϊκό Τύπο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, η Κυβέρνηση διαμήνυσε στους εταίρους ότι -αν δεν υπάρξει κοινή λύση του προβλήματος σε επίπεδο ΕΕ- «τα βόρεια και δυτικά (Δυτική Ελλάδα, Ηπειρος) σύνορα, μπορεί να μετατραπούν σε τουρκικά παράλια» απ όπου πρόσφυγες θα αναζητούν νόμιμα η παράνομα, διάδρομο να διαφύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το ιδιότυπο αυτό μπρα-ντε-φέρ της Κυβέρνησης με την ΕΕ που στόχο τον απεγκλωβισμό των νησιών και της Αττικής όπου αναμένεται να συσσωρευτεί το πρόβλημα με τους πρόσφυγες μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, πρωταγωνιστεί από την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.
«Εφόσον δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο καλύτερος τρόπος να αντεπεξέλθουμε είναι η ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα», είπε στο ΣΚΑΪ χθες το πρωί ο Θοδωρής Δρίτσας.http://www.pelop.gr/