Connect with us

Uncategorized

Δ. Κωνσταντόπουλος: Επαναφορά της πρότασης για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους δανειολήπτες

KonstantopoulosDimitis
Επανέφερε την πρότασή του για τα κόκκινα δάνεια ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά την ομιλία του ως Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ζητώντας συγκεκριμένα να προηγηθούν οι δανειολήπτες έναντι των ξένων funds στην αγορά των δανείων τους.
Κύριε Πρόεδρε , Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι
Χθες παρακολουθήσαμε την συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τη διαπλοκή. Εξελίχθηκε σε ένα μπρα ντε φερ , των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη χωρίς νόημα και πολιτικά επιχειρήματα. Όμως, ομφαλοσκοπώντας στο παρελθόν, ζούμε ένα ζοφερό παρόν και οδηγούμαστε σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι αυτό που προσωπικά αποκόμισα είναι ότι πρόκειται για όψεις του ιδίου νομίσματος ως μονομάχοι της εξουσίας. Επιμένουν να αγνοούν τα προβλήματα του λαού , τα αδιέξοδα της οικονομίας , το ξεπούλημα της πρώτης κατοικίας , την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και τελικά την εξαθλίωση ενός περήφανου λαού. Και εδώ το ερώτημα. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς το σπάσιμο των δόσεων του δανείου και το ράβε – ξήλωνε στο Eurogroup ;
Ωστόσο, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδειξε το δρόμο. Για την εθνική συνεννόηση και το ξεπέρασμα της κρίσης. Πώς ; Με κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή. Αυτή είναι η μόνη λύση τη δοκίμασαν στην πράξη οι χώρες που αντιμετώπισαν τα μνημόνια και την ίδια κρίση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ως νέος Βουλευτής, που ζει μέσα στην κοινωνία και ακούει τις κραυγές απόγνωσης χιλιάδων δανειοληπτών που χάνουν τα σπίτια τους για χρέος 500 ευρώ! Είχα τονίσει από το βήμα της Βουλής πριν 6 μήνες , 22 Μαϊου του 2015 κανένα δάνειο να μην πουληθεί σε ξένα funds. Είχα ζητήσει να προηγηθούν οι δανειολήπτες έναντι των ξένων funds στην αγορά των δανείων τους. Είχα ζητήσει να παραδειγματιστούμε από τους αδελφούς μας Κυπρίους. Είχα πει τότε αλλά και τώρα, τα σπίτια στους νοικοκυραίους και όχι στα τραπεζικά κοράκια ! Τότε φωνή βοώντος εν τη ερήμω !
Καμία απάντηση. Σήμερα απεγνωσμένα έρχεστε στις θέσεις μας , βλέπετε το φως στο τούνελ . Σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δικαιώνονται για τις θέσεις τους. Όμως για μας ζητούμενο δεν είναι η δικαίωση, αλλά πώς ως Ελλάδα θα βγούμε από την κρίση. Αυτό είναι το ζητούμενο για μας και αυτό είναι το στοίχημά μας.
Και έρχομαι στο παρόν Νομοσχέδιο.
Κύριε Πρόεδρε Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι. Το πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας μας. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και ικανότατους τεχνοκράτες . Στους οποίους δεν δίνεται καμιά ευκαιρία επιστημονικής αναζήτησης εντός της Ελλάδας. Αποτέλεσμα να οδηγούνται και να διαπρέπουν εκτός. Γι’αυτό αγαπητοί συνάδελφοι, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να θεσμοθετήσουμε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πρότυπο οργάνωσης ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Ερευνητικό Τομέα. Αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην έρευνα, θα επιταχύνει το σχεδιασμό της Εθνικής Ερευνητικής Στρατηγικής και θα αξιοποιήσει το σύνολο του ερευνητικού δυναμικού της χώρας μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι αναζητούμε μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Ερευνητικό Τομέα. Επιδιώκουμε την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιολογικής κατανομής των πόρων και την αποτίμηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων.
Το ζητούμενο είναι ένα . Πρέπει να σταματήσει το εκφυλιστικό φαινόμενο της διαρροής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, εφόσον κατά την σύστασή του και τη λειτουργία του διέπεται από κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Μιλούμε λοιπόν για ένα Ίδρυμα το οποίο δεν θα αναλώνεται ως ένας φορέας που θα μοιράζει χρήματα εξυπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υποτροφίες σε ημετέρους. Αλλά αναζητούμε ένα εργαλείο για την ανάπτυξη στρατηγικής, για τη χρηματοδότηση ερευνητικών δράσεων μαζικού ενδιαφέροντος, βέβαια με ζωή πέραν της τριετίας μέσα από σταθερή χρηματοδότηση . Διότι η δανειακή μορφή είναι πεπερασμένη. Έχει αρχή και τέλος και στην πορεία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό και πρέπει να αναζητηθούν πόροι σε μόνιμη βάση.
Και έρχομαι στη ΓΓΕΤ. Η προσφορά της ΓΓΕΤ είναι πολύτιμη στο χώρο της έρευνας. Θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της απρόσκοπτα και να ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Τα εργασιακά δικαιώματα των υπηρετούντων υπαλλήλων πρέπει να είναι απόλυτα διασφαλισμένα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα δούρειο ίππο και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Kύριε Υπουργέ ,
Έχετε καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις , κάνατε αποδεκτές και συμπεριλάβατε και δικές μας προτάσεις. Όπως : Άρθρο 2 περίπτωση ζ’ παρ. 1 Άρθρο 5 παρ. 1 Άρθρο 7 παρ. 12 Άρθρο 10 παρ. 2
Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ενισχύουν το βασικό τρίπτυχο ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Κύριε Υπουργέ, από την αρχή είχαμε θέσει για τη λειτουργία του Ιδρύματος προτάσεις μας που κάνατε αποδεκτές, όπως ο ρόλος του επιστημονικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή των ΤΕΙ στη Γενική Συνέλευση και στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις για τις υποτροφίες να λαμβάνονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο κι όχι από το Διευθυντή.
Υπάρχουν όμως ακόμα ζητήματα που πρέπει να δούμε και επιδέχονται βελτιώσεις όπως: Η βιωσιμότητα του Ιδρύματος πέραν της τριετίας Η αξιολόγηση όλων των οργάνων Διευθυντή- Αναπληρωτή- Επιστημονικό Συμβούλιο – Επιτροπές Τα ασυμβίβαστα Οι αυξημένες πλειοψηφίες για την αλλαγή μελών και η κρίση του Διευθυντή. Οι προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και οι αποσπάσεις με ανοικτή πρόσκληση
Kυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Έγινε πολλή συζήτηση για το άρθρο 13 και τις μεταβατικές διατάξεις. Είναι γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει. Τα 18 εκατ. ευρώ που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο νομοσχέδιο, ήδη τρέχουν από τη ΓΓΕΤ και θα πρέπει να δούμε πως αποδίδονται στο ΕΛΙΔΕΚ. Η δανειακή σύμβαση έπρεπε να έχει δοθεί έγκαιρα. Περιγράφει στόχους ( πατέντες – δημοσιεύσεις ) που χρονικά δεν είναι ρεαλιστικοί για την ελληνική γραφειοκρατική πραγματικότητα. Γι’αυτό, η πολιτική του Υπουργείου πρέπει να αλλάξει ρότα. Να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου , να λαμβάνει υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου. Να στηρίζει επί της ουσίας το διάλογο και να έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Διαφορετικά, ΄΄Λίθοι , Πλίνθοι και Κέραμοι ατάκτως ερριμμένα΄΄ θα καθιστούν το οικοδόμημα της Παιδείας εξαιρετικά σαθρό , καθώς επίσης θα υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και θα δημιουργούν συνεχείς τριβές.
Κλείνοντας θα τονίσω ότι το το παρόν σχέδιο νόμου επί της αρχής και με τις βελτιώσεις που προτείνονται στα άρθρα είναι μια σοβαρή προσπάθεια , την οποία και μετά τη σημερινή συζήτηση θα αξιολογήσουμε. Γι’αυτό και θα τοποθετηθούμε ως προς την ψήφισή του τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων στην Ολομέλεια.
Advertisement

AgrinioTimes ©2014