Connect with us

Πολιτισμός

Επέστρεψε η Υδρία του Μειδία – Αρχαίο αγγείο από το Βρετανικό σε περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

vlcsnap 2023 12 05 20h16m09s451

Το Μουσείο της Ακρόπολης κοσμεί από σήμερα η Υδρία του Μειδία. Έπειτα από 250 χρόνια που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, το αρχαίο ελληνικό αγγείο επέστρεψε στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Μουσείο της Ακρόπολης, ζήτησε δάνειο από το Βρετανικό μουσείο, ενώ η θετική του ανταπόκριση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά την ανάδειξη του θέματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και της εξέλιξης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Για πρώτη φορά, μετά από 250 χρόνια βγαίνει από το Βρετανικό Μουσείο, η περίφημη Yδρία του Μειδία που χρονολογείται το 420 π.Χ. Το αρχαίο ελληνικό αγγείο, επιστρέφει με τη μορφή δανείου στη χώρα μας, αποτελώντας ένα από τα κεντρικά εκθέματα της μεγάλης περιοδικής έκθεσης του μουσείου της Ακρόπολης ΝοΗΜΑΤΑ. Ο συγκεκριμένος δανεισμός, έχει προκαλέσει αίσθηση στα βρετανικά μέσα, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρόεδρος μάλιστα του Βρετανικού Μουσείου, επανέλαβε πρόσφατα την επιθυμία του για μία συμφωνία.

O Νικόλαος Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, ανέφερε ότι «επέμενα να έρθει γιατί έχει τις αναλογίες σε ύψος και πλάτος με τις υδρίες από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα».

Η απρεπής άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή ενοχλήθηκε που ο Έλληνας ομόλογός του μίλησε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο BBC, δίνει φτερά στις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες, πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων» υπογράμμισε ο κ. Σταμπολίδης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο της Ακρόπολης, δανείστηκε 79 έργα από ξένα μουσεία, οκτώ από τα οποία είναι αρχαιότητες από το Βρετανικό Μουσείο. Συνολικά, εκτίθενται 165 έργα τέχνης, νομίσματα, αγγεία, αγάλματα, χειρόγραφα, βιβλία, ανάγλυφα, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, και την Αναγέννηση, μέχρι τη Νεότερη Τέχνη.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014