Connect with us

Uncategorized

Επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας από Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι

550_334_518044 (1)Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντώνται τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα κρατηθεί ενωμένο το ευρωπαϊκό project, στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι επικεφαλής των τριών ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης μετά την απόφαση-σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε νησί ανοικτά της Νάπολης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.

Αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο φοβούνται πως η ψήφος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοψήφισμα και στην Ολλανδία –που είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης- ως προς το αν θα πρέπει και αυτή να φύγει από το μπλοκ.

«Η Δευτέρα έχει στόχο να δείξει την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι όμως να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κλαμπ», δήλωσε στο Reuters γαλλική διπλωματική πηγή, σημειώνοντας πως στόχος είναι να προετοιμαστούν οι εργασίες για την επερχόμενη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.

Αντιμετωπίζοντας υπαρξιακούς κινδύνους, η Μέρκελ θέλει να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» αντί να προχωρήσει σε «περισσότερη Ευρώπη». Ο Ρέντσι θέλει η Ιταλία να έχει ισχυρή φωνή στη διαμόρφωση του μέλλοντος του μπλοκ μετά το Brexit και, σύμφωνα με την γαλλική πηγή, ο Ολάντ θέλει να διπλασιαστεί ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο.

Οι τρεις ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη –η οποία επιβραδύνθηκε σε όλη την ΕΕ το β’ τρίμηνο και έμεινε στάσιμη σε Γαλλία και Ιταλία- και θα μειωθεί η ανεργία.

Η Γαλλία στηρίζει τις πιέσεις Ρέντσι για επεκτακτικά μέτρα και κατά της λιτότητας, ενώ η Γερμανία πιθανότατα θα ταχθεί κατά της όποιας υπονόμευσης των περιορισμών για τα ελλείμματα και το χρέος της Ευρώπης με τους οποίους Ιταλία και Γαλλία δυσκολεύονται να συμμορφωθούν.

Η Ιταλία θέλει μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση μετά το Brexit, όμως η Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο να διατηρήσει την ακεραιότητα του μελλοντικού μπλοκ των 27 μελών.

Για την Γερμανίδα καγκελάριο, η Δευτέρα θα είναι η πρώτη ημέρα μιας εβδομάδας γεμάτης συναντήσεις με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς θα επισκεφθεί τέσσερις χώρες και θα δεχθεί τους αρχηγούς άλλων οκτώ χωρών.

«Ο στόχος πρέπει πρωτ’ απ’ όλα να είναι να διατηρηθεί το status quo και να αποτραπεί η περαιτέρω αποσύνθεση της ΕΕ των 27», είπε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Ρέντσι επέλεξε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη νήσο Βεντοτένε λόγω του συμβολισμού του ως του μέρους όπου δυο Ιταλοί διανοούμενοι, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψαν το μανιφέστο που ζητούσε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο ένας εκ των δυο διανοούμενων, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα αφήσουν στεφάνι στον τάφο του.

Οι αιωρούμενες απειλές για την ένωση που προέκυψαν πολύ πριν την ψήφο υπέρ του Brexit είναι επίσης πιθανό να βρεθούν στην ατζέντα, όπως το θέμα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις και η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.

Ενθαρρυμένος από την ψήφο υπέρ του Brexit, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ζήτησε να διενεργηθεί δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου ως προς το αν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές μελλοντικές ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, καθώς η κυβέρνησή του εντείνει τις αντιδράσεις της κατά των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ.

Σε μια ακόμα συμβολική επιλογή, οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν την κοινή συνέντευξη Τύπου τους στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, το οποίο είναι η ναυαρχίδα της αποστολής “Sophia” της ΕΕ στη Μεσόγειο.

Η ναυτική επιχείρηση αυτή έχει εντολή να αντιμετωπίσει τους λαθροδιακινητές μεταναστών, να βοηθήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και να εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Η ΕΕ σχεδιάζει να προσφέρει κίνητρα στις Αφρικανικές κυβερνήσεις για να μειωθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, ωστόσο οι διαφωνίες ως προς τον χειρισμό της κατάστασης αυτής έχουν φέρει στο φως τον διχασμό που υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ιταλία, που είναι το βασικό σημείο εισόδου Αφρικανών αλλά σπανίως αποτελεί και προορισμό τους, δυσκολεύεται να στεγάσει τους μετανάστες που επιστρέφουν από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, και έχει διαφωνήσει με την Γερμανία ως προς το πώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η «απάντηση».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014