Connect with us

Uncategorized

Ερώτηση Δ.Κωνσταντόπουλου,για τον αποκλεισμό της Αιτωλοακαρνανίας από το “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”

KonstantopoulosDimitis

 

Το Πρόγραμμα “Ελάχιστο Eγγυημένο Εισόδημα” εφαρμόσθηκε πιλοτικά σε 13 Δήμους της χώρας το 2014, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αποστολή του ήταν η στήριξη των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέσω της καταβολής οικονομικής ενίσχυσης, της πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαβίωσή τους και της επανένταξής τους στο εργασιακό δυναμικό.

Αν και η Κυβέρνηση είχε υποχρέωση να επεκτείνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από την έναρξη της διακυβέρνησής της, κατέβαλε με καθυστέρηση την οικονομική ενίσχυση στους ωφελούμενους ενώ ταυτόχρονα ουδέν έπραξε για την υλοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Προγράμματος ο οποίος αφορά την παροχή υπηρεσιών και αγαθών στους ωφελούμενους (πυλώνα στον οποίο εντάσσεται το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών επιχειρήσεων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης κλπ) αλλά ούτε και του τρίτου πυλώνα ο οποίος αφορά την εργασιακή επανένταξη των ωφελουμένων (πυλώνα στον οποίο εντάσσονται τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας).

Μόνο αφότου η συνέχιση του Προγράμματος εντάχθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας η Κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση και πλήρη εφαρμογή του. Ήδη δε η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει την Πρόταση Νόμου «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα – Ενίσχυση Κοινωνικής Προστασίας και  Ένταξης» για την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Την 31/5/2016 , το Υπουργείο εντέλει ανακοίνωσε τους 30 Δήμους της χώρας στους οποίους θα εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα από τον Ιούλιο. Ωστόσο, στους Δήμους αυτούς δεν περιλαμβάνεται κανένας Δήμος της Αιτωλοακαρνανίας αλλά ούτε καν ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους 13 Δήμους της χώρας όπου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εφαρμόσθηκε πιλοτικά το 2014 με επιτυχία, στηρίζοντας 1822 δικαιούχους.  

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την απόγνωση των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής και της τοπικής οικονομίας -κατεξοχήν αγροτικής- που έχουν οδηγήσει αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού να διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αντί λοιπόν το Πρόγραμμα να επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, η Κυβέρνηση επέλεξε τον πλήρη αποκλεισμό του Νομού και των κατοίκων του . Να σημειωθεί δε ότι στην επιλογή των Δήμων που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δε συμμετείχε καν η ΚΕΔΕ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια και με τη συμμετοχή ποιών φορέων επελέγησαν οι 30 Δήμοι όπου θα εφαρμοσθεί από τον Ιούλιο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;
  2. Με βάση ποια συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοστά αποκλείστηκαν όλοι οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας από το Πρόγραμμα ; Εξετάσθηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία των Δήμων για τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή τους ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ; Γιατί εξαιρέθηκε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ο οποίος είχε περιληφθεί στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος το 2014 ;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο να επεκτείνει το Πρόγραμμα και σε άλλους Δήμους της χώρας εντός του 2016 ;
  4. Με ποιο τρόπο θα στηριχθούν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας που αποκλείστηκαν από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και διαβιούν αποδεδειγμένα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, λαμβανομένου υπ’όψιν και ότι ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας του Προγράμματος έχουν μείνει ανεφάρμοστοι από την Κυβέρνηση ;
Advertisement

AgrinioTimes ©2014