Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έκλεισαν μια συμφωνία χθες Πέμπτη που θα ενημερώσει τους κοινοτικούς κανόνες για την ευθύνη στα ελαττωματικά προϊόντα νέων τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα ψηφιακά προϊόντα και την κυκλική οικονομία.
Διαπραγματευτές από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε μια νέα οδηγία για την επικαιροποίηση του τρέχοντος κανονισμού για την αστική ευθύνη δεκαετιών.
Ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν ανέφερε σε δήλωσή του ότι η συμφωνία «είναι ένα ακόμη ορόσημο στις προσπάθειές μας να οργανώσουμε τον ψηφιακό χώρο».
«Μετά από την ιστορική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), σήμερα έχουμε μια συμφωνία για τους εναρμονισμένους κανόνες ευθύνης για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικού. “Αυτό θα δώσει στους προγραμματιστές ασφάλεια δικαίου σε όλη την ενιαία αγορά και θα επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες με ασφάλεια και σιγουριά“, είπε ο Επίτροπος.
Οι Βρυξέλλες ήταν ικανοποιημένες με τη συμφωνία και σημείωσαν ότι η νέα συμφωνία θα εγγυηθεί “καλύτερη προστασία για τους καταναλωτές και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους οικονομικούς φορείς.”
Η οδηγία περί ευθύνης προϊόντων διασφαλίζει ότι εάν ένα άτομο υποστεί ζημία που προκαλείται από ένα προϊόν, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον κατασκευαστή ή άλλο πρόσωπο που εισήγαγε το προϊόν στην ενιαία αγορά.
Αυτή η ενημέρωση των προτύπων τα προσαρμόζει σε ψηφιακά προϊόντα, όπως λογισμικό και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η οδηγία περί ευθύνης επεκτείνει τον ορισμό του “προϊόντος” σε ψηφιακά αρχεία κατασκευής και λογισμικό.
Ωστόσο, σε δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό που αναπτύσσεται ή παρέχεται εκτός της πορείας μιας εμπορικής δραστηριότητας θα εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, ανέφερε το Συμβούλιο σε δήλωση.
Οι πλατφόρμες του Διαδικτύου μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνες για ένα ελαττωματικό προϊόν εάν το παρουσιάσουν ή επιτρέπουν τη συναλλαγή προς πώληση, με τέτοιο τρόπο ώστε ο μέσος καταναλωτής να πιστεύει ότι είναι δική της πλατφόρμα ή έμπορος υπό την εξουσία ή τον έλεγχό του που παρέχει το προϊόν.
Σε μια κυκλική οικονομία, τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα, επισκευάσιμα και αναβαθμίσιμα.
Όταν ένα προϊόν τροποποιείται ουσιωδώς, εκτός ελέγχου του αρχικού κατασκευαστή, και διατίθεται στην αγορά ή τίθεται εκ νέου σε λειτουργία, η νέα οδηγία ορίζει ότι η εταιρεία ή το πρόσωπο που έκανε την τροποποίηση πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος ως κατασκευαστής του τελικού προϊόντος.
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν επίσης ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που υφίσταται ζημία από ελαττωματικό προϊόν δικαιούται αποζημίωση, η οποία θα καλύπτει υλικές ζημίες που προκύπτουν από τη ζημία, καθώς και ηθικές ζημίες, στο βαθμό που μπορούν να αντισταθμιστούν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.
Λόγω της αυξανόμενης τεχνικής πολυπλοκότητας πολλών προϊόντων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ένας τραυματίας που διεκδικεί αποζημίωση ενώπιον εθνικού δικαστηρίου μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτει ο κατασκευαστής προκειμένου να αποδείξει τον ισχυρισμό του.
Ένα άλλο σημείο που προβλέπεται είναι προϊόντα από κατασκευαστές που βρίσκονται εκτός ΕΕ, καθώς σήμερα το επίπεδο προστασίας που λαμβάνουν πρέπει να παραμένει το ίδιο όταν τα προϊόντα αυτά είναι ελαττωματικά.
Η συμφωνία ορίζει ότι όταν ένας κατασκευαστής ενός προϊόντος ή ενός εξαρτήματος είναι εγκατεστημένος σε τρίτη χώρα, υπεύθυνος είναι ο εισαγωγέας του ελαττωματικού προϊόντος ή εξαρτήματος, ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του κατασκευαστή ή, ως έσχατη λύση, ο πάροχος υπηρεσιών εκπλήρωσης (εταιρεία που συνήθως χειρίζεται την αποθήκευση, τη συσκευασία και την αποστολή ενός προϊόντος).
Πηγή: EFE