Slider
Ηχηρό μήνυμα από το Αγρίνιο ,για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών
Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση-ενημέρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015.
Επιστημονικά στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου και εθελοντές, συμμετείχαν ενεργά στη δράση, ως κοινωνοί του μηνύματος ενάντια στη βία κατά των γυναικών και έστησαν περίπτερο-ενημέρωσης στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη (έναντι Δημαρχείου) από τις 10:00 έως τις 13:00, με σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού.
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε για τη ”Βία κατά των Γυναικών, εμπεριέχονται και πληροφορίες για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, που λειτουργεί στο Αγρίνιο και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών/υπηρεσιών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας σε περιφερειακό επίπεδο κι έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και στα παιδιά τους.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου προσπαθεί να συμβάλει – στο μέτρο των δυνατοτήτων του- στην εξάλειψή τους. «Η βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου. Πέραν των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετέχουμε ενεργά σε ημερίδες και εκδηλώσεις. Μάλιστα το ερχόμενο Σάββατο αντιπροσωπεία μας θα συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτοδιοίκησης με θέμα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε.
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Δήμου 26413 63406 και 63410.
Δικαιούσαι :
«Προστασία – Φροντίδα – Υποστήριξη»
Μίλησέ μας……!
Στοιχεία επικοινωνίας:
- Αν κάποια που γνωρίζετε,
χρειάζεται βοήθεια, πείτε της να καλέσει
την τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 15900
ή στην Τηλεφωνική Γραμμή
Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197
ή στη γραμμή SOS:
800 11 88 881 / 210 77 86 800.
Στην πόλη μας η γυναίκα που βιώνει την έμφυλη
βία μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου όπου
θα την υποδεχτεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό,
το οποίο με ενσυναίσθηση κι απόλυτη εχεμύθεια θα
τη στηρίξει για να βρει λύση στο πρόβλημά της.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής:
26413-63406, 63410.
- Σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο αλλά μπορεί να στείλει email, μπορεί να γράψει στο 15900@isotita.gr ή στο againstviolencewomen@gmail.com
Σύμβουλοι κοινωνικής και ψυχικής στήριξης παρέχουν τη δέουσα ψυχοκοινωνική και άλλη στήριξη στις γυναίκες αυτές,
ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα πΗχηρό μήνυμα από το Δήμο Αγρινίου για την ανάγκη
εξάλειψης κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών
ροβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συνθήκη, όσο και τραυματικές τους εμπειρίες.
Δήμος
Αγρινίου
ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
“Σπάσε τη σιωπή σου…“
Δεν είσαι η μόνη,
Δεν είσαι μόνη
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βία κατά των γυναικών:
Κάθε πράξη που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, αποτελεί πράξη βίας.
- 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της.
- 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- 000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με τις ελληνικές και διεθνείς νομοθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ανθρώπινο δικαίωμα μιας γυναίκας να ζει χωρίς βία και διακρίσεις είναι διεθνώς και εθνικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.
Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί στην καθεμία, αλλά το πρόβλημα συχνά παραβλέπεται, συγχωρείται ή το αρνούμαστε.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η κακοποίηση είναι ψυχολογική, παρά σωματική.
Η συναισθηματική κακοποίηση πολύ συχνά υποτιμάται, όμως μπορεί να αφήσει βαθιά και μακροχρόνια σημάδια.
Εάν αναγνωρίσετε στον εαυτό σας
ή σε κάποια φίλη σας
σημάδια κακοποίησης,
μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΜΑΣ
Στην πόλη του Αγρινίου λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2014 Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών και Παιδιών αυτών. Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών-υπηρεσιών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας σε περιφερειακό επίπεδο όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των δώδεκα εφόσον πρόκειται για αγόρια.
- Προσφέρει καταφύγιο και προσωρινή στέγη στις γυναίκες που ζητούν βοήθεια κι έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στον κατάλληλο χώρο για να ζήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους.
- Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και Παιδιών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, λόγω της ανάγκης απομάκρυνσης των θυμάτων από την εστία της βίας και ειδικότερα, κατά την περίοδο της κρίσης όπου θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες ζωής.