Connect with us

Slider

Η ανάπτυξη της Τριχωνίδας στην πράξη

p5160060

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, με την υποστήριξη θεσμών της περιοχής, βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας. Συνεχείς και μεγάλη παρουσία πολιτών στο forum. Πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη κατά τους ομιλητές και ποιοι είναι οι θεσμικοί άξονες του forum.

Στο Καινούριο, στο «Αρχοντικό της Λίμνης», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη αποδοχή και προσέλευση από πολίτες και συμμετοχή από φορείς, συλλόγους και τοπικές επιχειρήσεις το περασμένο σαββατοκύριακο το πρώτο forum για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας. Το απόγευμα του Σαββάτου, έγιναν οι ομιλίες από καταξιωμένος επιστήμονες και γνώστες μεθόδων για την ανάπτυξη της λίμνης. Οι θεματικοί άξονες του forum ήταν το κανονιστικό και διαχειριστικό πλαίσιο που διέπει τον πόρο, η βιώσιμη ανάπτυξη της Τριχωνίδας και της περιοχής γύρω από την λίμνη, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο τρόπος για την δημιουργία υποδομών για την διασφάλιση των περιβαλλοντικών και οικολογικών πλεονεκτημάτων, ο χωροταξικός σχεδιασμός δράσεων, η ανάπτυξη του αγροτικού, θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού και η καταγραφή και ανάδειξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η ενέργεια και η πρωτοβουλία, για την υλοποίηση του πρώτου forum ανάπτυξης, που ανέδειξε πλήθος πληροφοριών και κινητήριων ανάπτυξης για την Τριχωνίδα, έγινε από δύο ιδιώτες, άτομα των Μ.Μ.Ε, τον κ Σωκράτη Τσόμπο και τον κ Παναγιώτη Μπαρδάκη. Εκτός όμως από την διοργάνωση που έγινε από τα ειδησεογραφικά site Anydaynews – Agriniotimes και τον Ρ/Σ 9.37 στην διοργάνωση συνέβαλε ο δήμος Αγρινίου και η «Τριχωνίδα Α.Ε».

Το πρόγραμμα, στο διήμερο forum ξεκινούσε από τις 10.00 το πρωί και διαρκούσε μέχρι αργά το απόγευμα. Η προσέλευση καθ όλη την διάρκεια του forum στο «Αρχοντικό της Λίμνης», στο Καινούργιο ήταν συνεχείς και μεγάλη. Παράλληλα, στον χώρο υπήρχαν και εκθεσιακά περίπτερα επιχειρήσεων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης και του Γυμνασίου Παναιτωλίου που παρουσίαζε την σπουδαία δουλειά των παιδιών και του Πολιτιστικού Ομίλου «Ρουμελιώτες».

Ο Περιβαλλοντολόγος – Οικονομολόγος κ Γιάννης Σελιμάς δήλωσε: «Η ομιλία μου σχετίζεται στο πως μπορεί να μπουν κάποιοι περιβαλλοντικοί κανόνες- περιορισμοί σχετικά με την λίμνη και τον ορεινού όγκου που βρίσκεται γύρω από αυτή. Η Πρότασή μου είναι να υπάρξει μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη που θα μετατρέπει την Τριχωνίδα από περιοχή Natura σε Εθνικό Πάρκο, έτσι ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις γύρω από την ανάπτυξη της λίμνης, γύρω από τον οικοτουρισμό, τον εναλλακτικού τουρισμού, τα υδατοδρόμια και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών».

Ο Διδάκτωρ Ιστορικής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης κ Γιάννης Νερατζής δήλωσε: «Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν 17 αρχαίες πόλεις με σπουδαιότερη το αρχαίο Τριχώνιο με το περίφημο Ασκληπιείο. Το σπουδαίο είναι ότι είναι εύκολη η ανάπτυξη από πολιτιστική και αρχαιολογική άποψη, όλης της ζώνης περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας . Στην ουσία μιλάμε για ένα λιμναίο επίπεδο. Υπάρχουν ήδη δημοτικοί δρόμοι, μονοπάτια και ορεινές διαδρομές, οπότε η αξιοποίηση της περιοχής είναι κάτι πολύ εύκολο».

Ο Δ/ντης της Τριχωνίδας ΑΕ κ Χάρης Καφρίτσας δήλωσε: «Είναι πρωτοβουλία από δύο ιδιώτες με μεγάλη αποδοχή και από τους φορείς και τον κόσμο. Εμείς συμμετέχουμε και συζητάμε τη συμβολή της εταιρείας στην επόμενη προγραμματιστική περίοδο, για την προσέλκυση επενδύσεων. Δημιουργήσαμε 40 επενδύσεις ιδιωτικές στον τομέα του αγροτουρισμού, εστίασης αναψυχής, μεταποιητικές μονάδες κλπ περιμετρικά της λίμνης. Πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα όμως και να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, για να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες».

Ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου κ Γιάννης Καρυδάς δήλωσε: «Γύρω από την Τριχωνίδα υπάρχουν πολύ σημαντικά μοναστήρια και μνημεία, αρχαιολογικοί τόποι αλλά και ιαματικέ πηγές, συνεπώς υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις, αλλά προαπαιτείται και η επίλυση προβλημάτων, όπως η εύκολη προσβασιμότητα στην λίμνη από το Αγρίνιο και το Θέρμο, να συνδεθεί περιμετρικά η Τριχωνίδα με δρόμο, να επιλυθούν προβλήματα που υπάρχουν με το θέμα της χρήσης γης, να αξιοποιηθούν οπωσδήποτε τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς και να δημιουργηθούν προγράμματα προβολής, δημοσιότητας για την Τριχωνίδα ώστε να γίνει πανελληνίως γνωστή».

Ο Ανθυπαστυνόμος και Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας κ Δημήτρης Ρούσης δήλωσε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευσυνείδητης συμπεριφοράς και σεβασμού του περιβάλλοντος. Θέλουμε να ξέρουν αυτοί που έχουν σκοπό να παρανομήσουν ότι η ελληνική αστυνομία είναι εδώ και θα κάνει το χρέος της. Όσοι θέλουν επίσης να λειτουργήσουν υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν τα εχέγγυα της ασφάλειας. Επιδιώκουμε συνεχή αστυνόμευση με πλωτά μέσα με στόχο την εξασφάλιση της ανάπτυξης του περιβάλλοντος και της Τριχωνίδας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα Χριστίνα Σταρακα δήλωσε: «Πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές του forum στο οποίο και εμείς, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είμαστε συνδιοργανωτές. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή δείχνει την αγωνία όλων μας για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει προς αξιοποίηση η περιοχή. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την παρουσία μας στέλνουμε το μήνυμα ότι ναι μεν δεν πρέπει να καταπατούμε το περιβάλλον, πρέπει όμως να δώσουμε δυνατότητες, ώστε να μην είναι ιεροσυλία οποιαδήποτε ενέργεια ανάπτυξης γίνεται στην περιοχή και γύρω από την λίμνη».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλουν πάρα πολύ για να κατανοήσουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ίσως ο καλύτερος αναπτυξιακός πόλος που υπάρχει στην περιοχή μας. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους ώστε να γίνει πόλος έλξης για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε συνδυασμό με τους ορεινούς όγκους της γύρω περιοχής, που είναι επίσης εκπληκτικού κάλους. Στη λίμνη ουδέποτε έχει οριοθετηθεί η παρόχθια ζώνη της, κάτι που δημιουργεί προβλήματα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο Θέρμου και θα είμαστε σε αγαστή συνεργασία για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε έργα και δράσεις για την Τριχωνίδα».

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ Σπύρος Κωνσταντάρας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία αυτή, επαινετή από όλους. Η αξιοποίηση της Τριχωνίδας μπορεί να δώσει πάρα πολλά στην περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου, αλλά και της Αιτωλ/νιας. Για τον δήμο Θέρμου τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς, που είναι ακριβώς δίπλα στη λίμνη, αλλά και στην περιοχή Φωτμού, μπορεί να φέρει αξιοποίηση και σε άλλες δραστηριότητες, πάντα σε ήπια μορφή».

Κων/νος Χονδρός ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014