Connect with us

Ειδήσεις

Η Αντιπεριφερειάρχης Χ. Σταρακά για όσα καίνε τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας

e027c4032dd7e9a75b2ece7beabff93c XL

Παρέμβαση έκανε με δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά με αφορμή την χτεσινή μεγάλη σύσκεψη του αγροτικού κόσμου της περιοχής στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.

Η δήλωσή της είχε ως εξής:
«Καλό είναι να μιλήσουμε με αλήθειες: Φυσικά και πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ζουν από αυτό, ώστε να ενισχυθούν για να μπορούν να προσφέρουν την παραγωγή τους στον τόπο.
Φυσικά και πρέπει και οι αγρότες να φορολογούνται βάσει του εισοδήματός τους αλλά χωρίς κανείς να θεωρεί ότι η αγροτική παραγωγή είναι «άλλη μια μορφή επιχειρηματικότητας» ή να ξεχνά ότι η δουλειά μηνών μπορεί να πάει χαμένη από τις καιρικές συνθήκες και μόνο.
Σαφώς και πρέπει να μπει ένα τέλος στην σπατάληση των πόρων ή στην απορρόφηση κονδυλίων από κάποιους που δεν το δικαιούνται. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για να δαιμονοποιείται η αγροτιά της χώρας συλλήβδην.
Και σίγουρα επιβάλλεται να υπάρξει δίκαιη κατανομή βαρών.
Αλλά με ποιους συντελεστές για τον αγροτικό κόσμο; Με τα εξωφρενικά νούμερα που ακούγονται όταν η μέση φορολόγηση του αγροτικού κόσμου στην Ευρώπη είναι στο 9%; Ή με τις προκαταβολές που ακούγονται και οι οποίες θα παγιδεύσουν οριστικά και αμετάκλητα τους πιο ευάλωτους παραγωγούς;

Να μιλήσουμε για τον φόρο στο πετρέλαιο και πολλά στραβά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά πώς; Καταργώντας οποιαδήποτε συμβολή του κράτους στην αγροτική παραγωγή ενώ το ίδιο κράτος δεν έχει καταφέρει να μετακυλήσει στις τιμές το φθηνότερο πετρέλαιο που βγαίνει παγκοσμίως- κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι; Όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και μόνο στην Ελλάδα δεν έχουν πέσει οι τιμές; Οι αγρότες είναι το πρόβλημα ή τα μεγάλα τραστ του πετρελαίου στη χώρα;
Υπήρξε η προσμονή ότι με την πολιτική αλλαγή που συνέβη στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο θα άλλαζε η στόχευση για το ποιος ευθύνεται για όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ασφαλώς, ο αγροτικός κλάδος, όπως και όλοι οι κλάδοι, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Κυρίως γιατί, αντίθετα από την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν υπήρξαν συνεργασίες και παραγωγή για καλύτερες τιμές. Ακόμη και για τη συμπεριφορά κάποιων που είδαν στον αγροτικό τομέα τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό.
Όμως, αυτό δεν διορθώνεται με το να εξοντωθούν πρώτοι εκείνοι που φέρουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, δηλαδή οι επαγγελματίες μικροί αγρότες.

Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και εν συνεχεία σε 100%, η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια από 13% σε 23%, η κατάργηση του αφορολογήτου των αγροτικών επιδοτήσεων, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος καθώς και εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μέτρα που απλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Ακόμα κι αν είχαν σχεδιαστεί με κάποιον τρόπο σε πιο λογικό πλαίσιο θα ήταν αδύνατον να γίνουν ανεκτά από τους αγρότες όλα μαζί.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και σε αριθμούς-υπάρχει άλλωστε η Ένωση που ενημερώνει και θα τα κοινοποιήσει καλύτερα. Όμως στο ασφαλιστικό και μόνο, ανεξάρτητα από τις εισφορές που τώρα ζητούνται κι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πράγματι στο παρελθόν οι αγρότες δεν καλούνταν να πληρώσουν τα ποσά που πλήρωναν άλλα ταμεία, υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει ότι αυτό είναι η μισή αλήθεια;
Θα ενοποιηθεί το ταμείο των αγροτών μέσα στο υπερ-Ταμείο που θα δημιουργηθεί; Ναι, αλλά ξεχνάνε κάποιοι να πουν ότι στην Ελλάδα την μικρότερη µέση ηλικία συνταξιοδότησης έχουν οι ασφαλισµένοι στο ∆ηµόσιο άνδρες (περίπου 57 έτη) και την υψηλότερη οι ασφαλισµένοι στον ΟΓΑ, περίπου 65, απλά και μόνο γιατί τα 65 είναι θεσµικά κατοχυρωµένα και η τήρησή τους αυστηρή και καθολική. Αλλιώς θα έπαιρναν ακόμη αργότερα την σύνταξή τους οι αγρότες την ώρα που άλλοι κλάδοι βγαίνουν σε σύνταξη δέκα και πλέον έτη νωρίτερα.
Θέλω, καταλήγοντας, να εκφράσω την αλληλεγγύη του θεσμού που εκπροσωπώ προς τον αγροτικό κόσμο, ίσως τον μόνο που απέμεινε να παράγει κάτι στην περιοχή μας. Ναι, υπήρξαν λάθη και παθογένειες τεράστιες. Όμως η λύση δεν μπορεί να είναι ο αφανισμός. Εμείς θα σταθούμε στο πλάι σε όλες τις νόμιμες και λογικές διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου με γνώμονα το καλό του τόπου και της Ελλάδας. Περιμένουμε τις αποφάσεις του αγροτικού κόσμου κι ελπίζουμε να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι τα διαχρονικά σφάλματα και ελλείμματα δεν μπορούν να αναπληρωθούν μέσα σε μια δέσμη μέτρων»

Η Αντιπεριφερειάρχης ακόμη υπενθυμίζει την απόφαση της 16-11-2015 του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία το σώμα ζητούσε επισήμως από την Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ουσιαστική διαβούλευση με όλους εμπλεκομένους φορείς πριν την εισαγωγή και ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να προκύψει ένα φορολογικό σύστημα ρεαλιστικό, δίκαιο, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα ενισχύει τον πρωτογενή τομέα με διατήρηση του χαμηλού κόστους παραγωγής και θα καθιστά τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Αγροτικής, Κτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής.
Η απόφαση είχε σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους υπουργούς Οικονομικών , Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αποστόλου Ευάγγελο.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014