Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούθι δίνουν, όπως λένε, την απάντησή τους στην επιχείρηση «φύλακας της ευημερίας» της Δύσης. Παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Απειλούν μάλιστα, για άλλη μια φορά, πως η Δύση θα πληρώσει και πως η δύναμη κρούσης της στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτύχει.
Το Πεντάγωνο τονίζει ότι αυτή τη στιγμή ρόλος του συνασπισμού είναι οι περιπολίες για να προστατευθούν τα εμπορικά πλοία εναντίον των οποίων έχουν κλιμακωθεί επιθέσεις, αναγκάζοντας μάλιστα μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγια. Προειδοποιεί όμως ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν.
Ήδη οι χώρες που έχουν υπογράψει, είτε συμμετέχοντας είτε δηλώνοντας τη στήριξή τους στον συνασπισμό, έχουν ξεπεράσει τις 20, αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναταραχή στο διεθνές εμπόριο
Εκατοντάδες εμπορικά πλοία πλέον έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους και κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων μεταφορών αγαθών.
Το απρόσμενο επιπλέον κόστος για τους κολοσσούς των μεταφορών είναι σημαντικό και εξαρτάται όχι μόνο από την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, αλλά και από τους ναύλους, οι οποίοι εξαρτώνται ανά πάσα στιγμή από την προσφορά και τη ζήτηση.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες συνέπειες.
Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, όπως η Maersk, ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πλοία τους να ανεφοδιάζονται κατά την έναρξη του ταξιδιού ή στην άφιξη στον προορισμό. Όμως αυτό δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Πολλές φορές στην ανοιχτή θάλασσα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικότερα κατά μήκος της διαδρομής του περίπλου της Αφρικής. Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει τη φήμη του «ακρωτηρίου των καταιγίδων» μεταξύ των ναυτικών, ενώ το κανάλι της Μοζαμβίκης είναι επιρρεπές στην εμφάνιση κυκλώνων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες απαιτούν και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, που σημαίνει ότι η εξασφάλιση λιμένα ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ σημαντική.