Slider
Η διαθήκη της Ελένης Τσικνιά.Όλα στο Νοσοκομείο και σε ναούς
Μετρητά, διαμερίσματα, καταστήμα, ομόλογα και χρεόγραφα αφήνει στο νοσοκομείο Αγρινίου η Ελένη Τσικνιά
Αγροτεμάχια, πίνακες ζωγραφικής, χαλιά και υαλικά αφήνει στους Ιερούς Ναούς της Ζωοδόχο Πηγής και της Ματαράγκας
Στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 26 Ιουνίου, δημοσιεύτηκε η μυστική διαθήκη της Ελένης Τσικνιά, το γένος Σακελλαριάδη, η οποία απεβίωσε στις 21/06/2015. Στην διαθήκη της η εκλιπούσα ευεργέτης απέδειξε περίτρανα πως η οικογένεια Τσικνιά, για ακόμη μια φορά, αγαπούσε το Αγρίνιο και νοιάζονταν στον μέγιστο βαθμό για το κοινό καλό και το κοινό συμφέρων των κατοίκων αυτής της πόλης, αλλά και για φιλανθρωπίες προς άπορες οικογένειες ή κορασίδες, αφού μεταβίβασε ολόκληρη την περιουσία της στο νοσοκομείο του Αγρινίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου (Παναγίας), αλλά και στον Άγιο Γεώργιο Ματαράγκας, όπου γεννήθηκε το 1921.
Ειδικότερα, μετρητά, καταθέσεις, τίτλους, (ομόλογα, χρεόγραφα κλπ) που είναι σε υποκαταστήματα διαφόρων τραπεζών του Αγρινίου, καθώς επίσης και ότι φυλάσσεται σε θυρίδα που διατηρούσε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Αγρινίου, τα άφησε στο Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο, είναι επίσης κληρονόμος τεσσάρων διαμερισμάτων, αποτελούμενων από τέσσερα δωμάτια το καθένα, που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Παπαστράτου , ενός διαμερίσματος, ενός δωματίου, στον δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας, καθώς επίσης δύο ακόμη διαμερισμάτων αποτελούμενα από τέσσερα και πέντε αντίστοιχος δωματίων και ενός καταστήματος 136 τ.μ που βρίσκονται στο ίδιο κτήριο της οδού Παπαστράτου. Την διαχείριση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων την αφήνει στην απόλυτη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
«Θα χρησιμοποιηθούν κατά την απόλυτον κρίσιν του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε να διατηρηθούν, είτε να πωληθούν εν όλω ή εν μέρει, για την βελτίωσιν καθ οιονδήποτε τρόπον της λειτουργίας του νοσοκομείου» γράφει συγκεκριμένα στην διαθήκη, στην οποία μάλιστα συνεχίζει λέγοντας: «Εκτελεστήν της επιθυμίας ταύτης ορίζω ως προανέφερα το Δοικητικόν Συμβούλιον του Νοσοκομείου, το οποίο θα είναι αρμόδιον, άνευ ετέρας αυναινέσεως ή αποφάσεως (Δικαστικής ή τρίτου προσώπου) είτε για την ρευστοποίησιν των ως άνω ακίνητων είτε εκποίησιν, μερικήν ή ολικήν, δια τον σκοπόν της λειτουργίας και βελτιώσεως αυτής του Νοσοκομείου».
Επίσης, η Ελένη Τσικνιά αφήνει την οικοσκευή του σπιτιού της, καθώς επίσης πίνακες, χαλιά και υαλικά στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διαθήκη, να διατεθούν ή να διατίθενται σε άπορες κοπέλες, οι οποίες πανδρεύονται και κατάγονται από το Αγρίνιο. Το αγροτεμάχιό της, που διαθέτει ελαιόδεδτρα, στην Ματαράγκα, το αφήνει στον Ιερό Ναό του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο, είτε για να το εκμεταλλεύεται ή να το πουλήσει προκειμένου τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ή την προικοδότηση απόρων κοριτσιών της Ματαράγκας.
Για την υλοποίηση της επιθυμίας της, όπως αναφέρει στην διαθήκη της η ευεργέτης, στην περίπτωση του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής ορίζει τον εκάστοτε Πρωτοπρεσβύτερο, ενώ για αυτή του Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας ορίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Στο τέλος της διαθήκης της, η Ελένη Τσικνιά δεν παραλείπει να τονίσει ότι ανακαλεί πάσαν προγενέστερη διαθήκη οιοδήποτε τύπου.
Η οικογένεια Τσικνιά, όπως και άλλες στο Αγρίνιο, έχουν ευεργετήσει την πόλη στον μέγιστο βαθμό. Το Αγρίνιο με την σειρά του οφείλει τόσο να τιμήσει την μνήμη της εκλιπούσης Ελένης Τσικνιά, όσο και να την διατηρήσει με τον καλύτερο τρόπο στο πέρασμα των χρόνων, όπως οφείλει να πράξει και με τους υπόλοιπους ευεργέτες. Πρέπει να τονίσουμε ότι το πιο σύγχρονο κτήριο του παλιού νοσοκομείου είναι δωρεά του αειμνήστου ευεργέτη Τσικνιά, όπως επίσης, δωρεά Τσικνιά είναι και το οικόπεδο που ανεγέρθηκε το υπάρχων νοσοκομείο, ενώ η αγάπη για την πόλη και το κοινό καλό της δεν φτάνει μόνο εκεί, αφού είχε δοθεί κατά το παρελθόν μεγάλο χρηματικό ποσό.
Κων/νος Χονδρός Εφημεριδα <<ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ>>