Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τις τράπεζες και το δημόσιο,του Νίκου Φελέκη

Φελνίκος

 

 

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το αίμα των τραπεζικών μετοχών ρέει ποτάμι. Τις δύο πρώτες μέρες που ξεκίνησε και πάλι -μετά την επιβολή του capital control- η διαπραγμάτευση οι τραπεζικοί τίτλοι έχασαν το μισό της αξίας τους. Η ζημία που έχουν υποστεί οι επενδυτές είναι πρωτοφανής. Περιουσίες δις ευρώ εξαερώθηκαν. Επιχειρήσεις, αλλά και απλοί πολίτες καταστράφηκαν.

Και μην πει κάποιος “και τι μας νοιάζει εμάς. Το πρόβλημα το έχουν οι τράπεζες και όσοι έχουν μετοχές”. Είναι λάθος. Γιατί εκτός από τους μετόχους των τραπεζών έχει υποστεί τρομακτική ζημία και το δημόσιο. Δηλαδή όλοι μας, αφού ως γνωστόν το δημόσιο κατέχει υψηλά ποσοστά μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ξεκινά από το 35% στη Γιούρομπανκ και φτάνει στο 66-67% στις Πειραιώς και Άλφα, ενώ 57% είναι το ποσοστό του στην Εθνική.

Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η χασούρα για το δημόσιο σας παραθέτω ορισμένα νούμερα. Πριν την επιβολή του capital control, στις 26 Ιουνίου, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών ήταν 12.9 δισ. ευρώ και στο δημόσιο αντιστοιχούσε μερίδιο 7.5 δισ. ευρώ. Χθες η κεφαλαιοποίηση είχε πέσει στα 6.4 δισ. ευρώ και το μερίδιο του δημοσίου περιορίστηκε στα 3.7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε δύο ημέρες το δημόσιο έχασε 3.8 δισ. ευρώ, ήτοι όσος είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 συν οι περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ που προβλέπει το νέο μνημόνιο. Προσέξτε μόνον από την πτώση της ανακεφαλαιοποίησης και μόνον. Είναι να τρελαίνεσαι.

Θέλετε κι άλλα νούμερα; Στις 23 Ιανουαρίου 2015, την Παρασκευή παραμονή των εκλογών η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν 19.5 δισ. ευρώ και η αξία του δημοσίου ανέρχονταν στα 11.8 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια στο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο έχασε, μόνον από το ποσοστό που κατείχε στις τέσσερις αυτές τράπεζες, περίπου 8.1 δισ. ευρώ (11,8 τον Ιανουάριο – 3,7 χθες = 8,1). Όσο δηλαδή ήταν το ποσό των μέτρων που μας πρότειναν οι δανειστές, το οποίο απορρίψαμε και κάναμε δημοψήφισμα.

Προσοχή επαναλαμβάνω: Αναφέρομαι στην απομείωση της περιουσίας του δημοσίου από την αξία των μετοχών του στις τέσσερεις τράπεζες και μόνον. Δεν συμπεριλαμβάνω τα 40 δισ. των καταθέσεων που έφυγαν κι από τα οποία το δημόσιο θα είχε κέρδος από τη φορολογία επί των κερδών των τραπεζών και των καταθέσεων ούτε από τις συναλλαγές ούτε από τίποτε άλλο. Δεν υπολογίζεται η ζημία στην πραγματική οικονομία, η καταστροφή των επιχειρήσεων, το πάγωμα των έργων, η πτώση στην κατανάλωση, η φυγή των ξένων επενδυτών και καταθετών, η ύφεση και όλα τα συμπαραμαρτούντα του εξαμήνου της διακυβέρνησης.

Τα 8,1 δις τα έχασε το δημόσιο μόνον από την πτώση της κεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τα ποσά που χρειαζόταν το δημόσιο για να πληρώσει χρέη προς ΔΝΤ και ΕΚΤ το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου και η έλλειψή τους μας οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, το capital control, το δημοψήφισμα, την απώλεια της δεδηλωμένης, την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις που επέρχονται (εκλογές κ.α.), όλα αυτά συν το νέο μνημόνιο και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τα είχαμε αποφύγει αν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε παραμείνει στο επίπεδο της παραμονής των εκλογών του Ιανουαρίου.

Και για να είμαστε δίκαιοι: Δεν είναι μόνον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με την πολιτική της ζημιώνει το δημόσιο και το αναγκάζει να καταφεύγει συνεχώς σε δανεισμό και νέα μνημόνια. Είναι και η προηγούμενη (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) με την άφρονα πολιτική που υιοθέτησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Προσοχή, επαναλαμβάνω και πάλι: αναφέρομαι μόνον στη ζημία που υπέστη το δημόσιο από την πτώση της κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία φυσικά είναι απότοκος της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ασκήθηκε και ασκείται. Παραθέτω νούμερα: Πριν ένα χρόνο η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν στα 33,3 δισ. ευρώ και από αυτά τα 19,7 ήταν περιουσία του δημοσίου.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν αποφάσιζε να κάνει εκείνον τον ανεκδιήγητο ανασχηματισμό του Ιουνίου 2014, να σκίσει, όπως έλεγε, τα μνημόνια, να διώξει το ΔΝΤ και να μην ολοκληρώσει την Πέμπτη αξιολόγηση, οι τράπεζες, που εν τω μεταξύ είχαν ανακάμψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2012, θα συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία και, όπως σχεδιάζονταν, εντός του 2015 θα μείωναν θεαματικά την κρατική συμμετοχή επιστρέφοντας στο δημόσιο χρήματα που αυτό είχε βάλει στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης.

Και για να μην τα πολυλογούμε: Σε ένα χρόνο το δημόσιο, με την άφρονα πολιτική που άσκησε, ζημίωσε τον εαυτό του με 16 δις ευρώ μόνον από την πτώση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Κι αυτή η ζημία είναι μικρό μόνον τμήμα της ζημίας που υπέστη από τη γενικότερη πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των δημοσίων εσόδων, τη φυγή των καταθέσεων, τη συρρίκνωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, την αποεπένδυση και την ύφεση.

Εσείς, ω αναγνώστες μου, συγκρατείστε μόνον τα εξής νούμερα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: Πριν ένα χρόνο το δημόσιο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχε περιουσία 19,7 δισ. ευρώ. Στις 23 Ιανουαρίου 2015, με τις εκλογές, η περιουσία του μειώθηκε στα 11,8 δις. Στις 26 Ιουνίου, με το capital control και αφού έχει προηγηθεί από τον Φεβρουάριο ο ELA, είχε πέσει στα 7,5 δις. Και χθες, μετά το διήμερο της σφαγής στο Χρηματιστήριο, κατρακύλησε στα 3,7 δις. Και Κύριος οίδε που θα καταλήξει. Και πόσο θα μας κοστίσει.

Συμπέρασμα: οι κυβερνήσεις βλάπτουν σοβαρά τις τράπεζες και το δημόσιο. Όταν σε δυο μέρες, ένεκα της πολιτικής που ασκείται, χάνεται δημόσια περιουσία που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ, τις μειώσεις συντάξεων και το νέο ΦΠΑ είναι επόμενο να φορτώνονται στις πλάτες του λαού νέα και άδικα βάρη και να χρειάζεται νέο και επαχθέστερο μνημόνιο…http://www.matrix24.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014