Connect with us

Επιστήμες

Η μεγαλύτερη απογραφή καρχαριών στην ιστορία

550 334 351560

Διεθνής ομάδα ερευνητών ξεκινά τη μεγαλύτερη απογραφή καρχαριών στην ιστορία, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα απειλούμενα αρπακτικά των ωκεανών.

Τα διάφορα είδη καρχαριών συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την απειλή της εξαφάνισης, και για αυτό το λόγο ερευνητές από διεθνή ιδρύματα σχεδίασαν το τριετές πρόγραμμα Global FinPrint, στο οποίο θα χρησιμοποιείται εκτεταμένος υποβρύχιος εξοπλισμός βίντεο που θα καταγράφει τους καρχαρίες στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Πολ Άλλεν, συνιδρυτή της Microsoft, ενώ οι προσπάθειες των επιστημόνων θα επικεντρωθούν από αυτό το καλοκαίρι σε πάνω από 400 περιοχές υφάλων όπου υπάρχουν ελλιπή δεδομένα, όπως στην περιοχή όπου συναντιούνται ο Ινδικός με τον Ειρηνικό Ωκεανό, στονδυτικό τροπικό Ατλαντικό, στη νότια και ανατολική Αφρική και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

«Το Global FinPrint θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ένα από τα μεγάλα μυστήρια του ωκεανού, δηλαδή τί συμβαίνει με τα εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα όταν αφαιρούνται καρχαρίες, και αν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακάμπτουν γρηγορότερα υπό την παρουσία καρχαριών», δήλωσε ο Ντέμιαν Τσάπμαν του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πρόσθεσε ότι ένας στους 15 καρχαρίες σκοτώνεται από αλιείς κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία της έρευνας θα γίνουν διαθέσιμα μέσω μιας πλατφόρμας βάσης δεδομένων ανοικτής πρόσβασης που δημιουργήθηκε από την τεχνολογική ομάδα Vulcan και θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα των ειδών, τα ενδιαιτήματά τους και τις τάσεις βιοποικιλότητας.

Οι ερευνητές, οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αυτή τη βάση δεδομένων για να ανανεώνουν τις προτεραιότητες προγραμμάτων προστασίας, βοηθώντας στον εντοπισμό και την προστασία περιοχών με σημαντικούς πληθυσμούς καρχαριών, καθώς και για να κατανοήσουν καλύτερα την οικολογική σημασία των καρχαριών ως αρπακτικά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι του 2018.

naftemporiki.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014