Connect with us

Slider

Η Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων ζητά ελεύθερη διέλευση από τα διόδια. Τι δηλώνει η Νίκη Φούντα

Αυτοκινητόδρομοι: Η Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων ζητά ελεύθερη διέλευση από τα διόδια

Αίτημα για ελεύθερη διέλευση από τους αυτοκινητόδρομους με διόδια της χώρας απέστειλε στον Υπουργό Υποδομών κο Χρήστο Σπίρτζη, η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ).

Συγκεκριμένα η ΕΟΚΑ ζητά να θεσπιστεί διάταξη για την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων και την απαλλαγή τους από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας χωρίς καμία εξαίρεση (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Εγνατία Οδός, κλπ), με επίδειξη της άδειας του αναπηρικού αυτοκινήτου ή του ειδικού δελτίου στάθμευσης, είτε επιβαίνει σε αυτό είτε όχι το άτομο με αναπηρία.

Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών είπαν στο ypodomes πως το Υπουργείο θα επιδιώξει την εύρεση μιας λύσης με τις εταιρείες παραχώρησης που θα επιτρέπει σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων.

Όπως ανέφερε στο ypodomes.com ο Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ κος Λευτέρης Αυγενάκης “Τα άτομα με κινητικά προβλήματα, πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το κράτος, κυρίως κατά τις μετακινήσεις τους, για τους οποίους είναι αρκετά δαπανηρές και αυξημένες. Είτε αυτό αφορά τις οδικές μετακινήσεις, είτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η εύκολη πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΜ από άτομα με κινητικές αναπηρίες είναι το minimum των προϋποθέσεων που πρέπει να επιτύχει άμεσα η Πολιτεία. Ως εκ τούτου βλέπουμε θετικά το δίκαιο αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.”

Όπως αναφέρει στην επιστολη της η ΕΟΚΑ “δυστυχώς τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτά με τις βαριές κινητικές αναπηρίες που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπήρων της χώρας μας, είναι καταδικασμένοι σε αποκλεισμό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), λόγω της ανύπαρκτης προσβασιμότητας τους, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στην επαρχία.

Αλλά και όσοι ζουν στην Αθήνα, προτιμούν να μετακινούνται με το Ι.Χ. τους, για λόγους μη προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Πολλοί από αυτούς δε αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την Αττική Οδό για να φθάσουν στον προορισμό τους. Έτσι ακόμα και σε καθημερινή βάση καταβάλλουν διόδια για να πάνε στο σπίτι τους, στη δουλειά τους, για ιατρική παρακολούθηση, στο αεροδρόμιο κ.α.
Συνολικά, τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτά με τις βαριές κινητικές αναπηρίες, λόγω αυτού του αποκλεισμού που βιώνουν, αναγκάζονται να μετακινούνται κυρίως με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς τους. Εάν συνυπολογίσουμε και τη δαπάνη διέλευσης των διοδίων, το κόστος μετακίνησής τους θεωρείται απαγορευτικό.”

Μιλώντας στο ypodomes η Τομεάρχης Υποδομών στο Ποτάμι κα Νίκη Φούντα είπε “η συμμορφωση της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες είναι μια απαίτηση που δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Η ανθρώπινη πλευρά κάθε απόφασης και κάθε αλλαγής, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, οφείλει να είναι το ζητούμενο.

Η αίτηση του κόσμου του ΟΚΑΕ για την κατάλληλη αντιμετώπιση τωμ ΑμεΑ από τις εταιρείες παραχώρησης, αλλά κυρίως από την Πολιτεία, οφείλει να κατοχυρωθεί άμεσα. Το μέτρο “προστασίας” των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την πρόνοια του Κράτους και της κοινωνίας ολόκληρης, δεν μπορεί όμως καν να περιοριστεί στα άτομα με αναπηρία, αλλά οφείλει να γενικευτεί σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, όπως σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κοινωνική μέριμνα, που τόσο ανάγκη έχουν πραγματικά κάποιοι άνθρωποι γύρω μας. Από άποψη ψυχολογίας, αλλά κυρίως από άποψη ουσίας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε επιτέλους στα απαραίτητα βήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.”

Όπως είπε στο ypodomes ο Πρόεδρος του ΟΚΑΕ κος Μ.Κορωναίος, στην υπόλοιπη Ευρώπη η διέλευση των κινητικά αναπήρων είναι δεδομένη. “Όταν ζούσα στην Αγγλία η διέλευση μου από τους αυτοκινητόδρομους ήταν δωρεάν και μάλιστα όχι μόνο με το δικό μου αυτοκίνητο αλλά ακόμα και όταν ήμουν συνεπιβάτης, με την επίδειξη της κάρτας μου”.

“Στην Ελλάδα μέχρι το 2008 επίσης είχαμε δωρεάν διέλευση. Δεν ζητάμε διαφορετική αντιμετώπιση, ζητάμε να εφαρμοστούν αυτονόητες κοινωνικές πολιτικές, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες”.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com

Advertisement

AgrinioTimes ©2014