Connect with us

Αθλητισμός

Η πρώτη νίκη της European Super League και ο δρόμος με τ’ αγκάθια…

ap23355387420459 scaled 1

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε ένα θέμα σε λανθάνουσα κατάσταση που αφορούσε τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ και τον τρόπο που θα έχουν περισσότερα έσοδα μέσα από τη δημιουργία νέας διοργάνωσης.

Η 21η Δεκεμβρίου 2023 ίσως αποκτήσει τεράστια ιστορική αξία στο μέλλον διότι είναι η μέρα που το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή της Α22, που εκπροσωπεί τη European Super League, κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA. Έτσι, μια νέα διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να πάρει… σάρκα και οστά! Η ουσία της απόφασης είναι ότι η UEFA δεν μπορεί να πάει κόντρα στους συλλόγους που θέλουν να δημιουργήσουν δική τους Λίγκα, την οποία δεν θα ελέγχει ούτε η Ευρωπαϊκή, ούτε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, με αυτή την απόφαση-βόμβα παίρνει επίσημο χαρακτήρα ότι είναι «παράνομο» το μονοπώλιο της UEFA. Γεγονός που αναμένεται να φέρει τεράστιους τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ ομάδων, φιλάθλων, χορηγών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων ακόμα και νομοθεσίας των χωρών. Ενδεικτικό, αυτού, είναι ότι στην Αγγλία έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει σε σύλλογο να μετέχει σε άλλη διοργάνωση πλην εκείνων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της UEFA. Και μάλιστα είναι τόσο αυστηρή η νομοθεσία σ’ αυτό το κομμάτι όπου το κλαμπ που θα… παρανομήσει, αυτόματα υποβιβάζεται πέντε κατηγορίες!

Το παράθυρο που άνοιξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο επιτρέπει στις ομάδες να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση, χωρίς την άδεια από UEFA/FIFA και χωρίς την αιγίδα των δύο ομοσπονδιών, αλλά σηματοδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους τομείς που μπορεί να αφορά από τα συμβόλαια των παικτών, μέχρι την είσοδο συλλόγων από τα Εμιράτα.

Ολοένα και πιο ορατό είναι το φαινόμενο της αποχώρησης ομάδων από τα πρωταθλήματά τους (!) όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για πρακτικούς, εάν αναλογιστούμε πως το φορμάτ προβλέπει τη συμμετοχή 64 ομάδων σε τρεις κατηγορίες. Οι πρώτες δύο κατηγορίες θα λέγονται «Star League» και «Gold League», ενώ η 3η θα λέγεται «Blue League». Οι δύο πρώτες θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ η τρίτη κατηγορία θα έχει 32 κλαμπ. Η συμμετοχή θα εξαρτάται από την απόδοση των ομάδων, χωρίς εγγυημένη συμμετοχή για καμία ομάδα. Κάθε χρόνο θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες. Άρα μιλάμε για ένα νέο πρωτάθλημα με συγκεκριμένες ημερομηνίες που δύσκολα θα χωρέσουν μέσα στις εγχώριες υποχρεώσεις των ομάδων με πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ όπου υπάρχει.

Αυτό το σχίσμα αναμένεται να δημιουργήσει νέα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν τη δυναμικότητα των συλλόγων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εταιρεία που προσεγγίστηκε το 2017 κρυφά από την Μπαρτσελόνα (και όχι το αντίθετο) για να επηρεάσει την κοινή γνώμη περί πολιτικών αντιπάλων και… γερουσιαστών παικτών των αποδυτηρίων; Ακόμα και το 2013 υπήρξε κατασκοπία της Μπάρτσα προς τους παίκτες της ομάδας. Μια μικρή απόδειξη για ότι μπορεί να κάνει μόνο ένας σύλλογος (που είναι εκ των ιδρυτών της European Super League) για να πετύχει με αθέμιτα μέσα τον στόχο του. Και όταν μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, μιλάμε για την ομάδα που το καλοκαίρι του 2021 δήλωνε επίσημα χρέη 1,36 δις ευρώ και συνέχιζε να αγοράζει ακριβούς ποδοσφαιριστές επιπέδου Λεβαντόφσκι!

Γενικότερα, στην Ισπανία υπάρχει μια άτυπη συμμαχία μεταξύ των δύο μεγάλων αλλά και της ομάδας από τη χώρα των Βάσκων όπου το χρήμα είναι ψηλά στην ιεραρχία. Απόδειξη, όταν μέχρι πριν λίγους μήνες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν οι μοναδικοί σύλλογοι που δεν είχαν υπογράψει τη συμφωνία της La Liga με την CVC Capital Partners, στην οποία προβλέπεται οικονομική ενίσχυση των ισπανικών ομάδων της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας! Τυχαίο, ότι και οι τρεις ομάδες (υπο)στηρίζουν την European Super League;

Και δεν αναφέρομαι τυχαία σε αυτές τις τρείς ομάδες, διότι το ισπανικό στοιχείο αποτελεί την καρδιά της νέας Λίγκας. Απόδειξη, ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του «Vozpopuli» αρχές Νοεμβρίου 2023, μιλούσε με 50-60 ομάδες για την ίδρυση της European Super League.

Από το 2021 με τη Ρεάλ να ηγείται του πρότζεκτ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έπεται σε οργανωτικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή λίγκα βρίσκεται πλέον στα σκαριά. Έχοντας, συμμάχους τις: Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους. Στόχος είναι η λίγκα να φτάσει τις 15-18 ομάδες και μέχρι στιγμής Παρί και Μπάγερν κρατούν αποστάσεις και περιμένουν τις εξελίξεις, αλλά είναι ενήμερες για τα τεχνικά ζητήματα.

Μια άλλη παράμετρος που ευνοεί τη δημιουργία της νέας Λίγκας είναι η πολυϊδιοκτησία συλλόγων από τον ίδιο άνθρωπο. Την ίδια στιγμή που νέοι υποψήφιοι ζάμπλουτοι αγοραστές περιμένουν στη σειρά για να πάρουν μια ομάδα ποδοσφαίρου, στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην Τσάμπιονσιπ, μόλις 6 από τις 24 ομάδες έχουν Άγγλο ιδιοκτήτη! Όταν ρώτησαν τον πλουσιότερο Βρετανό πολίτη, Τζιμ Ράντκλιφ, γιατί αγόρασε την γαλλική Νις το 2020, η απάντηση που έδωσε ήταν απλή αλλά και δεικτική της συνολικής κατάστασης: «Έχω περισσότερες ελπίδες να δω την ομάδα μου στην Ευρώπη, ξοδεύοντας λιγότερα και εισπράττοντας περισσότερα χρήματα…».

Μια διαφορετική προσέγγιση που μπορεί να έχει με την πρώτη ματιά η European Super League, είναι ότι συνδυάζει “δύο σ’ ένα”. Οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών ομάδων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι πολλοί που αγοράζουν τις επιτυχίες και οι ελάχιστοι που τις δημιουργούν. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ και των οπαδών, στηρίζουν τις απόψεις τους βασιζόμενοι στο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Μια ματιά στους πρωταθλητές των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία & Γαλλία) των τελευταίων ετών, θα μας αποδείξει περίτρανα ότι η “δημοκρατία των πλουσίων” επιβάλει τους κανόνες, αφήνοντας λίγες πιθανότητες επιτυχίας στους υπόλοιπους.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω, θα πρέπει να πάμε στον Μάρτιο του 2021. Τότε που η είδηση η οποία τάραξε τα νερά, μια μέρα πριν η ΟΥΕΦΑ ανακοινώσει το νέο σύστημα του Τσάμπιονς Λιγκ για τη χρονιά 24/25. Περίεργη συγκυρία. Ήταν τότε που έγινε γνωστή η «Κλειστή Λίγκα», με 12 ισχυρές ομάδες οι οποίες θα στήριζαν με το αζημίωτο κάτι καινοτόμο. Και το όνομα αυτής, European Super League, βασισμένη σε χρήματα Αμερικανικής Τράπεζας και ποσά που θα ξεπερνούν τα 6 δις. Ευρώ, για αρχή.

Οπότε, όταν μιλάμε για αμερικανικά μυαλά που ανήκουν σε τεράστια “τραστ” και δίκτυα που θα ελέγχουν σε λίγα χρόνια την ιντερνετική αγορά. Είμαι περίεργος να δω πως θα χαλάσει αυτός ο δρόμος που έχει χαραχτεί, έστω και αν στην παρούσα φάση έχει… αγκάθια.//

Πηγή: ertsports.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014