Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και να εργαστούν στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων. Σε κοινή ανακοίνωση των δύο κρατών που εκδόθηκε την Πέμπτη το βράδυ, τα δύο κράτη επισημαίνουν ότι σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την «ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη της πολυαναμενόμενης ειρήνης στην περιοχή» και ελπίζουν να καταφέρουν να υπογράψουν ένα σύμφωνο ειρήνευσης πριν κλείσει ο χρόνος.
Το κείμενο έκανε γνωστό ότι το Μπακού θα απελευθερώσει 32 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου, ενώ το Γερεβάν από την πλευρά του θα αφήσει ελεύθερους δύο Αζέρους στρατιωτικούς που κρατούνται, ενώ τονίζει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή περισσότερων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο άμεσο μέλλον, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο πλευρών.
«Οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και να συνάψουν μια συνθήκη ειρήνης στη βάση του σεβασμού των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, η Αρμενία δήλωσε ότι αίρει τις αντιρρήσεις της ώστε το Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει του χρόνου την επόμενη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP29. Οι διαβουλεύσεις για τον ανατολικοευρωπαίο αμφιτρύωνα της επόμενης συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού η Ρωσία έθετε βέτο για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν απέρριπταν η μία χώρα την υποψηφιότητα της άλλης.
Η επίθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τερμάτισε την κυριαρχία τριών δεκαετιών των Αρμενίων στη διαφιλονικούμενη περιοχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ανάγκασε περισσότερους από 120.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η συμφωνία έγινε ευπρόσδεκτα αποδεκτή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «μεγάλη πρόοδο» στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει άμεσα μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον.
Πηγές: Reuters, Al Jazeera
Πηγή: ertnews.gr