Uncategorized
Ιάσονας Φωτήλας-Σχεδιασμός της μετά πετρελαίου εποχής στη Δυτική Ελλάδα
Στα θετικά αποτελέσματα της υιοθέτησης μιας υπεύθυνης περιβαλλοντικής στάσης, που θα συνεισφέρει και στην αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας και στην εικόνα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια σχετικά με την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή μια από τις περιφέρειες που θα προχωρήσει και σε υπεράκτια εξόρυξη και σε έρευνες για την εξόρυξη χερσαίων υδρογονανθράκων- κάτι που είναι θετικό. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαφυλάξει το περιβάλλον και τα τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί και το θέμα του περιφερειακού φόρου που «θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων», ώστε να μπορεί να αλλάξει πραγματικά η οικονομική πορεία περιοχών που μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε την ανάγκη να «αρχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον και τις τεχνολογίες και όχι απλά να προσκολλούμαστε σε μια παρωχημένη πεπατημένη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο θέμα της ασφάλειας υπεράκτιας εξόρυξης υδρογονανθράκων γνωρίζουμε καλά ότι η εκ των προτέρων αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την εκ των υστέρων, επίλυση των προβλημάτων που προκαλούν.
Το σχέδιο νόμου έρχεται να συνεισφέρει ακριβώς σε αυτό. Στην υιοθέτηση δηλαδή μιας υπεύθυνης περιβαλλοντικής στάσης, η οποία θα συνεισφέρει θετικά στην αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας και στην εικόνα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος επειδή δημιουργούνται οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή μία από τις περιφέρειες, η οποία θα προχωρήσει και σε υπεράκτια εξόρυξη (Κατάκολο, Δυτ. Πατραϊκό) αλλά και σε έρευνες για την εξόρυξη χερσαίων υδρογονανθράκων (Αιτωλοακαρνανία, Βόρειο Δυτική Πελοπόννησο).
Το γεγονός αυτό είχε την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και ως εκ τούτου δημιουργεί νέα αναπτυξιακά και οικονομικά δεδομένα για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και τα τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να αποφύγουμε οποιαδήποτε τουριστική υποβάθμιση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κατάκολο βρίσκεται εντός του Κυπαρισσιακού κόλπου, περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura2000 και το οποιοδήποτε ατύχημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την αναπτυξιακή – τουριστική πορεία της ευρύτερης περιοχής.
Άλλωστε γνωρίζετε καλά ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα θέσπισης νόμων. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την προστασία των πολιτών, της χλωρίδας και της πανίδας. Το πρόβλημα πάντα ήταν η εφαρμογή και μάλιστα η αυστηρή εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας. Για το σκοπό αυτό καλώς αυστηροποιούμε το πλαίσιο αλλά αν (και το απεύχομαι) συμβεί το μοιραίο καλό θα είναι να μην ξεχάσουμε όσα σήμερα, εδώ σε αυτή την αίθουσα ψηφίζουμε.
Και κάτι ακόμα αναφορικά με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Θα πρέπει να δείτε το θέμα του Περιφερειακού φόρου, ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Με αυτό τον τρόπο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οποία γνωρίζετε ότι παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτωχοποίηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει την οικονομική της πορεία. Ταυτόχρονα και με την ολοκλήρωση των οδικών και όχι μόνο δικτύων δύναται να αποτελέσει πόλο επενδύσεων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρω: Η σύνοδος Κορυφής για το κλίμα του Παρισιού θέτει στόχους που για να επιτευχθούν προϋποθέτει επενδύσεις 12,1τρις ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια. Η Shell εγκατέλειψε τα σχέδια της για εξόρυξη στην Ανταρκτική. Ο Ομπάμα ακύρωσε την κατασκευή του Keystone XL (πετρελαιαγωγός). Η Γαλλία απορρίπτει κάθε αίτηση για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της. Η Ισπανία θεσπίζει Ζώνη Ειδικής Προστασίας Μεσογειακής Σημασίας σε μία έκταση μεγαλύτερη από το μισό Αιγαίο. Σημειωτέον, η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει καμία τέτοια ζώνη. Τέλος, η Γερμανία απαγορεύει τα νέα κτίρια να έχουν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.
Τι μας δείχνουν λοιπόν αυτά τα γεγονότα; Για ποιο πράγμα μιλάνε τα παραπάνω στοιχεία; Όποιος παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται τις μεγάλες τάσεις του καιρού μας, εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Το πρόταγμα της εποχής μας είναι πλέον αυτό της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Κύρια συνέπειά του; Η αναγκαιότητα στροφής στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Πρέπει να αρχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον και τις τεχνολογίες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και όχι απλά να προσκολληθούμε σε μια παρωχημένη πεπατημένη. Πρέπει να έχουμε έτοιμη μια νέα ενεργειακή πολιτική. Η Δυτική Ελλάδα από άποψη υδάτινων πόρων είναι πλούσια και θα είναι για πάντα. Το πετρέλαιο θα είναι για μερικές δεκαετίες.
Και ολοκληρώνω κ. Υπουργέ. Αναμένουμε σύντομα να δούμε και την πολιτική σας για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Αυτή είναι άλλωστε και η κατεύθυνση στην οποία στρέφονται όλες οι προηγμένες κοινωνίες και οικονομίες του κόσμου. Και αφού κακά τα ψέματα εξελιχθήκατε στους πιο «πειθήνιους» μαθητές των Εταίρων μας, καλό θα είναι, σιγά σιγά να εναρμονίζεστε και με τις ενεργειακές πολιτικές τους.