Δυτική Ελλάδα
Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ύψους πάνω από 146 εκατ. ευρώ για το 2017
Στο επίκεντρο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η επιχειρηματικότητα
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έχουν τεθεί στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές εκφράζονται στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το 2017 που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ένας προϋπολογισμός που ξεπερνά τα 146 εκατομμύρια ευρώ, με τις δαπάνες για τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 81,4 εκατ. ευρώ.
Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σώματος στην Πάτρα, παρουσιάστηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και του Ιδρύματος Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» για το οικονομικό έτος 2017, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, με τα έσοδα να μειώνονται διαρκώς και τις αρμοδιότητες δίχως ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους να αυξάνονται μέρα με την ημέρα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω των τραγικών οικονομικών συνθηκών που βρίσκεται η χώρα, με την κοινωνική αποσάθρωση, την πολιτική και την ηθική κρίση να σαρώνει τα πάντα, έχει μεγάλες ευθύνες έναντι των πολιτών που έχουν ανάγκη.
Για αυτό, στηρίζει και το Ίδρυμα Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» από τον προϋπολογισμό της, με έσοδα που έχουν εξοικονομηθεί όλα αυτά τα χρόνια, από τον εξορθολογισμό των δαπανών, με το ποσό των 250.000 ευρώ.
«Οι στόχοι που τίθενται για την επόμενη χρονιά ανταποκρίνονται σε έναν εφαρμόσιμο προϋπολογισμό, ανάλογο των επιταγών των καιρών και με γνώμονα την άσκηση χρηστής και συνετής διοίκησης. Η σύνταξη του σχεδίου έγινε σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας με τα έσοδα και τα έξοδα να είναι ισοσκελισμένα, με σαφή χαρακτηριστικά οικονομίας και στόχο την αποφυγή τυχόν ελλειμμάτων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε:
«Είμαστε ρεαλιστές με τον προϋπολογισμό, τις αυξημένες υποχρεώσεις μας και τα μειωμένα έσοδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απεμπολούμε τον προγραμματικό μας σχεδιασμό, ούτε ότι παραιτούμαστε μοιρολατρικά από κάθε διεκδικητική προσπάθεια, που θα φέρει έσοδα και σημαντικά έργα στον τόπο μας. Και θα διεκδικήσουμε και θα πείσουμε με τις προτάσεις και τον προγραμματισμό μας για καθετί που θα δημιουργήσει ή που θα συμπληρώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τις δυσκολίες και δείχνουμε υπευθυνότητα».
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ τονίζοντας πως «στο επίκεντρο των δράσεών μας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουμε την καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, με Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, Δομών Αστέγων, Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών. Αυτό που στοχεύουμε είναι η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Δε σταματάμε εδώ, θα κρατήσουμε ζωντανή την πολιτική διεκδίκηση».
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «στις σημερινές συνθήκες, πρώτιστο καθήκον μας είναι η διατήρηση του θεσμού των ΟΤΑ, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό, γιατί ο καθένας αισθάνεται ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μπορεί να ακουμπήσει και να βοηθηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το ρόλο της και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπισθεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στον τόπο μας».
Σύγκριση με προηγούμενες χρονιές
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος έδωσε συγκριτικά στοιχεία του προτεινόμενου Προϋπολογισμού για το 2017, σε σχέση με τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2011.
Συγκεκριμένα, το 2011 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εισέπραξε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδο λειτουργικών Κ.Α.Π. το ποσό των 8.070.950,66 ευρώ. Για το 2017 το ποσό που δόθηκε εντολή να εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το ίδιο έσοδο είναι 5.289.914,76 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας των αιρετών. Το 2011 επίσης, η Περιφέρεια εισέπραξε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδο επενδυτικών ΚΑΠ το ποσό των 17.654.238,11ευρώ. Για το 2017 το ποσό που θα εισπράξει η Περιφέρεια για το ίδιο πάντα έσοδο ανέρχεται σε μόλις 2.083.649,32 ευρώ.
«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, ενώ δεν έχουμε εισπράξει επενδυτικούς ΚΑΠ για τέσσερα χρόνια, 2013 – 2016, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες. Παράλληλα, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις Υπηρεσίες μας και με τη νέα χρονιά, φιλοδοξούμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία και τις μεγάλες αλλαγές στη δομή των οικονομικών υπηρεσιών μας, με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις Περιφέρειας. Μία διαδικασία που γίνεται χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και προσωπικού» τόνισε ο κ. Μπράμος.
Διεκδίκηση πόρων για το οδικό δίκτυο
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για την διαρκή διεκδίκηση πόρων για την εκτέλεση έργων αναγκαίων για την συντήρηση του τεράστιου οδικού δικτύου, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας, που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας χρηματοδότηση, αφού οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της Περιφέρειας μας, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το παλιό οδικό δίκτυο.
Στο σχέδιο παρεμβάσεων εντάσσονται και οι ξεχασμένες εθνικοί οδοί α) Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό, β) Πατρών – Τριπόλεως (111) γ) Αγρίνιο – Θέρμο και Αγρίνιο – Καρπενήσι και δ) Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη.
Ειδική ΣΑΕΠ για έργα αποκατάστασης
«Ως Περιφερειακή Αρχή διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία ειδικής συλλογικής απόφασης για κάθε περιφέρεια της χώρας, που χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης μια περιοχής, που έχει χαρακτηρισθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβεβαιώνουν, τόσο τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όσο και την γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Δυτικής Ελλάδας και επιβάλουν την άμεση κινητοποίηση μας για την αποκατάσταση των ζημιών».
Κλείνοντας, ο κ. Μπράμος αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΤΑΕΑ και INTERREG που δίνουν στην Αιρετή Περιφέρεια, την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να παίξει σοβαρό ρόλο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και να βοηθήσει την εθνική οικονομία στην προσπάθεια απορρόφησης των κονδυλίων.