Άλλες Ειδήσεις
Ιόνια Οδός: Σπάει τα κοντέρ η Σήραγγα Κλόκοβας
Σπάει όλα τα κοντέρ ταχύτητας η διαδικασία διάνοιξης της Σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com το “τρύπημα” της Δίδυμης Σήραγγας πάει εξαιρετικά. Στο τέλος Μαρτίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 880 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 1.300 μέτρα, δηλαδή συνολικά 2.180 μέτρα και πρόοδος 76%. Υπολογίζεται ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα και συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί η πλήρης διάνοιξη θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, πολύ νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί.
Σήμερα, η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού. Εφόσον επαληθευθεί αυτό το σενάριο, θα έχουμε ένα μεγάλο ρεκόρ στο χρόνο διάνοιξης Σήραγγας στην Ελλάδα, καθώς η διάνοιξη μιας τόσο μεγάλης Σήραγγας με μήκος περίπου 3χλμ απαιτεί συνήθως κατ` ελάχιστο 2 χρόνια. Όπως αποκάλυψε καλά πληροφορημένη πηγή στο ypodomes.com το ευτύχημα στην περίπτωση της Κλόκοβας είναι το βραχώδες υπέδαφος που μέχρι σήμερα δεν έχει προκαλέσει προβλήματα και επιτρέπει την ταχεία διάνοιξη της. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα 2.180 μέτρα έχουν διανοιχθεί σε διάστημα 11 μηνών, δηλαδή περίπου 200 μέτρα το μήνα.
Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.
Από τις 4 συνολικά σήραγγες, η διάνοιξη των 3 έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμπελιάς), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα. Στο τέλος Ιανουαρίου η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 650 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 990 μέτρα.
Στο τέλος Μαρτίου του 2016, η συνολική πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών στην Ιόνια Οδό ξεπέρασε το 70%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:
-0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου
-76,6 χλμ. – 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή της Συκούλας. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.
-145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας
-170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού
Στα προαναφερθέντα εργοτάξια, στο τέλος Ιανουαρίου απασχολούνταν περισσότερα από 1.900 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 1.478.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com