Connect with us

Slider

Ιόνιο: Οι εξελίξεις θα κρίνουν την τύχη του διαγωνισμού για τα κοιτάσματα πετρελαίου

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το όποιο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ των εταιρειών Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ.

Αγωνία για την τύχη του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη επικρατεί στο αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΚΑ, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Την προσεχή Τρίτη λήγει η καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών, για τα 20 «οικόπεδα», κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το μέχρι πρότινος απίθανο σενάριο της παράτασης στο «πάρα πέντε», κάτι που θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Προς το παρόν, πάντως, παραμένει σε ισχύ η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) Παναγιώτη Λαφαζάνη για ολοκλήρωση του διαγωνισμού στην προβλεπόμενη από την προκήρυξη ημερομηνία.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το όποιο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ των εταιρειών Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ. Αυτές είναι οι τρεις εταιρείες που έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα, που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις εταιρείες έχουν αγοράσει το πλήρες πακέτο σεισμικών δεδομένων τόσο για την περιοχή του Ιονίου όσο και για την περιοχή της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, ο ελληνικός όμιλος πετρελαιοειδών έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στον διαγωνισμό η οποία όμως βάσει του διαγωνισμού καθίσταται δυνατή μόνο μέσω κοινοπραξίας καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις (μέγεθος, εμπειρία σε βαθιά νερά κ.λπ.), γι’ αυτό και βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Το πιθανότερο σενάριο είναι τα ΕΛΠΕ να προσέλθουν στον διαγωνισμό είτε με την Τοtal είτε με την Exxon Mobil. Επισκέψεις στα data rooms του ΥΠΑΠΕΝ έχουν κάνει συνολικά 20 εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι πολυεθνικές BP και Shell, oι οποίες όμως δεν προχώρησαν σε αγορά σεισμικών δεδομένων. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ δεν αναμένουν πάντως σε αυτό τον διαγωνισμό συμμετοχή από εταιρείες της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, τις οποίες επιχείρησε να προσελκύσει μέσω επαφών με τις πρεσβείες των χωρών τους, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ που είχαν επαφές με τις πετρελαϊκές εταιρείες όλο αυτό το διάστημα, εκτιμούν ότι το τελικό ενδιαφέρον θα κριθεί περισσότερο από τον παράγοντα τιμές του πετρελαίου και λιγότερο από την πολιτική αβεβαιότητα της χώρας. Αυτό που προβληματίζει είναι οι επιπτώσεις της χαμηλής διακύμανσης του πετρελαίου στα οικονομικά των πετρελαϊκών πολυεθνικών, οι οποίες όπως εκτιμούν θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των προτάσεων για διάφορα project, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, που θα υποβάλουν στις διοικήσεις τους προς έγκριση, οι ομάδες που μελετούν την κάθε περιοχή και καταθέτουν αντίστοιχες εισηγήσεις.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα θεωρείται πολύ υψηλού ρίσκου, λόγω της φύσης των υπό παραχώρηση περιοχών (μεγάλα βάθη) που απαιτούν υψηλές επενδύσεις αλλά και λόγω του ότι συγκαταλέγεται στις ανεξερεύνητες περιοχές, παράγοντας που επίσης αυξάνει το ρίσκο.

Καθ’ οδόν προς τον διαγωνισμό πάντως, συστήθηκε και λειτουργεί κανονικά από τα μέσα Ιουνίου η εταιρεία «Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ Α.Ε.). Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλλει την πρώτη δόση ύψους 333 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλες δύο (ισόποσες) θα καταβληθούν το 2016 και το 2017 εκάστη. Στην εταιρεία αναμένεται να μεταφερθούν και κεφάλαια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος) αλλά και την πώληση σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Κρήτη τα οποία κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο Λογιστήριο του Κράτους.

kathimerini.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014