Η κλιματική αλλαγή, οι ένοπλες συρράξεις, το αυξανόμενο φορτίο κρατικών χρεών και η συρρίκνωση της διεθνούς βοήθειας θα επιδεινώσουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις το 2024 προειδοποιεί η οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).
Σε έκθεσή της με τίτλο «2024 Emergency Watchlist» που δημοσιεύτηκε σήμερα, η διεθνής ΜΚΟ με έδρα στη Νέα Υόρκη σημειώνει σε μια λίστα 20 χώρες, κυρίως στην Αφρική, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν στη δίνη ακόμη χειρότερων ανθρωπιστικών κρίσεων το επόμενο έτος.
Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρήζουν ανθρωπιστικής υποστήριξης, ενώ αυτοί που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Σουδάν και ακολουθούν τα παλαιστινιακά εδάφη και το Νότιο Σουδάν. Ακολουθούν 9 κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν στην Ασία, ο Λίβανος και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία στην Ευρώπη και το Εκουαδόρ και η Αϊτή στην αμερικανική ήπειρο.
Σε αυτές τις 20 χώρες, που συγκεντρώνουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, εντοπίζεται το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών, το 70% των εκτοπισμένων και ένας συνεχώς διογκούμενος αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιβαλλοντικούς κινδύνους, επισημαίνει η έκθεση.
Το Σουδάν, που το περασμένο έτος δεν βρισκόταν καν στην αντίστοιχη λίστα, φέτος βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς οι μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις, κυρίως σε αστικό περιβάλλον, δεν συγκεντρώνουν παρά ελάχιστο διεθνές ενδιαφέρον, ενώ η Γάζα θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο μέρος παγκοσμίως για τη ζωή των αμάχων.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα αφρικανικά κράτη κατάφεραν να βελτιωθούν με ταχείς ρυθμούς σε κάποιους τομείς, η IRC διαπιστώνει ότι η φτώχεια αυξάνεται ανησυχητικά εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων, των πραξικοπημάτων, ενώ το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί με ακραίες κλιματικές συνθήκες το ερχόμενο διάστημα.
Το Εκουαδόρ για πρώτη χρονιά εμφανίζεται σε αυτή τη λίστα καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα περιστατικά βίαιης εγκληματικότητας που οι αρχές αποδίδουν κυρίως στις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, ενώ στην Αϊτή σημειώνεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή: Reuters