Connect with us

Ειδήσεις

Κατατέθηκε το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Ανατροπές στους πλειστηριασμούς

%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα μέτρα για την φορολόγηση των αγροτών ούτε τις ρυθμίσεις για τις συντάξεις.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2014. Επίσης περιέχει και τις διατάξεις που αφορούν την υιοθέτηση της οδηγίας για την υιοθέτηση του Κώδικα BBRD για τις τράπεζες, δηλ. ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση η κυβέρνηση ο συγκεκριμένος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι ο μόνος που είχε λάβει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια (προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες) ενώ διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες που υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Συνοπτικά για τους πλειστηριασμούς προβλέπεται:
1. Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση π.χ. ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών. Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ωστόσο πηγές του υπουργείου Oικονομίας σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θίγονται βάσει άλλων διατάξεων του Πτωχευτικού Kώδικα.
2. Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Aκόμη περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.
3. Σύμφωνα με το νομοθέτημα διευρύνεται η έννοια του όρου της κατάσχεσης καθώς σταματά να ισχύει η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων.
4. O πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Tο αποτέλεσμα είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η φορολόγηση του ακινήτου γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή.