Connect with us

Uncategorized

Κουρουμπλής-«Δεν μπορεί να αγνοεί η Αριστερά το θέμα της κυβερνησιμότητας»

kouroumplis_aftodioikisi-620x320

 

Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς αποστασιοποιείται από την απλή και ανόθευτη αναλογική που στηρίζει έως τώρα η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατανοώ απολύτως την ευαισθησία της Αριστεράς για την απλή αναλογική. Δεν μπορεί, όμως, πλέον η Aριστερά να αγνοεί τη νέα πραγματικότητα, από τη στιγμή μάλιστα που είναι πρώτη πολιτική δύναμη, που είναι το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα», δηλώνειαποκλειστικά στο Real.gr.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μάλιστα, προειδοποιεί εμμέσως ότι με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και τον πολυκερματισμό που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα ενδέχεται να προκύψουν, πέρα από κυβερνητική αστάθεια και απρόβλεπτες κυβερνητικές συμμαχίες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

«Σκεφτόμαστε ότι μπορεί να προκύψει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;»

«Τι θα συμβεί αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και ισχύει η απλή αναλογική; Με ποιον θα συνεργαστεί;», αναρωτιέται μιλώντας στο Real.gr ο υπουργός Εσωτερικών.

«Έχουμε σκεφτεί πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε δύσκολες για την αντοχή του πολιτικού συστήματος συνεργασίες, ακόμα και σε ένα συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, προκειμένου σε μια δύσκολη στιγμή η χώρα να μην βρεθεί ακυβέρνητη;».

«Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολίτες»

Όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εισηγείται την υιοθέτηση μπόνους 27 έως 29 εδρών στο πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που θα λάβει πάνω από 40% στις εκλογές.

Αν το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων δεν λάβει το ποσοστό αυτό, θα ισχύει απολύτως η απλή και ανόθευτη αναλογική.

«Η πρότασή μου είναι σε ποσοστό 90% απλή αναλογική», δηλώνει στο Real.gr ο υπουργός Εσωτερικών και συμπληρώνει:

«Ας αναλάβει και η κοινωνία τις ευθύνες της. Αν θέλουν οι πολίτες, θα δώσουν το 40%. Εάν δεν θέλουν, θα επιβάλλουν την απλή αναλογική».

Ανοιχτό το θέμα του συνασπισμού κομμάτων

Όσον αφορά τον συνασπισμό κομμάτων ο Π. Κουρουμπλής αφήνει ανοιχτό για συζήτηση με τα άλλα κόμματα το εάν θα αφορά κάθοδο στις εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια ή εάν θα απαιτείται και θα αρκεί μία προεκλογική δήλωση-δέσμευση για «προγραμματική μετεκλογική συνεργασία».

Ούτως ή άλλως, τόσο η πρόταση Κουρουμπλή, όσο πολύ περισσότερο η απλή αναλογική επιτρέπουν στο δεύτερο κόμμα με τις κατάλληλες συμμαχίες να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο που θα υιοθετήσει, με το θέμα να συζητείται και στην προσεχή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήσεις με αρχηγούς πριν από τις ανακοινώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, όπως αποκάλυψε η Realnews χτες, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο το αμέσως προσεχές διάστημα και πάντως πριν από την ανακοίνωση των τελικών του αποφάσεων που θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου.

Σταύρος: Δεν ψηφίζω απλή αναλογική

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ισχύσει ο εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί από τα δυο τρίτα των βουλευτών, προκειμένου να διεξαχθεί με αυτόν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τη στιγμή που η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχαν συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, στον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχαν προ ορισμένων μηνών, προσπαθώντας να τους πείσουν να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο.

Η απλή και ανόθευτη αναλογική έδειχνε έως τώρα ότι θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία των 200 βουλευτών, μια δήλωση ωστόσο του Σταύρου Θεοδωράκη χτες στηRealnews, θέτει εν αμφιβόλω την εξέλιξη αυτή.

«Απλή αναλογική δεν ψηφίζω, θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία» προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, με αποτέλεσμα πλέον οι ψήφοι του ΚΚΕ ή της Χρυσής Αυγής να καθίστανται απαραίτητοι, ιδίως καθώς τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές δεν υιοθετούν την απλή και ανόθευτη αναλογική.

Όπως θα εκλέγεται και θα… παύεται!

Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στοχεύει να φέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της Δημοκρατίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην πρότασή του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό για πενταετή θητεία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της Realnews της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις νεότερες πληροφορίες, θα υπάρχει και δυνατότητα διακοπής της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσης, απευθείας από το λαό.

Απαντώντας εμμέσως σε όσους υποστηρίζουν πως με την αναθεώρηση θα «μνημονιοποιηθεί» το Σύνταγμα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε στην ΠΓ πως στο Σύνταγμα θα προβλέπεται η απαγόρευση ιδιωτικοποίησης ζωτικών αγαθών της χώρας, όπως π.χ. το νερό.

Επίσης ότι ένας νόμος θα μπορεί να αναπέμπεται, παρότι θα έχει ψηφιστεί, μέσω δημοψηφίσματος.

Η πρόταση μομφής

Το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να αλλάξει τη διάταξη για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ώστε η πλειοψηφία να μην είναι «όμηρος» ενός ή περισσότερων μικρότερων κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός υιοθετεί την «εποικοδομητική πρόταση καταψήφισης» που πρότειναν την περασμένη Κυριακή οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκης, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με αυτήν, η πλευρά που θα φέρει πρόταση μομφής θα πρέπει να παρουσιάζει και εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σύνολο των μελών της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπό τον Γ. Κατρούγκαλο.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εντείνονται οι αντιδράσεις για την πρόταξη από το Μέγαρο Μαξίμου του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης. Μετά τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση, και η εφημερίδα «Εποχή» που εκφράζει απόψεις των «53», κυκλοφόρησε χτες με κεντρικό τίτλο «Αναθεώρηση ή ανασύνταξη;».

Στο πρωτοσέλιδό της μάλιστα ανέφερε: «Το σάλπισμα ανασύνταξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ μετά την αξιολόγηση, να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε να επιτευχθεί ο μείζον στόχος, πάσχει από την ανακίνηση του θέματος της αναθεώρησης του Συντάγματος. Κανένα σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας στο πολιτικό σύστημα, όμως, δεν οφείλεται στο Σύνταγμα. Ούτε οι συσχετισμοί επιτρέπουν αναθεώρηση σε προοδευτική κατεύθυνση».

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

http://www.real.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014