Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Λευκάδα: Ασφαλέστερη η παραλία Εγκρεμνών με Τελεφερίκ;

lefkadanews22585

 

Ο σεισμός της 17ης Νοέμβριου με επίκεντρο τη Νότια Λευκάδα είχε ως αποτέλεσμα,  εκτός του θανάτου των 2 γυναικών και τις σοβαρές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, να  υποστούν κατολισθήσεις και καθιζήσεις  οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες του Γιαλού και των Εγκρεμνών. Ιδιαίτερα η παραλία των Εγκρεμών είναι μια παραλία παγκόσμιας φήμης με αναγνωρισμένη τη μοναδική  ομορφιά του φυσικού τοπίου, που την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες παρά την ταλαιπωρία που υφίστανται μέχρι να φτάσουν εκεί.

Το θέμα της ασφαλής πρόσβασης στην παραλία εξετάζεται προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του δρόμου. Καλό θα είναι να εξεταστεί αν αυτή η ασφαλής πρόσβαση, μπορεί να γίνει περισσότερο ασφαλής,  αν κατασκευαστεί στην περιοχή τελεφερίκ με το οποίο θα ανεβοκατεβαίνουν στην παραλία οι ενδιαφερόμενοι.

Για το θέμα της ασφάλειας μια απλή σκέψη είναι, ότι αν ω μη γένοιτο γίνει σεισμός το καλοκαίρι,  ένα μέσο μεταφοράς που η υποστύλωση του θα γίνει σε πολύ μεγάλο βάθος,  σε σημείο στέρεου εδάφους,  που θα  βρεθεί μετά τις σχετικές  έρευνες, μπορεί να αποδειχτεί ασφαλέστερο από το να προσεγγίζουν  την παραλία πολίτες με τα αυτοκίνητα τους,  σε μια περιοχή που είδαμε πως αντέδρασε μετά από σεισμό .

Κάτι τέτοιο,  στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το έργο προκηρυσσόταν ως  ανταποδοτικό και βρισκόταν επενδυτής  να το υλοποιήσει.

Ως ανταποδοτικά έργα  νοούνται εκείνα τα έργα ή οι υπηρεσίες στις οποίες πέρα από τη χρηματοδότηση, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρησή τους, οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν και την εκμετάλλευσή τους. Μέσω της είσπραξης τελών από τους πολίτες για τη χρήση του έργου ή της υπηρεσίας, οι ιδιωτικοί φορείς αποπληρώνουν την αρχική χρηματοδότηση και προσδοκούν στην εξασφάλιση εύλογου κέρδους. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν, πέρα από τους κινδύνους της χρηματοδότησης και της κατασκευής, και τον κίνδυνο της ζήτησης, το εάν δηλαδή οι πολίτες θα κάνουν την προβλεπόμενη χρήση του έργου ή της υπηρεσίας, ώστε κατ` επέκταση οι ιδιώτες να μπορέσουν να εισπράξουν τα προσδοκώμενα από την σύμπραξη έσοδα. Παραδείγματα ανταποδοτικών έργων αποτελούν η διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια, τουριστικές υποδομές.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο, την παραλία θα μπορούσαν να την επισκεφτούν ακόμα περισσότεροι από τους χιλιάδες που την κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κατέβουν τα 300 σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί.  Αν υποθέσουμε ότι για 40 ημέρες κατά μέσο όρο θα ανεβοκατέβαιναν 1000 άτομα και τις υπόλοιπες 140 ημέρες μιας 6μηνης τουριστικής σαιζόν 300, με εισιτήριο 5 ευρώ το άτομο, ο επενδυτής θα εισέπραττε γύρω στις 400.000 ευρώ τη χρονιά. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης,  και υπολογιστεί η συμφέρουσα για όλους χρονική παραχώρηση(30 ή 40 χρόνια) ανάλογα με τα έξοδα κατασκευής που μπορεί να μην υπερβαίνουν τα 6 εκ. ευρώ, και το έργο επιδοτηθεί με ένα σημαντικό ποσό από το κράτος,  ίσως και να  προσέλκυε το ενδιαφέρον  επίδοξων επενδυτών.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναβαθμίσει πιστεύω την περιοχή προς όφελος όλων και πρωτίστως των κατοίκων. Γενικά η Νοτιοδυτική χερσόνησος της Λευκάδας, μια περιοχή με τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου και το μοναδικό ακρωτήρι δίπλα της, αξίζει πάρα πολλά και μετά από το σεισμό η πολιτεία, και για δικό της όφελος, πρέπει να στηρίξει τους κατοίκους της για να τη φτιάξουν ακόμα καλύτερη.

Πηγή: lefkadanews.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014