Σφοδροί βομβαρδισμοί, και εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων μαίνονται στη Γάζα. Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση των αμάχων που βρίσκονται στα όρια της πείνας και της υγειονομικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα. Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο απαιτείται να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε 250 στόχους στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου ενώ στο βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στον προφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες ανατολικά της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Γάζας, ενώ δύο σπιτια καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς στη Ράφα. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πέντε Παλαιστινίους στη διάρκεια επιδρομής κοντά στην Τούμπας, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Η ισραηλινή τηλεόραση έδειξε πλάνα, από αιχμαλώτους, μέλη της Χαμάς, να βρίσκονται γονατιστοί φορώντας μόνο το εσώρουχό τους με σκυμμένα κεφάλια σε δρόμο της πόλης της Γάζας. Παλαιστίνιοι που ζουν στο εξωτερικό αναγνώρισαν συγγενείς τους από τα πλάνα και αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς ή άλλη ομάδα. Ο Χάνι Αλμαντχούν, ένας Παλαιστίνιος Αμερικανός που ζει στη Βιρτζίνια. Είδε συγγενείς του φωτογραφία και δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ήταν “αθώοι πολίτες χωρίς δεσμούς με τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη”.”Τους πήραν από ένα σπίτι, που ανήκει στην οικογένεια, στην περιοχή της αγοράς. Συνέλαβαν τους πάντες, ακόμα κι τον 13χρονο ανιψιό μου και τον πατέρα μου 72 ετών” είπε.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι στρατιώτες πολεμούσαν στα “κέντρα βάρους” της Χαμάς. “Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, όσοι μένουν στην περιοχή, βγαίνουν έξω από τις σήραγγες και κάποιοι από τα σπίτια, ερευνούμε και ελέγχουμε ποιος συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι, συλλαμβάνουμε και τους ανακρίνουμε όλους”, δήλωσε. Δεν μίλησε ευθέως για τις εικόνες, αλλά είπε ότι εκατοντάδες ύποπτοι μαχητές έχουν ανακριθεί μέχρι στιγμής και ότι πολλοί έχουν παραδοθεί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.
Μόνο χθες Πέμπτη (7/12) 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν, η Γάζα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ Αλ-Κίντρα.
Δραματική η κατάσταση των αμάχων
Στο μεταξύ οι άμαχοι συνωστίζονται στη Ράφα στα σύνορα με Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπόψη τα ισραηλινά μηνύματα που έλεγαν ότι θα είναι ασφαλείς στην πόλη έπειτα και από διαδοχικές προειδοποιήσεις να κατευθυνθούν νότια.
Όμως περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε διαμερίσματα που είχαν βρει καταφύγιο.
Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να εξαλείψει τη Χαμάς και κάνει τα πάντα για να απομακρύνει τους αμάχους από τον κίνδυνο.
Τα ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς την Τετάρτη εγκαινιάζοντας μια νέα φάση του πολέμου, που εισέρχεται στον τρίτο μήνα.
Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 είναι τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς στην επίθεσή της τότε σκότωσε 1.200 ανθρώπους, ενώ 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ισραήλ.
Νέοι «Μακκαβαίοι»
Με ακόμα ανοικτές τις πληγές της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ άρχισε χθες βράδυ τον εορτασμό της Χανουκά, των εβραϊκών Φώτων. Στο Τελ Αβίβ, οικογένειες συγγενών ομήρων συμμετείχαν σε ολονυχτία, κατά τη διάρκεια της οποίας άναψαν τα κεριά γιγαντιαίας μενορά —συνήθως κηροπηγίου με οκτώ κλάδους— που σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση είχε συμβολικά 138 κλάδους, ισάριθμους με τους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άναψε στο Τείχος των Δακρύων κερί τιμώντας τη νίκη μικρής ομάδας εβραίων, των Μακκαβαίων τον 2ο αιώνα π.Χ., την αναστύλωση του ιερού ναού στην Ιερουσαλήμ.
«Την εποχή εκείνη, οι Μακκαβαίοι απελευθέρωσαν τον ναό, τον εξάγνισαν, κι αποκατέστησαν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των εβραίων (…) Σήμερα εμείς, οι Μακκαβαίοι της εποχής μας, μαχόμαστε εναντίον των δυνάμεων του κακού που ήρθαν να σβήσουν τον εβραϊκό λαό και το κράτος του από την επιφάνεια της Γης», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.
Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Χαν Γιούνις εν μέσω των μαχών για να πάνε προς τη Ράφα, στα —ακόμα κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο, τη μοναδική τοποθεσία όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες.
«Εδώ και δυο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (…) Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντούλα Αμπού Ντάκα, που κατάφερε να φθάσει στην παραμεθόρια πόλη. Μίλησε για τους «δυο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.
Ο Άχμαντ Χάτζατζ, που κατάφερε επίσης να φθάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι, στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».
«Γονατισμένο» σύστημα υγείας
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μιλά για «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από την πλημμύρα χιλιάδων τραυματιών, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας πελώριες ελλείψεις —πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος—, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο.
Τα καύσιμα, απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες των νοσοκομείων και ο εξοπλισμός αφαλάτωσης του νερού, λείπουν επίσης.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως έδωσε αυτή την εβδομάδα πράσινο φως για να παραδίδεται κάποια, «ελάχιστη», ποσότητα καυσίμων στον παραθαλάσσιο θύλακο, ώστε να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών, δυο ημέρες αφού απηύθυνε έκκληση προς αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν είτε καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει.
Από τη Γάζα στη Βηρυτό
Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, έγιναν έφοδοι του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως κοντά στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σε έφοδο κοντά στην κοινότητα Τούμπας.
Ο πόλεμος ανέβασε εξάλλου κατακόρυφα την ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, και μονάδες του ισραηλινού στρατού.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε πως δυο άνδρες του που τραυματίστηκαν ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα και πρόσθεσε ότι σε αντίποινα, εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απηύθυνε χθες νέα προειδοποίηση στην ηγεσία του ισχυρού λιβανικού κινήματος: «Αν η Χεζμπολά επιλέξει να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο, θα μεταμορφώσει, και το κρίμα θα είναι δικό της, τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο (…) σε Γάζα και Χαν Γιούνις», απείλησε.
Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ertnews.gr