Connect with us

Αθλητισμός

Μανιάτογλου : «Νιώσαμε αδικημένοι όταν μας απέλυσαν»

Μανιάτογλου στο JOINSPORTS: «Νιώσαμε αδικημένοι όταν μας απέλυσαν»

Ο βοηθός και διερμηνέας του Λίονελ Πόντες, Αλέξανδρος Μανιάτογλου, μιλάει αποκλειστικά στοJOINSPORTS για τον Παναιτωλικό, για τους τρεις μήνες της παραμονής του στην ομάδα, από την προετοιμασία μέχρι και το παιχνίδι με την Καλλονή και δηλώνει αδικημένος που έφυγαν από το Αγρίνιο χωρίς να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους…

Συνέντευξη στον Θάνο Δημάτσα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, ΠΟΝΤΕΣ, ΠΛΑΝΟ, ΑΠΟΛΥΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου, μιλάει για πρώτη φορά μετά την απόλυση του Πόντες, αλλά και σύσσωμου του επιτελείου, και ξετυλίγει το κουβάρι, από το καλοκαίρι στο Καρπενήσι, τις μεταγραφές, μέχρι και τη ντροπιαστική ήττα από την Καλλονή εκτός έδρας με 5-1. Καταθέτει την εμπειρία του, αναλύει το διετές πλάνο του Λίονελ Πόντες αλλά δίνει και την δική του εξήγηση για την απόλυση τους.

Ποια ήταν η εμπειρία σου στον Παναιτωλικό αυτούς τους τρεις μήνες;

«Κάθε εμπειρία είναι καλή. Από κάθε εμπειρία μπορείς να αποκομίσεις κάποια θετικά και κάποια αρνητικά πράγματα. Εγώ πάντα κοιτάζω να εστιάζω στα θετικά. Τα θετικά ήταν ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω που έχει πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις, αρκετά οργανωμένο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω δίπλα σε έναν πολύ καλό και προπονητή και άνθρωπο, να αποκομίσω κάποιες εμπειρίες και να προχωρήσω από εδώ και στο εξής στο μέλλον».

Τι ήταν αυτό που δεν πήγε καλά και ήρθε η απόλυση;

«Η ήττα από την Καλλονή είναι κάτι που δεν τιμά κανένα από εμάς και σίγουρα οι πρώτοι που λυπηθήκαμε πάρα πολύ από αυτό το αποτέλεσμα ήμασταν εμείς, ωστόσο κάτι τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί να κρίνονται μεμονωμένα και μόνο από αυτό το αποτέλεσμα να πάρεις μια απόφαση και να απολύσεις έναν προπονητή, πόσο μάλλον η ποιότητα της δουλειάς που γινόταν στις προπονήσεις ήταν καλή, υπήρχε οργάνωση, υπήρχε πειθαρχία, υπήρχε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις ακαδημίες της ομάδας, υπήρχαν πάρα πολύ νέοι ποδοσφαιριστές που κάναν πάρα πολλές προπονήσεις με την ανδρική ομάδα και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ροής του πρωταθλήματος.

Τώρα όσον αφορά το τι έφταιγε, θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε ότι έφταιγε το ματς με την Καλλονή, αλλά ως λόγος απόλυσης εμένα προσωπικά δεν με καλύπτει. Από τη στιγμή όμως που ήταν απόφαση του προέδρου, του κ. Κωστούλα, αναγκαστικά το σεβόμαστε, ωστόσο διαφοροποιούμαστε καθώς εμείς δεν θεωρούσαμε ότι ήταν αναγκαία η κίνηση».

Ποιο ήταν το πλάνο του Πόντες όταν… έπιασε δουλειά στον Παναιτωλικό για την διετία που είχε συμβόλαιο στον Παναιτωλικό;

«Ο προπονητής ήθελε να καθίσει και τα δύο χρόνια, εγώ προσωπικά που τον έζησα έδειχνε ότι ήταν απόλυτα προσηλωμένος στον Παναιτωλικό. Όσον αφορά τώρα το πλάνο. Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι η προετοιμασία κύλησε με αρκετά εμπόδια, που είχαν να κάνουν με την άφιξη των νέων ποδοσφαιριστών, από τις μεταγραφές, μιας και ο βασικός κορμός της ομάδας, της περασμένης χρονιάς έφυγε για διάφορους λόγους και αυτό ήταν κάτι που στοίχισε πάρα πολύ στην ομοιογένεια κυρίως της ομάδας και όχι μόνο, αλλά στην προετοιμασία πήγαμε με οκτώ, εννιά ποδοσφαιριστές από την Κ-20 και δυσκόλεψε το έργο μας, αφενός στο να κάνουμε τις προπονήσεις όπως θέλαμε εμείς και αφετέρου έρχονταν ποδοσφαιριστές που ήταν αρκετά πίσω και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και από πλευράς τακτικής παιδείας, όσον αφορά τη φιλοσοφία του νέου προπονητή. Οπότε όλα αυτά μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ.

Το πλάνο του προπονητή, όπως είδε τα πράγματα, όπως είδε την κατάσταση να έχει διαμορφωθεί, ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι για το πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, να μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση και από εκεί και πέρα θα προσπαθούσαμε μέχρι τον Ιανουάριο να έχουμε κάνει μια τελική αξιολόγηση όλων των ποδοσφαιριστών, γιατί έιναι άλλο πράγμα να τους βλέπεις στην προετοιμασία, ή στις προπονήσεις και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να τους βλέπεις στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και πως αντιδράει ο καθένας από αυτούς και αφού είχε γίνει αυτή η αξιολόγηση και με δεδομένο ότι η ομάδα θα βρισκότανε περίπου στις πρώτες 7 θέσεις της βαθμολογίας και από εκεί και πέρα να κάναμε την τελική… επίθεσή μας για να φτάσουμε στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ και στην Ευρώπη. Αυτός ήταν ο στόχος που έτσι κι αλλιώς είχε τεθεί και από τη διοίκηση και αυτός ήταν ο στόχος πάνω στον οποίο δούλευε ο προπονητής, από την πρώτη μέρα που ήρθε στο Αγρίνιο»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η συνέντευξη, όπως είναι λογικό επικεντρώθηκε στον αγώνα με την Καλλονή, όπου έφερε και την απόλυση. Ο Μανιάτογλου το χαρακτήρισε ως μεμονωμένο περιστατικό, ενώ έκανε λόγο για κακή στιγμή…

Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ξεκινάει με ήττα, αλλά εντός προγράμματος, στη συνέχεια κερδίζει τον Αστέρα εκτός έδρας, τον Πανθρακικό και από το ματς με τη Βέροια, που στατιστικά δέχεται πρώτος γκολ έρχεται η κατρακύλα. Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε από την ισοπαλία με τη Βέροια στην συντριβή με την Καλλονή και έχασε ο Παναιτωλικός τον κόσμο του;

«Με τον κόσμο, από την αρχή είχαμε προβλήματα και συγκεκριμένα με τους οργανωμένους που μάλιστα είχαν βγάλει και μια ανακοίνωση λέγοντας ότι για τους δικούς του λόγους θα απέχουν από τα εντός έδρα παιχνίδια της ομάδας και αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό για την ομάδα, η οποία τους θέλει όλους κοντά της, να την βοηθούν και να τη στηρίζουν με καθε τρόπο. Εμείς από την δική μας την πλευρά μπορούμε να πούμε ότι στο παιχνίδι με τη Βέροια , το οποίο ήρθε 1-1 και μετά ακολουθούσε το ματς με την Καλλονή και όπως θυμάσαι ήταν μεσοβδόμαδα αυτό το παιχνίδι και είχαμε μόνο τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε για το παιχνίδι με την Καλλονή.

Σε αυτές τις τέσσερις μέρες είχαμε κάποια μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα ο Ουαρντά ο οποίος στο παιχνίδι με τη Βέροια έπαιξε μέχρι το 60′ και μετά ήταν συνέχεια με κράμπες και αυτό λόγω της θρησκείας του αφού δεν είχε κάνει διατροφή τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι να παίξουμε με την Καλλονή δεν προπονήθηκε κανονικά και το τονίζω γιατί κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν έπαιξε ο Ουαρντά από την αρχή, αλλά επειδή δεν τα ξέρουν όλα, η αλήθεια ήταν ότι δεν έκανε καθόλου προπόνηση, ήταν συνέχεια στο φυσιοθεραπευτήριο και από τη στιγμή που δεν έχεις κάνει προπονήσεις δεν μπορείς να πεις ότι θέλω να παίξω, ή ότι πρέπει να παίξω και ύστερα δημιουργείται ένα θέμα με τους υπόλοιπους παίκτες καθώς όταν βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή να παίζει χωρίς να έχει να κάνει ούτε μια προπόνηση, δεν είναι από τη μία πλευρά κάτι το σωστό και από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Στο παιχνίδι με την Καλλονή, η αλήθεια είναι ότι όλα μας πήγαν στραβά από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Και στο ξενοδοχείο είχαμε κάποια θέματα και το ταξίδι ήταν χρονοβόρο, κουραστικό, ο Μαρκόφσκι ταλαιπωρούνταν από ίωση την οποία εμείς δεν γνωρίζαμε, ωστόσο έπαιξε και δεν ήταν τόσο καλός όπως σε άλλα παιχνίδια, ενώ αντίστοιχα για την ομάδα της Καλλονής όλα της πήγαν καλά από την πρώτη στιγμή. Ό, τι έκαναν τους έπιανε, έβαλαν γκολ από δικά μας λάθη και βρέθηκαν από πάρα πολύ νωρίς να προηγούνται και δυστυχώς εμείς δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε και αυτό ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση του παιχνιδιού οτι φάνηκε πως μόνο μια ομάδα υπήρχε μέσα στο γήπεδο και η άλλη (ο Παναιτωλικός) είχε ρόλο κομπάρσου. Υπήρξαν βέβαια κάποια σημεία αντίδρασης στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πλέον όλα είχαν κριθεί και δεν υπήρχε και χρόνος να διορθωθεί κάτι.

Τώρα όσον αφορά, το από εκεί και πέρα μετά την απόλυσή μας πραγματικά δεν μπορώ να εκφράσω καμία απολύτως γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα στην αυτοπεποίθηση και στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους μαζί με την έλευση του νέου προπονητή, που σίγουρα έχει τη δική του φιλοσοφία και την δική του τακτική προσέγγιση και είναι κάτι που δυσκολεύει κι άλλο τους ποδοσφαιριστές, καθώς τρεις μήνες μάθαιναν πράγματα και τώρα μπορεί να χρειαστεί να μάθουν καινούργια, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να… κοντράρονται με αυτά που έχουν μάθει συν το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκρίνια και είναι φυσιολογικό, αφού η ομάδα ξεκίνησε με κάποιους στόχους και αυτή τη στιγμή φαίνεται να βρίσκεται πάρα πολύ μακριά».

Μίλησες για μια κακή στιγμή, Πιστεύεις ότι ο προπονητής πρέπει να πληρώνει με τη θέση του, μια κακή στιγμή που συμβαίνει στον οποιονδήποτε αλλά και οπουδήποτε, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο;

«Για μας ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη αυτή την απόφαση της διοίκησης να μας απολύσει και προσωπικά την θεωρώ πάρα πολύ βιαστική, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για να την αλλάξω. Καταλαβαίνω τη νοοτροπία και στυλ ότι δεν μπορούμε να διώξουμε όλους του ποδοσφαιριστές και από τη στιγμή ότι πρέπει να γίνει κάτι και να αλλάξουμε τα πράγματα αυτός που την “πληρώνει” πάντα πρέπει να είναι ο προπονητής. Εγώ βέβαια διαφωνώ με αυτή τη λογική και προσωπικά πιστεύω ότι ο προπονητής χρειάζεται περισσότερο χρόνο και υπομονή για να δείξει το έργο του και αυτό γιατί μιλάμε για μια καινούργια ομάδα σε σχέση με την περσινή, ουσιαστικά μόνο τρεις ποδοσφαιριστές έχουν μείνει, οι υπόλοιποι έχουν φύγει και έφυγαν παίκτες με πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά όπως ήταν ο Γοδόι, ο Μαρτίνες, ο Εντζεγκουέλε, ο Μπρακάλι, που πέρυσι ήταν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο πρωτάθλημα, ή ακόμη ο Μορένο, ο Άλβες κι άλλοι παίκτες ο Θοδωρίδης, ο Φωτάκης, ο Μαλεζάς που ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια για μας καθώς ήταν ένας πάρα πολύ έμπειρος ποδοσφαιριστής, βοηθούσε τόσο αγωνιστικά όσο και εξαγωνιστικά και ενέπνεε τα νέα παιδιά, τους βοηθούσε είχε ηγετικά χαρακτηριστικά και πλέον λίγοι παίκτες στο ρόστερ το διαθέτουν αυτό και ήταν από την αρχή ένα πρόβλημα που το διαγνώσαμε αρκετά νωρίς, ωστόσο όταν έχεις κάνει ήδη τις μεταγραφές σου δε μπορείς να κάνεις παραπάνω για να διορθώσεις μόνο και μόνο αυτό το κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, όταν έχεις κάνει συμβόλαιο σε έναν προπονητή για δύο χρόνια, θα πρέπει να δείξεις υπομονή για να μπορέσει κι εκείνος να δείξει το έργο του. Συμφωνώ ότι η ήττα ήταν πάρα πολύ βαριά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τρεις μήνες δουλειά, μιλάμε για μια ομάδα που όταν απολύθηκε ο προπονητής βρίσκονταν στην 5η θέση της βαθμολογίας, μια θέση που ποτέ δεν είχε βρεθεί τα περασμένα χρόνια, ενδεικτικά πέρυσι πήρε την πρώτη της νίκη, στην 8η αγωνιστική, οπότε νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη υπομονή στο να θεωρηθεί αυτό το αποτέλεσμα μεμονωμένο, ένα αποτέλεσμα το οποίο συνέβη και πίστευα ότι δεν θα ξανασυνέβαινε αυτό το αποτέλεσμα, ήταν ένα αποτέλεσμα που δημιουργούσε πίεση, αλλά με ένα θετικό αντίκτυπο στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό επιτελείο, αλλά δυστυχώς η τελική απόφαση πάρθηκε και ήταν αυτή. Πάντα την πληρώνουν οι προπονητές, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος, γιατί η ομάδα δεν είναι βάζω τόσους ποδοσφαιριστές, πατώ ένα κουμπί και γίνεται η ομάδα όπως ακριβώς τη θέλουμε. Πάντα θα υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δε θα πάνε καλά, κάποια που θα πάνε καλύτερα. Αυτή είναι η εξέλιξη και έτσι προοδεύει μια ομάδα, κάνοντας κάποια λάθη, διορθώνοντας κάποια άλλα και εμείς δεν είχαμε τον χρόνο στη διάθεσή μας για να τα αλλάξουμε».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Αλήθεια, τι θα γινόταν αν ο Πόντες δεν έφευγε μετά το ματς με την Καλλονή; Θα ήταν διαφορετική εικόνα του Παναιτωλικού, ή η κατρακύλα θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς; Γιατί επέμενε με τον Στεφανακο, τι είχε πει στον Κυριακίδη; Πόσο επίπονη ήταν η διαδικασία των μεταγραφών; Τι ρόλο έπαιξαν τα capital controls; Ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

Ο Πόντες σε συνέντευξή του στο sport24.gr είπε ότι θα πήγαινε τον Παναιτωλικό στην Ευρώπη, αν η διοίκηση του έδινε τη ευκαιρία, του έδινε χρόνο, η εικόνα του Παναιτωλικού θα ήταν διαφορετική σε σχέση με αυτή που βλέπουμε τώρα; Θα δέχονταν ξανά πέντε γκολ από τον Πανιώνιο αυτή τη φορά, θα έχανε εντός έδρας από τον Πλατανιά;

«Αυτό ποτέ δεν μπορούμε να το πούμε και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το μάθουμε. Εγώ πιστεύω απόλυτα τον προπονητή και είχαμε δυνατότητες να φτάσουμε στον στόχο της Ευρώπης, η ομάδα ήταν σε καλό βαθμολογικό σημείο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα ομάδα το πρώτο μέλημα δεν είναι να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, ή επιθετικό ποδόσφαιρο, η να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες, αλλά να παίρνει βαθμούς να μένει κοντά στο στόχο της και να μπορέσει με άξονα αυτούς τους βαθμούς να δουλέψει πιο ήρεμος και να διορθώσει αυτά που πρέπει να διορθώσει.

Τώρα για τα αποτελέσματα και αν θα ήταν διαφορετικά με τον κ. Πόντες στο τιμόνι θεωρώ πως ναι, αλλά είναι πολύ εύκολο για μένα να το πω αυτό, αλλά και ο ίδιος έβλεπε ότι κάποια πράγματα έπρεπε να αλλάξουν και είχαν δρομολογηθεί για να αλλάξουν, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του τερματοφύλακα που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και δεν έγινε λόγω της φυγής του Πόντες, αλλά ο ίδιος είχε αποφασίσει να δώσει κάποιες ευκαιρίες στον Στεφανάκο για να αποδείξει αν είναι ικανός και ώριμος να ανταποκριθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο και για την ομάδα ήταν ένα στοίχημα, για έναν τερματοφύλακα με πολύ πλούσια σωματικά προσόντα και ένας τερματοφύλακας που πέρυσι ζούσε στη σκιά του Μπρακάλι, έπαιξε κάποια παιχνίδια πέρυσι, δεν ήταν καλός, αλλά βελτιώθηκε, οποτε θεωρήθηκε ότι φέτος ήταν η χρονιά του, να είναι βασικός, να πάρει τις ευκαιρίες του.

Η φιλοσοφία του Πόντες όμως είναι ότι για να αλλάξει έναν ποδοσφαιριστή από την ενδεκάδα θα πρέπει αυτός να κάνει συνεχόμενα λάθη, πάρα πολλές φορές και όχι με το πρώτο λάθος να βγαίνει από την ενδεκάδα, αφού δεν θεωρεί ότι είναι ο σωστός τρόπος για να μάθει ο ποδοσφαιριστής μέσα από τα λάθη του και συμφωνώ με αυτή τη λογική, γιατί αν ο ποδοσφαιριστής φοβάται συνεχώς ότι με το πρώτο λάθος που θα κάνει θα φύγει από την ομάδα του δημιουργείς ακόμη μεγαλύτερη πίεση, ακόμη μεγαλύτερο άγχος και κάποια στιγμή θα το κάνει αυτό το λάθος, ενώ όταν ξέρει ότι έχει την εμπιστοσύνη του προπονητή θα μπορέσει να αποδώσει καλύτερα, παρόλο που εδώ υπάρχει μια άρα πολύ λεπτή ισορροπία, αφού υπάρχει και ο ποδοσφαιριστής που δεν παίζει και βλέπει τον συμπαίκτη του να κάνει πάρα πολλά λάθη και όμως συνεχίζει να παίζει και εκείνος αναρωτιέται εγώ πότε θα παίξω».

Υπήρχαν τέτοια προβλήματα;

«Όχι δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα, ωστόσο είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία, την οποία θα πρέπει να την έχεις πάντα κατά νου. Εμείς είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με ένα γκρουπ πολύ καλών επαγγελματικά ποδοσφαιριστών που είχαν μια καλή νοοτροπία. Με τον Στεφανάκο λοιπόν συνέβη αυτό που συνέβη ξεκίνησε με κάποια λάθη στηρίχθηκε από εμάς, αλλά είχαμε αποφασίσει με βάσει αυτά που βλέπαμε ότι θα αλλάξει ο τερματοφύλακας, θα έπαιζε ο Κυριακίδης».

Για να κρατήσει τις ισορροπίες ο Πόντες στους τερματοφύλακες είχε μαζί τους μια άτυπη συμφωνία για το ποιος θα παίζει στο πρωτάθλημα και ποιος στο Κύπελλο, όπως έχουμε δει ότι συμβαίνει σε αρκετές ομάδες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;

«Δεν είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο. Είχαμε τετ-α-τετ και με τους δύο τερματοφύλακες. Με τον Μανώλη παραδείγματος χάρη για να του δοθεί στήριξη για να μπορέσει να νιώσει αυτοπεποίθηση για τους επόμενους αγώνες, αλλά και με τον Δημήτρη στη λογική ότι είμαι της φιλοσοφίας ότι θα πρέπει να δίνω ευκαιρίες στον τερματοφύλακα για να μου δείξει τι μπορεί να κάνει, δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο Στεφανάκος έχει την προτίμησή μου, αλλά συνέχισε να δουλεύεις και είναι σίγουρο ότι θα έρθει για σένα η ευκαιρία».

Μετανιώσατε για κάποια κίνηση που κάνατε το καλοκαίρι, για κάποια μεταγραφή, για κάποιες επιλογές. Σου είχε εκμυστηρευτεί κάτι τέτοιο ο προπονητής;

«Γενικά οι μεταγραφές είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι και είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο μεσα και κατάλαβα ότι αυτό το κομμάτι που στον έξω κοσμο μπορεί να φαίνεται εύκολο κι απλό, τελικά δεν είναι καθόλου απλό, το να μπορέσεις να φέρεις εναν ποδοσφαιριστή. Έχεις να μιλήσεις με μάνατζερ, ο μάνατζερ μπορεί να θελήσει κάτι παραπάνω, ή να σου πει περίμενε λίγο ακόμα, μπορεί να κοιτάει κάτι άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στη μεταγραφική περίοδο έσκασε το πρόβλημα των capital controls, όπου είχες πολύ μεγάλο θέμα να πείσεις ποδοσφαιριστές να έρθουν στην Ελλάδα γιατί φοβόντουσαν για το αν θα χρεοκοπούσε η Ελλάδα και για το αν θα υπήρχε πρόβλημα με τα χρήματά τους. Είναι πολλά πράγματα τα οποία συνέβησαν και δυσκόλεψαν την κατάσταση με τις μεταγραφές».

Υπήρχαν παίκτες που αρνήθηκαν να έρθουν λόγω capital controls;

«Δεν ξέρω αν αρνήθηκαν, αλλά ξέρω περιπτώσεις που το κράτησαν μέχρι την τελευταία στιγμή και γενικότερα στην μεταγραφική περίοδο όπως την έζησα εγώ πολλοί ποδοσφαιριστές μας έλεγαν να περιμένουμε ότι θα βρουν κάτι καλύτερο, τελικώς δεν έβρισκαν και μετά ήθελαν να ξεκινήσουμε πάλι συζητήσεις. Είναι δύσκολη μεταγραφική περίοδος και δεν λέω ότι μετανιώσαμε για κάποιες επιλογές, απλά θα μπορούσαμε να κινηθούμε διαφορετικά, όπως για παράδειγμα με τον Μπρακάλι που ο προπονητής τον ήξερε, αλλά δεν πίεσε για να μείνει αφού δεν χειρίζονταν εκείνος τα οικονομικά του συλλόγου, απλώς δίνει την δική του την άποψη. Άλλωστε ήταν οι πρώτες του μέρες στην ομάδα όταν αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί το συμβόλαιο του Μπρακάλι. Για τις άλλες μεταγραφικές κινήσεις καθυστερήσαμε πάρα πολύ να βρούμε επιθετικό, τον βασικό επιθετικό της ομάδας και όλη την προετοιμασία μας την κάναμε χωρίς τον Μαρκόφσκι, τον οποίο κατά τύχη τον βρήκαμε καθώς εκμεταλλευτήκαμε τον υποβιβασμό της Κέρκυρας και μπορέσαμε τελικά να φέρουμε τον ποδοσφαιριστή. Δεν μετανιώσαμε όμως για κάποια επιλογή».

Είχατε κάποιους παίκτες που κοιτούσατε, σας έκαναν θέλατε να τους πάρετε και δεν τα καταφέρατε;

«Ναι, από επιθετικούς κοιτούσαμε κάποιες επιλογές που δε καρποφόρησαν και τελικά ήρθε ο Μαρκόφσκι, αλλά οι μεταγραφές δεν ήταν αποκλειστικό θέμα του προπονητή, ή του προέδρου».

Υπήρχαν κάποια ονόματα πριν έρθει ο Ουαρντά ή ο Μαρκοφσκι, που ήταν και οι… δυνατές μεταγραφές του Παναιτωλικού;

«Η περίπτωση του Ουαρντά ήταν κάτι σαν λαχείο, αφού δεν χρειαζόμασταν κάποιον παίκτη στη θέση που αγωνίζεται στα εξτρέμ αλλά και πίσω από τον επιθετικό. Εμείς κυρίως για επιθετικό ψάχναμε, ωστόσο λέγαμε αν μπορέσουμε να βρούμε ένα εξτρέμ, ή ένα δεκάρι θα ήταν καλό για μας και μάλιστα επειδή ο Ουαρντά πιάνει θέση ξένου θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί, αφού κλείναμε τη θέση ξένου. Πραγματικά τον είδαμε σε κάποια παιχνίδια, θεωρήσαμε ότι είναι πάρα πολυ καλός ποδοσφαιριστής, ήρθε για να δοκιμαστεί και από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλάβαμε ότι η ομάδα αξίζει να επενδύσει πάνω του και γιατί θα βοηθούσε άμεσα την ομάδα, αλλά και γιατί θα μπορούσε να φέρει οικονομικό όφελος στο μέλλον.

Όσον αφορά τον επιθετικό, ναι υπήρχαν κάποια άλλα ονόματα, δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά υπήρχαν ονόματα που τα κυνηγήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε να τους φέρουμε για διάφορους λόγους, είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω χώρας».

Υπήρχε η αίσθηση το καλοκαίρι στις μεταγραφές ότι θα πρέπει να βρείτε τον αντί-Μαρτίνες, ή τον αντί-Γοδόι παίκτες που έκαναν περυσι τη διαφορά και φέτος φαίνεται ότι λείπουν;

«Όχι, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Επί της ουσίας χτίζαμε μια καινούργια ομάδα, με μια τελείως διαφορετική τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών και αυτό νομίζω ότι φάνηκε στα πρώτα παιχνίδια, δηλαδή μια ομάδα που ήθελε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, την κατοχή της μπάλας, να παίζει με αρκετά ψηλά τις γραμμές, να πιέζει τον αντίπαλο με το που χάνεται η μπάλα, να μην είναι μια ομάδα που μόνο θα αμύνεται και θα επιχειρεί με αντεπιθέσεις να φτάσει στο γκολ. Αυτή η φιλοσοφία σίγουρα ενέχει πάρα πολύ μεγάλα ρίσκα, γιατί μια ομάδα που έχει συνηθίσει να αγωνιζεται στο δικό της μισό και ξαφνικά θες να παίζει αρκετά ψηλά, κοντά στην περιοχή του αντιπάλου, σίγουρα υπαρχουν περιπτώσεις που θα βρεθεί εκτεθειμένη, με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, ή με γρήγορες αντεπιθέσεις των αντιπάλων. Αυτό ήταν κάτι που το ξέραμε ότι θα προκύψει, το δουλεύαμε καθημερινά, προσπαθούσαμε να διορθώσουμε αυτό το κομμάτι, όμως από τη στιγμή που θέλαμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θέλει να φτάσει στα πλέι οφ, ξέραμε ότι στα παιχνίδια με τις θεωρητικά «μικρές» ομάδες που η κατοχή θα ήταν με το μέρος μας, θα έπρεπε να ξέρουμε τι να την κάνουμε την μπάλα και πάνω σε αυτό το κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης δουλεύαμε πάρα πολύ, οπότε δεν θεωρώ ότι ψάχναμε συγκεκριμένα για αντί-Μαρτίνες, ή αντί-Γοδόι, απλά μέσα από τον χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών της ομάδας προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα κέρδιζε τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας στα… εύκολα παιχνίδια για να πετύχουμε το στόχο της Ευρώπης που είχε τεθεί από την ομάδα και ήμασταν σε πολύ καλό δρόμο».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟΛΥΣΗ

Ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου μας δίνει όλο το χρονικό της απόλυσης. Το παιχνίδι με την Καλλονή, τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε και πως έγινε τελικά η απόλυση….

Λάβατε κάποιο… μήνυμα απόλυσης από τη διοίκηση μετά το ματς με την Καλλονη και ποιο ήταν το χρονικό της απόλυσης;

«Απ” όσο μπορώ να γνωρίζω, όχι. Έγινε το ματς, το κλίμα ήταν πάρα πολύ βαρύ, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο γεγονός να μας δείξει ότι είχε δρομολογηθεί η απόλυση του προονητή. Μετά μεσολάβησε η ημέρα του ρεπό και την επόμενη είχαμε κανονικά την προπόνηση. Εμείς στην προπόνηση, μαζευτήκαμε αρκετά νωρίτερα όπως κάναμε κάθε φορά για να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα της ημέρας, να κάνουμε την ανάλυση του αγώνα μέσω του βίντεο, να δούμε ποια ήταν τα θετικά μας, ποια τα αρνητικά μας. Ο προπονητής είχε μια συνάντηση στο γραφείο με τον τεχνικό διευθυντή, αλλά όταν ήρθε δεν μας είπε κάτι ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα να φύγουμε, απλώς καποια στιγμή πήγε στο γραφείο του δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, ή κάποιος τον επισκέφθηκε, του το ανακοίνωσε και μετά ήρθε σε εμάς και μας είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φύγουμε. Δεν υπήρχε ούτε συνάντηση με τον πρόεδρο, ούτε επικοινωνία με τον πρόεδρο, πριν την απόφαση».

Πως το πήρατε εσείς στο τεχνικό τιμ αυτό το γεγονός;

«Για εμάς ήταν κάτι πάρα πολύ ξαφνικό. Θεωρούσαμε, παρόλο που η ήττα από την Καλλονή ήταν πάρα πολύ βαριά θα είχαμε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτά που δεν πήγανε καλά στο συγκεκριμένο αγώνα, πόσο μάλλον από την άποψη ότι η ομάδα, ακόμη και βαθμολογικά βρίσκονταν σε πάρα πολύ καλό σημείο, βλέποντας επίσης την δουλειά στην προπόνηση που ήταν πάρα πολύ καλή, υπήρχε πειθαρχία, υπήρχε οργάνωση και δεν υπήρχε κάτι που θα μας έκανε να νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να απολυθούμε, διότι για να απολυθεί κάποιος σίγουρα υπάρχουν κάποιοι λόγοι, αυτοί οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι, μπορεί να είναι τα κρούσματα έλλειψης πειθαρχίας, παρόλο που η ομάδα πήγαινε καλά, μπορεί να μην υπάρχει οργάνωση, μπορεί να μην υπάρχει καλή συνεργασία με τις ακαδημίες, μπορεί η ποιότητα της δουλειάς στην προπόνηση να μην είναι καλή, μπορεί και τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος. Αν μετά το παιχνίδι με την Καλλονή, χάναμε και από τον Πανιώνιο τότε σίγουρα θα νιώθαμε και εμείς ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι μια απόφαση απόλυσης θα ήταν κάπως πιο δικαιολογημένη. Από το πρώτο όμως αρνητικό αποτέλεσμα να υπάρξει απόλυση, δεν το περίμενε κανείς από εμάς, πικραθήκαμε όταν το μάθαμε, νιώσαμε αδικημένοι, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κρατάμε μόνο τα θετικά που ήταν αρκετά».

Όταν ανακοινώθηκε στον Πόντες η απόλυση το δέχτηκε απλά, ή επιχείρησε να ζητήσει μια πίστωση χρόνου;

«Από τη στιγμή που ήταν μια απόφαση του προέδρου δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει. Δεν ήταν κάτι σα συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο τον προπονητή τον τεχνικό διευθυντή, να καθίσουν κάτω να συζητήσουν να δουν που πιστεύει η διοίκηση ότι σφάλει ο προπονητής, να καταθέσει ο προπονητής από την πλευρά του τη δική του άποψη, το τι ακριβώς συμβαίνει, το τι δεν πήγε καλά, το τι μπορεί να διορθωθεί και από εκεί και περα η διοίκηση να αποφασίσει αν πείθεται, ή όχι. Το γεγονός ότι λήφθηκε μια απόφαση ερρήμην του ήταν κάτι που τον πίκρανε πάρα πολύ».

Κατά την προσωπική σου άποψη ήταν σωστός αυτός ο τρόπος;

«Θεωρώ ότι αν δεν συντρέχουν πάρα πολύ σοβαροί λόγοι για να φύγει κάποιος προπονητής, νομίζω ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μια συζήτηση στη βάση ότι η ομάδα βαθμολογικά ήταν σε καλή θέση, πολλά πράγματα είχαν δρομολογηθεί. Προφανώς κάποια πράγματα δεν πηγαίνανε καλά όσο θέλαμε κι εμείς, οι ίδιοι, έγιναν κάποια λάθη από τον προπονητή, οπότε θα ήταν καλό να υπάρξει μια συζήτηση με τον προπονητή πριν παρθεί μια απόφαση, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι δεν σέβομαι την απόφαση του κ. Κωστούλα».

Πως το πήραν οι ποδοσφαιριστές όταν τους ανακοίνωσε ο Πόντες ότι αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο;

«Οι παίκτες είχαν εμπιστοσύνη στον προπονητή και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αναγνώρισαν ότι δεν έπαιξαν καλά στο παιχνίδι με την Καλλονή. Τους άρεσε η δουλειά που κάναμε με τον κ. Πόντες , που ήταν διαφορετικής προσέγγισης, επικεντρωμένη στις ασκήσεις με τη μπάλα, κάτι το οποίο τ συνειδητοποιήσαμε την προετοιμασία που κάναμε στο ίδιο γήπεδο με τον ΠΑΣ Γιάννινα και βλέπαμε τις προπονήσεις του ΠΑΣ με τους ποδοσφαιριστές να απασχολούνται με ασκήσεις φυσικής κατάστασης, με πάρα πολλά τρεξίματα, ενώ εμείς από την πλευρά μας από την πρώτη στιγμή είχαμε την μπάλα στα πόδια μας, χωρίς να χαρακτηρίζω κάποιον τρόπο σωστό, ή λάθος, αλλά στον ποδοσφαιριστή του αρέσει να προπονείται με την μπάλα».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πολλά από τα «κατηγορώ» προς τον Πόντες είναι το επίπεδο της φυσικής κατάστασης. Ο Μανιάτογλου που ήταν ένας εκ των δεξιών χεριών του, τόνισε πως δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα φυσικής κατάστασης…

Ο Παναιτωλικός έχει πρόβλημα στη φυσική κατάσταση;

«Όχι, δεν έχει. Είχαμε κάνει εργομετρικά και στην αρχή, αλλά και στο τέλος της προετοιμασίας και τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικά για την συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών. Αυτό το οποίο έλειπε και πάνω σε αυτό ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ήταν η αναερόβια, δηλαδή τρεξίματα με περισσότερη ένταση σε μικρότερες χρονικές περιόδους. Δηλαδή να το πούμε απλά, είναι η ικανότητα να έχεις αντοχή να πιέσεις για να κλέψεις την μπάλα, αλλά και να μπορείς να βγάλεις μια αντεπίθεση».

Στην προετοιμασία το καλοκαίρι που είναι ο καθρέπτης όλης της χρονιάς για κάθε ομάδα, δουλέψατε πολύ πάνω στην κατοχή και στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά στη γεγική αγωνιστική εικόνα του Παναιτωλικού παρατηρεί κανείς πως το passing game της ομάδας είναι κάκιστο. Θεωρείς ότι με τη φυγή του Πόντες και τον ερχομό του Πόντες αυτά που δουλέψατε αυτούς τους μήνες ξεχάστηκε;

«Δεν νομίζω ότι ξεχάστηκε. Αν κοιτάξουμε τα δικά μας παιχνίδια μέχρι να φύγει ο προπονητής, θεωρώ ότι είχαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αυτά τα κομμάτια που είχαμε δουλέψει. Στον παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και με τον Αστέρα κατά διαστήματα είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό είχαμε σίγουρα την κατοχή της μπάλας, όπως και στο παιχνίδι με τη Βέροια που δεχτήκαμε γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, ισοφαρίσουμε και θα μπορούσαμε κάλλιστα να είχαμε κερδίσει το ματς. Στο ματς με την Καλλονή εννοείται ότι δεν το είχαμε, αλλά ξαναλέω ότι αυτό το ματς είναι μεμονωμένο και δύσκολα θα επαναλαμβάνονταν με τον κ. Πόντες στον πάγκο της ομάδας.

Για τα υπόλοιπα παιχνίδα μετά την Καλλονή υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτο που λες. Ο ένας παράγοντας έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι νιώθουν στο πετσί του ότι με το παραμικρό λάθος που κάνουν μπορούν να δεχθούν γκολ και αυτό τους επηρεάζει όταν προσπαθούν να χτίσουν το παιχνίδι από πίσω. Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάζει είναι οι τακτικές οδηγίες που δέχονται από τον νέο προπονητή, ο οποίος μπορεί να αρέσκεται σε ένα πιο άμεσο παιχνίδι, με μακρινές μεταβιβάσεις από την άμυνα στην επίθεση. Όλα αυτά επηρεάζουν τους ποδοσφαιριστές και είναι και θέμα χαρακτήρα του κάθε ποδοσφαιριστή, αν για παράδειγμα είχαμε τον Καραγκούνη στην ομάδα, οποιαδήποτε κι αν ήταν η συνθήκη του ματς ο Γιώργος θα ζητούσε την μπάλα να την πάρει στα πόδια του και να κάνει μια ενέργεια. Τώρα όμως μπορεί να μη νιώθουν άνετα να ζητήσουν την μπάλα, να βοηθήσουν τον συμπαίκτη τους, να του δώσουν μια επιλογή πάσας, γιατί και οι ίδιοι μπορεί να μη νιώθουν σίγουροι να την έχουν στα πόδια τους».

Οι παίκτες είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους;

«Ναι, οι σχέσεις των παικτών ήταν αρκετά καλές και σίγουρα σε μια ομάδα 20-25 ποδοσφαιριστών όλοι να είναι κολλητοί. Υπήρχαν κάποιες παρέες, όπως η παρέα των Λατίνων, οι Έλληνες που τα πήγαιναν καλύτερα με κάποιους άλλους Έλληνες, οι νέοι μαζί με άλλους νέους, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ φυσιολογικό, αλλά εμείς κοιτούσαμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά».

Μπορεί ο Παναιτωλικός να πετύχει τον στόχο του που είναι η είσοδος στα πλέι οφ;

«Αυτή τη στιγμή φαντάζει αρκετά δύσκολο. Είναι δύσκολο να το πετύχει. Έχει χάσει πολύ δρόμο έχει δύσκολους αγώνες μπροστά του, έχει δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλους του πρώτου γύρου. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται λόγος για την Ευρώπη και δεν έπρεπε από την αρχή της σεζόν να υπάρχει μεγάλη επικέντρωση στον στόχο της Ευρώπης, Από τη στιγμή που τέθηκε αυτό ο στόχος δεν χρειάζεται κάθε αγωνιστική να το… πιπιλάμε να λέμε είμαστε πιο κοντά στην Ευρώπη, δεν είμαστε πιο κοντά στη Ευρώπη. Θα πρέπει να αφήσουμε την ομάδα να στρώσει, να δημιουργηθεί ένας κορμός ορισμένοι αυτοματισμοί, να αρχίσει η ομάδα να κερδίσει και προς το τέλος του πρωταθλήματος να μπορεί η ομάδα να κυνηγήσει τον στόχο της. Αυτό θελαμε να κάνουμε εμείς. Απλά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει είτε στόχος παραμονής, είτε στόχος Ευρώπης».http://www.joinsports.gr/

Advertisement

AgrinioTimes ©2014